USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Мітинг під ОДА: волиняни – проти продажу землі

7 Грудня 2017 11:49
Донести до керівництва держави тезу про те, що продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні означатиме продаж головного стратегічного багатства закликали голову Волинської ОДА представники ВО «Батьківщина», які зібралися на Київському майдані.

Акція на підтримку продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення відбулася 7 грудня під стінами будівлі Волинської облради у Луцьку.

Як зазначив депутата Луцької міськради Андрій Козюра, сільськогосподарська земля не може бути товаром сьогодні в Україні. Він нагадав, що у Конституції вказано, що земля є національним багатством України та власністю народу. Попри це діюча влада потирає руки, аби запровадити ринок продажу сільськогосподарської землі. Цього, на його думку, не можна допустити через низку фактів. По-перше,в Україні зареєстровані приблизно 30 тисяч фермерських селянських господарств. У сусідній Польщі їх налічується 2,5 мільйона, хоча земель там менше. Польща давно запровадила безвідсоткове кредитування цього бізнесу. В Україні 80% громадян перебувають за межею бідності, тому впровадження ринку призведе до того, що землі скуплять двоє-троє осіб в Україні, а згодом перепродадуть іноземцям, а українці стануть рабами на своїй землі.

«Латифундисту не потрібне село, не потрібна школа на селі, садок на селі, йому не потрібні і люди на селі. Він приганяє великий комбайн, проорав, засіяв і поїхав. Йому треба, щоб земля була вільною від людей. Тому основна теза сьогодні: якщо влада хоче запровадити ринок землі, враховуючи статтю 13 Конституції, її обов’язок провести всеукраїнський референдум і запитати людей, чи хочуть вони продавати цю землю», - зауважив Андрій Козюра.


Виконувач обов’язків керівника Луцької партійної організації ВО «Батьківщина», член виконкому Луцької міськради Ірина Чебелюк зауважила, що Юлія Тимошенко внесла до Верховної Ради законопроект, згідно з яким пропонується продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. З її слів, основне завдання кожного українця – залишити право господарювати на власній землі.


Учасники акції підтримали звернення, адресоване голові ОДА та голові Волиньради. Вони прагнуть, аби аналогічне звернення затвердили під час сесії облради, а голова облдержадміністрації нарешті почув власний народ і доніс цю позицію до прем’єр-міністра та президента.


У зверненні йдеться про необхідність продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що діє до 2018 року, та проведення референдуму. Вже цього року центральні органи влади взяли на себе зобов’язання перед МВФ на прийняття відповідних законів щодо запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Тому у парламенті буде ініційоване прийняття відповідного закону. Оскільки, відповідно до конституції, земля є об’єктом права власності українського народу. Автори звернення вважають, що продаж головного стратегічного багатства – землі, є неприпустимим та в цей момент передчасним, тому що більшість населення України проживає за межею бідності, і єдиним способом їхнього виживання є земля.


Держава повинна дбати про розвиток сільського господарства, яке базуватиметься на розвитку малих та середніх фермерських господарств, а не лобіювати меркантильні інтереси земельних латифундистів, основною метою яких є відкриття ринку землі та моментальна скупка українських чорноземів за безцінь. Враховуючи те, що земля є стратегічним ресурсом та власністю народу, влада перед впровадженням рикну землі повинна почути думку народу України та оголосити всеукраїнський референдум з цього питання. Прийняття такого закону без оцінки українського народу є обкраданням власного народу та злочином проти нього.

«Українці повинні вчитися розумно торгувати не землею, а хлібом», - йдеться у зверненні.

Волинська обласна партійна організація ВО «Батьківщина» просить донести вказану позицію до президента та прем’єр-міністра та докласти зусиль, щоб ні за яких обставин українська земля не перетворилася у товар, тому що торгувати землею – це торгувати територією.

Нагадаємо, голова облради Ігор Палиця повідомляв про підтримку мораторію на продаж сільськогосподарських земель.

«Спочатку селянам треба надати доступ до дешевих європейських кредитних ресурсів, а вже потім знімати мораторій! Те, що ми бачимо сьогодні, - це не створення ринку землі та спасіння селян, а цинічний та чітко продуманий план повного пограбування!», - наголошував голова Волиньради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
444 Показати IP 7 Грудня 2017 12:20
якби на площі стояли селяни - ще б можна було зрозуміти, а що там роблять люди, які до сільської землі не мають ніякого відношення?
Льонька до 444 Показати IP 8 Грудня 2017 14:22
Це селяни. Ти уважно придився
Рома Показати IP 7 Грудня 2017 13:06
Юлька - піариться, а продаж землі давно вже потрібно було дозволити (із певними обмеженнями в законодавстві)
Ура Показати IP 7 Грудня 2017 13:06
А народу то зібралось
сільськогосподарь Показати IP 7 Грудня 2017 13:12
Продовжити мораторій на продаж землі - це все одно, що заборонити продавати особисте майно (квартиру, машину, гараж, будинок, дачу, магазин, контейнер на ринку...). Ви що думаєте, що люди дурнуваті за Вас? Ні. І на шкоду собі нічого робити не будуть.
1 Показати IP 7 Грудня 2017 14:52
Справді хто захоче продати продасть хто ні залише собі а Юля піариться
чомусь не йде комент Показати IP 7 Грудня 2017 16:42
ваше завдання(так звані слуги народу) створити ТАКІ закони, як у всьому світові стосовно землі (хоч би Польщі), заставити дотримуватися їх! Нехай кожна людина (та, якій ця земля з діда-прадіда належить, у кого совєти відібрали її) сама вирішує, що робити - є накі нащадки, що люблять її і захочуть працювати на ній, то держава має віддати все, що колись, вставляючи пальці в двері, большовики забрали, знищивши ГОСПОДАРІВ - технікою забезпечити, на 10 років від податків звільнити.... майже сто років село нищили, тепер "Україна жде христа...і бур'янами зароста"... Людина має бути скрізь господарем - яка "господиня" держава - всі бачили і бачать!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus