USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Депутати Волиньради звернулися до центральної влади щодо «формули Штайнмаєра»

24 Жовтня 2019 12:20
Не допустити здачу національних інтересів та не проводити виборів на Донбасі до повного відновлення контролю України над цими територіями закликали центральну владу депутати Волиньради.

Про це йшлося під час пленарного засідання 25 сесії Волинської обласної ради 24 жовтня.

Депутати розглянули проект звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України щодо недопущення капітуляції України за т.зв. «формулою Штайнмаєра».

Як повідомив депутат Олександр Пирожик, абсолютна більшість облрад західного регіону країни, низка облрад інших регіонів висловили позицію з приводу так званої «формули Штайнмаєра», яка запропонована у результаті Мінських угод як компромісний варіант Штайнмаєра-Путіна і виникла ще за попередньої влади. У зверненні депутати висловлюють категоричну незгоду зі спробами центральної влади реалізувати згубну для України формулу, яка вводить особливий статус Донбасу і початок федералізації України, до якої закликав Медведчук. Формулу сприймають як капітуляцію перед агресором.
Введення в дію закону про особливий статус Донбасу, з його слів – однозначний сигнал усім промосковським силам в інших областях України, що зброєю можна домогтися для себе «особливого статусу» та диктувати Україні свою волю. Це однозначний сигнал світу, що про долю України треба говорити з Москвою, а не з Києвом. Це прямий шлях до остаточної дезінтеграції України, продовження війни на цілі покоління з метою знищення Української держави.

Замість Мінського формату депутат закликає застосувати Будапештський формат, включивши до нього держави, які були гарантами територіальної цілісності України після відмови від ядерної зброї, у першу чергу, США та Велику Британію. Він пропонує добиватися реальних кроків на підтримку України від цих держав, зокрема, надання летальної зброї.

Народний депутат Ігор Палиця нагадав, що Волиньрада була першою, яка ставала на захист інтересів України і українців, коли попередня влада намагалася легалізувати торгівлю з «ДНР-ЛНР». Він зауважив, що ми не знаємо суті переговорів у Мінську, умов, які нині ставлять керівництву країни. Нардеп нагадав, що попереднє керівництво країни дало себе втягнути у Мінські угоди, а коли Порошенко з Путіним домовлявся у Мінську, гинули кіборги у Донецькому аеропорту, який, як виявилося, за Мінськими угодами належав «ДНР». Ігор Палиця закликав не висловлюватися жорстко щодо Президента, оскільки варто розуміти, який складний спадок йому дістався.
Західні партнери, з його слів, втомилися від України, тому що п’ять років надавали їй допомогу, а військовий бюджет країни розкрадався, олігархів ставало більше.

Безумовно, облрада повинна застерегти керівництво країни, що воно не повинно здавати території, і ніяких виборів на Донбасі не повинно відбутися, поки Україна не встановила над ним повний контроль. У важкому переговорному процесі Україна повинна вийти переможцем, тож варто підсилити позицію Президента на переговорах.

Народний депутат Вячеслав Рубльов зауважив, що щодо формули Штайнмаєра є позиція нардепів від Західної України, а нардепи, обрані від «Слуги народу» добре розуміють, хто за них голосував, кого вони представляють, тому виникають дискусії під час засідання фракції. Зі слів нардепа, Президент робить усе можливе для того, щоб країні запанував мир.
Народний депутат Ірина Констанкевич повідомила, що реакція волинських нардепів на формулу була миттєвою, їхня позиція залишається незмінною і полягає у відстоюванні стратегічних інтересів України. Оскільки Україну робить сильною економіка, нардепи, які делеговані від Волині, роблять усе, щоб волинська тематика була врахована у державному бюджеті на 2020 рік. Так, наполягали на збільшенні освітньої та медичної субвенцій, підтримці аграріїв тощо.
Відповідно до звернення, від Президента України, Верховної Ради України депутати обласної ради вимагають:

Розірвати дипломатичні відносини, а також усі міжнародні договори з Російською Федерацією та не відновлювати їх до повної деокупації Росією всіх українських територій.

Добиватися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку та недоторканність кордонів України в обмін на відмову від ядерної зброї. Укласти двосторонні угоди зі США і Великою Британією про повномасштабну військову допомогу Україні, надання летального озброєння та довгострокової військово-технічної допомоги.

Запровадити реальний воєнний стан у прифронтових територіях і повну економічну, енергетичну, ресурсну та транспортну блокаду тимчасово окупованих територій, яку тримати до повної деокупації цих територій.

Не допустити надання «особливого статусу» для окупованих територій та скасувати чинний Закон України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Притягнути до кримінальної відповідальності та позбавити громадянства усіх, хто зрадив Українську державу, працював на окупаційну адміністрацію, брав участь у бойових діях проти українських підрозділів та вчиняв інші злочини.

Проводити вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях лише після повної деокупації, завершення адміністративно-територіальної реформи та повної перепаспортизації всього населення, здійсненої шляхом перевірки кожної особи на наявність громадянства інших держав, співпрацю з окупаційним російським режимом, лояльність до України та відповідність статусу громадянина України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Галина Показати IP 24 Жовтня 2019 18:29
Нарешті.Чому так пізно?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus