USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Депутати затвердили програму підтримки «Луцьктепла» на понад 200 мільйонів гривень

12 Березня 2021 11:32
Депутати затвердили Програму підтримки ДКП «Луцьктепло» на 2021 рік. Цьогоріч загальний обсяг фінансування програми становитиме 208,7 мільйонів гривень.

Про це стало відомо 12 березня під час засідання позачергової сесії Луцької міської ради.

Як повідомив директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський, програма підтримки має загальний обсяг фінансування у сумі 208,7 мільйонів гривень.

З його слів, кошти, які підприємство просить з бюджету по статтях Програми, спрямують на погашення кредитних зобов’язань та сплату місцевого внеску по кредитній угоді з Євробанком.

Окрім того ці видатки обіцяють спрямувати на погашення коштів, передбачених мировою угодою перед ТОВ «Тепелен», сплату оренди за котельню на вулиці Карбишева, реконструкцію теплової мережі, створення геоінформаційної системи «Електронна карта теплових мереж», на купівлю двох вживаних вантажопасажирських автомобілів, а також на погашення заборогованості по енергетичному блоку та оплату послуг з розподілу та постачання електричної енергії

Як пояснив очільник підприємства, станом на сьогодні борг ДКП «Луцьктепло» лише перед НАК «Нафтогаз» становить близько 300 мільйонів гривень. Окрім того, 130 мільйонів гривень за тепло боргують перед підприємством фізичні та юридичні особи.

Натомість, Іван Скорупський зазначив, що заборгованість із заробітної плати перед колективом підприємства – відсутня.

Водночас, він пояснив, що терміновість прийняття Програми підтримки підприємства пов’язана із тим, що, згідно із вимогами кредитного договору з Європейським банком від 2015 року, є зобов’язання сплачувати кошти за використання кредиту двома платежами– 15 березня та 15 вересня щороку.

«15 березня у нас в понеділок, тому є потреба сплатити кошти за кредитом в сумі 16 мільйонів 200 гривень. Вперше за свою історію у 2020 році підприємство звернулося до антимонопольного комітету через розпорядника коштів – департамент ЖКГ з приводу погодження Програми підтримки. Всю необхідну інформацію підприємство надало антимонопольному комітету ще у червні минулого року, але, на жаль, погодження тривало довго. Станом на кінець 2020 року всі запитання антимонопольного комітету до ДКП «Луцьктепло» і департаменту ЖКГ вичерпані – чекаємо рішення», – зазначив Скорупський.

Ситуацію прокоментував Луцький міський голова Ігор Поліщук. Він наголосив, що 208 мільйонів гривень закладені в Програмі підтримки, тому міська рада сьогодні не голосує за їх виділення

«Будь-яке виділення коштів на реалізацію Програми підтримки буде відбуватися в подальшому і депутати будуть вирішувати, голосувати за зміни чи не голосувати. Терміновість скликання сесії пов’язана з тим, що, на жаль, антимонопольний комітет працює дуже повільно. І це стосується не лише програми підтримки «Луцьктепла», а й «Луцькспецкомунтрансу». Сьогодні у нас є виділені кошти на купівлю сміттєвозів, але ми не можемо їх купити – антимонопольний комітет не погоджує цю елементарну програму. Але ці підприємства є природними монополістами. Наше законодавство, замість того, щоб дозволити людям займатися їх прямими обов’язками, змушує вимолювати погодити програму підтримки. До 15 березня ми повинні здійснити платіж у сумі 16 мільйонів гривень. Якщо ми його не платимо, нам нараховують пеню і штрафні санкції. До того ж в кредитній історії міської ради та ДКП «Луцьктепло» з’являється запис про невиконання наших прямих обов’язків, що негативно впливатиме на подальше отримання грантових коштів, міжнародних кредитів тощо», – акцентував міський очільник.

Він зауважив, що антимонопольний комітет мав затвердити Програму підтримки ДКП «Луцьктепло» ще минулого тижня. Однак, через те, що відповідні засідання відбуваються раз або двічі на місяць, міська рада була вимушена чекати поки скличуть чергове засідання і програму таки затвердять.

«Сьогодні ми є заручниками ситуації», – додав міський голова.

Так, зваживши «за» і «проти», луцькі депутати ухвалили проект рішення про Програму підтримки ДКП «Луцьктепло» на 2021 рік.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Луцькдупло Показати IP 12 Березня 2021 13:57
О так вкидайте в мене мільйони і побільше бо я бездонна яма...
Така от дійсність Показати IP 12 Березня 2021 14:54
За ті гроші, що платять за оренду котельні на Карбишева , за 20 років можна було побудувати 3-4 нових котельні. Та котельня на Карбишева давно відпрацювала свій ресурс і тепер Луцьктепло орендує металобрухт, а зацікавлена в цьому міська рада, бо власник того металобрухту причетний до Луцької міської ради.
Безкінечність Показати IP 12 Березня 2021 15:13
Мільйони, мільярди... Для кого клондайк?
Василь Показати IP 12 Березня 2021 15:13
Використання котельні на Карбишева 2 є технічним абсурдом,так як котельня розміщена не в самій нижній точці району,а в самій верхній.І для її експлуатації необхідна насосна на обратку в котельню.При аварійній ситуації в котельні або на початку чи всередині траси весь район може замерзнути.Монтаж 250 залежних ІТП -взалі тех. абсурд при відсутності перепаду тиску.Без кваліфікованої технічної групи проектантів дані проблеми вирішити неможливо.Міста відмовляються від гігантських промислових котельних і будують сучасні квартальні котельні.А в Луцьку не по людськи!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus