USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Депутати міськради прописали собі право на закриті постійні комісії

26 Липня 2013 09:48
Дивна ситуація склалася навколо регламенту Луцької міськради. Це по суті – підзаконний акт, тобто документ, який приймається на основі законів і не може їм суперечити. Однак луцькі депутати, схоже, теж хочуть побавитися у законотворчість. Вони заклали у регламенті міськради можливість проведення закритих засідань постійних комісій, хоча у законодавстві це взагалі не передбачено. Хтось скаже: поки журналістів із засідань комісій не виганяли, - інформує IA ZIK.

Луцька міськрада нинішнього скликання затвердила свій регламент ще наприкінці 2010 року. З того часу депутати вряди-годи приймали певні зміни, які переважно мали косметичний характер.

Однак при ухваленні змін до положення про присвоєння звання Почесний громадянин Луцька увагу журналістів прикувала норма регламенту, яка фактично передбачає можливість проведення постійних комісій у закритому режимі.

Кулуарні почесті

Ситуація склалася така, що наприкінці червня депутати вирішили перемістити основне обговорення кандидатур на звання Почесного громадянина із сесійної зали у постійні комісії. Головний камінь спотикання полягав у тому, що вже колишнє положення дозволяло присвоювати це звання не більше, ніж одній особі щороку. Однак, нині таких кандидатур нарахувалося аж три. Тож міська влада зганьбилася, коли розпочалося публічне обговорення кожної з них. Адже у запалі дискусії навіть переходило на особистості, виникла серйозна конкуренція.

Отож, депутати вирішили змінити положення про присвоєння цього звання. Під час сесії 26 червня секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт сказав, що зі старим положенням раніше не було клопоту, адже зазвичай виносилася лише одна кандидатура. «На сьогодні ми зіткнулися з такою ситуацією, що при обговоренні питання в сесійній залі можемо когось образити», – зазначив тоді він.

Тому він запропонував перенести дискусію із сесійної зали в постійні комісії: «Основна така пропозиція – попередній розгляд матеріалів повинен проходити у всіх постійних комісіях. Потім відбудеться спільне засідання комісій, де більшістю голосів визначатися, яку ж кандидатуру вносити в сесійний зал».

«Обговорити ми це маємо так, як ми це вміємо, демократично, прозоро, відкрито. А в сесійній залі, перед телекамерами, ми розглядатимемо в урочистій ситуації», – заявив під час сесії 26 червня Пустовіт.

Однак у кулуарах ще раніше говорили про те, що обговорення кандидатур Пустовіт хоче провести в закритому чи, принаймні, хоча би трішки обмеженому від ЗМІ та громади режимі. Адже регламент міськради чітко визначає: «Право члена територіальної громади бути присутніми на пленарному засіданні Ради може бути обмежено лише за відсутності вільних місць або відповідно до закону в інтересах нерозголошення конфіденційної інформації про особу, державної чи іншої таємниці, що охороняється законом».

Тож за це питання потрібно голосувати окремо. А от обмежити доступ журналістам на розгляд цього питання в постійних комісіях, зі слів співрозмовника IA ZIK, значно простіше. «Хоч у законі про місцеве самоврядування поняття «закрите засідання» постійної комісії місцевої ради не прописане, але в регламенті міськради така можливість згадується. Однак не врегульований механізм його проведення та правові підстави для цього. Теоретично, будь-яка комісія може це зробити», – заявив він.

Регламент VS закон

І ось тут виникає конфлікт підзаконного акту, яким є регламент міськради, та законів, які регулюють діяльність органів місцевого самоврядування.

Власне, частина 3 статті 11 Регламенту Луцької міської ради визначає, що «прозорість в роботі Ради також забезпечується через створення можливостей присутності громадян на пленарних засіданнях сесій Ради та постійних комісій, окрім закритих засідань. Кожен громадянин має право безперешкодно відвідувати засідання органів Ради за умови дотримання ним встановленого порядку». Таким чином, із цієї норми Регламенту виникає можливість проведення закритих засідань постійних комісій міськради.

Однак, Конституція у статті 140 неоднозначно стверджує: місцеве самоврядування в Україні здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом.

А частина 1 статті 10 Закону України «Про місцеве самоврядування» практично конкретизовує: Луцька міська рада як орган місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду Луцька, здійснює від її імені та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та законами України.

Натомість норма статті 47 Закону «Про місцеве самоврядування», яка регулює діяльність постійних комісій місцевої ради, не передбачає можливості проведення закритого засідання постійних комісій місцевої ради.

Таким чином, із цього вбачається, що частина 3 статті 11 Регламенту Луцької міської ради суперечить вимогам чинного законодавства.

Невдале формулювання норми регламенту?

Розробник нинішнього регламенту міськради – позафракційний депутат Андрій Осіпов – переконує, що це – лише невдале формулювання норми регламенту.

«Це є загальна норма і вона обумовлює загальну діяльність ради і її органів. Відтак, вона покликана встановити норму, яка стосується всіх органів. А в положенні про постійні комісії не передбачено норми про закриті засідання. Мова йде про не до кінця вдале формулювання. Я буду рекомендувати більш коректно вжити словосполучення. Тут не було жодної навмисності. Це звичайна помилка при творчості, коли готується такий об’ємний документ», – заявив він у розмові з IA ZIK.

А от секретар міськради Григорій Пустовіт каже: «Ця стаття не стільки регламентує проведення закритих комісій, скільки допускає проведення закритих засідань постійних комісій».

Він визнає, що регламент міськради не є досконалим.

«Пленарні засідання ради можуть проводитися в закритому режимі, якщо може розголошуватися якась конфіденційна інформація. Якщо керуватися цією логікою, то попередньо питання розглядаються на постійних комісіях. І якщо на постійних комісіях розглядати ці питання гласно і відкрито, то який сенс проводити закриті пленарні засідання? Десь якась логіка є. Але я з вами погоджуюся – закон не передбачає проведення закритих засідань постійних комісій, але і не забороняє», – провів паралель Пустовіт.

Водночас секретар міськради погодився, що питання суперечливе і потребує вивчення юристами. Але нарікає, що депутати неохоче вносять зміни до регламенту. «І внести в сесійний зал питання про внесення змін до регламенту – це не буде викликати захоплення в депутатського корпусу. На сьогодні регламент дозволяє в цілому працювати нормально», – каже секретар ради.

Він переконує, що донині не було жодного закритого засідання постійної комісії. «Треба, щоб це питання вивчила комісія з питань регламенту. Коли буде її засідання, я внесу їм пропозицію звернути на це увагу. І хай вони обговорять це на засіданні постійної комісії. І якщо вони визнають, що десь була допущена помилка, то внесуть проект змін до регламенту. Тоді рада буде зобов’язана розглянути це питання. Прийме вона їх чи не прийме – буде залежати від того, чи зрозуміють депутати суть цих змін», – заявив він.

Під пильним оком прокурора

Тим часом дивує позиція прокуратури Луцька, представник якої традиційно присутній на сесіях. Власне, неодноразові звернення до прокуратури із проханням прокоментувати цю ситуацію із регламентом міськради результату не дали. Отож, довелося надсилати запит. На нього стражі закону вже були змушені реагувати.

Як виявилося, упродовж більш ніж двох із половиною років прокуратура жодного разу не спромоглася перевірити частину 3 статті 11 регламенту міськради на відповідність вимогам закону про місцеве самоврядування. «Прокуратурою міста перевірки відповідності ч.3 ст.11 регламенту Луцької міської ради вимогам Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» не проводилися, акти прокурорського реагування з цих питань не вносилися», – йдеться у відповіді за підписом заступника прокурора Луцька Сергія Мазурка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 26 Липня 2013 10:01
Дайте Пустовіту ще одну квартиру в Луцьку, а то в Дубно йому мало!
Факт Показати IP 26 Липня 2013 10:39
Прокуратура взагалі не реагує не на земельні порушення, ні на відсутність кворуму для прийняття рішень. Ходить туди кіно подивитись, мобілою попантуватись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus