USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держава має інтерес до активів каналу 1+1, - гендиректор. Доповнено

29 Грудня 2016 13:41
На думку генерального директора «1+1 медіа» Олександра Ткаченка, наразі є всі підстави для побоювань, що Нацрада може скасувати ухвалене раніше рішення і канал можуть відключити від ефіру.

Адміністрації Президента України перед виборами невигідно мати непідконтрольний медіа-ресурс, передає ТСН.

Про це заявив генеральний директор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко.

Як повідомлялося раніше, представники телеканалу 1+1 заявили, що його хочуть позбавити ліцензії, а АП намагається передати контроль над каналом в інші руки. Журналісти каналу 1+1, який належить Ігорю Коломойському, опублікували відкритий лист до Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради Андрія Парубія та прем'єр-міністра Володимира Гройсмана

Журналісти кажуть про заплановане «віджимання»

Серед журналістів засобів масової інформації Ігоря Коломойського (зокрема, 1 + 1 та УНІАН) в останні дні ширяться чутки про те, що найближчим часом вони можуть перейти під контроль структур президента Петра Порошенка, повідомляють джерела видання «Страна» в даних ЗМІ.

Нібито це пов'язано з процесами націоналізації «ПриватБанку», який також раніше належав Ігорю Коломойському, і розглядається як фронтальна атака президента на бізнес олігарха.

«Нас керівництво попередило про можливість рейдерської атаки на канал з боку Порошенка. Обіцяли закрити питання по зарплаті до кінця року, а що буде далі, поживемо побачим», - приблизно таку інформацію передали виданню відразу кілька журналістів.

На Банковій кажуть про піар каналу

У той же час, джерела видання в таборі президента, знайомі з ситуацією в Нацраді з телебачення і радіомовлення говорять, що це все домисли.

Джерело в керівництві медіахолдингу олігарха стверджує, що 15 грудня члени Нацради з питань телебачення і радіомовлення одноголосно прийняли рішення про продовження ліцензії, однак фінальний пакет документів не передали. «Відповідно, щоб відмотати це рішення, комісія повинна повторно зібратися і прийняти нове рішення про непродовження ліцензії, на що у них не вистачить голосів», - розповідає джерело.

У Порошенка шукають мецената для фінансування каналу

У той же час, джерело видання в середовищі великого українського бізнесу говорить, що чутки про перехоплення контролю над телеканалом небезпідставні. За його словами, в останні тижні на Банковій вели переговори з рядом підприємців, які могли б взяти на себе тягар фінансування телеканалу після його віджимання у Ігоря Коломойського. «Сам Порошенко, природно, не буде зі своєї кишені закривати 70 мільйонів доларів на рік, - каже джерело. - Тому він шукає «Васю», який би взяв на себе ці витрати в обмін на якісь преференції по бізнесу. При цьому на Банковій кажуть, що їм важливо відібрати канал у Ігоря Коломойського до того, поки не почався процес відбирання заставного майна у олігарха. Очевидно, що коли це почнеться, Коломойський стане захищатися агресивної критикою, використовуючи свої медіа. Політика каналу різко зміниться. Порошенко цього побоюється і зараз намагається передбачити ризики. Але я не знаю, чи знайшовся вже людина, яка за рахунок своїх коштів закриє питання фінансування 1 + 1, та ще й вплутається у війну з Ігорем Коломойським».

«Порошенко і Коломойський вже не домовляться. Вони вороги»

«За великим рахунком, «ліцензійна гра» - це своєрідний виховний процес, - вважає медіа-експерт Михайло Подоляк. - Ігор Валерійович, залишившись без «Привата», почав окопуватися і готувати атаки ... З іншого боку, єдина умовна група, здатна сьогодні влаштовувати великі переділи - президентська. І найбільший страх цієї групи - некеровані внутрішні медіа. Щось подібне відбувалося в останні півтора року правління Віктора Януковича. Парадокс у тому, що чим вищий контроль всередині, тим огидніша репутація зовні. Але зупиниться вже ніхто не хоче. Зрозуміло, що Ігор Коломойський до весни почав би потужну компроматну атаку. Зрозуміло, що превентивно у нього канал потрібно забирати зараз, у «постприватівський» місяць. Проблема у двох складових. Перша - їм вже не можна домовиться. Вони - вороги. А значить, хоче хтось чи ні, війна буде. Друге: у Петра Олексійовича немає команди професійний «віджимальників» (не рахувати ж такими силовиків) для роботи на зовнішніх ринках і з зовнішньою елітною думкою, немає команди інформаційників, здатних підхопити 1+1 і зробити з нього реально якісний агітпродукт».

При цьому, на думку Михайла Подоляка, відібрати актив досить просто. «Адміністративний блок плюс фінансова перевірка. Плюс - брати Суркіси (власники 25% акцій телеканалу), розуміючи складність їх відносин як з Ігорем Валерійовичем, так і Петром Олексійовичем, цілком можуть дозволити спеціальній юридичній команді пограти з їх пакетом акцій. Завести «агресора» всередину власності ... Але я б зробив невелику обмовку. Ще немає "плану війни". Є спроба прозондувати 1 + 1 через ліцензійну гру. І є реакція самого каналу. Поки канал виносить на загал проблему і обидві сторони дивляться на реакцію різних груп гравців» .

Ризики для президента і велика гра олігарха

На думку засновника телеканалу «112 Україна» Віктора Зубрицького, актив якого також намагалися «віджати» в минулому, причин для паніки немає.

«Вступити в протистояння з «1 + 1» вкрай невигідно для Порошенка. Адміністрація Президента такого не зробить і дії Нацради носять скоріше попереджувальний характер», - вважає Зубрицький.

1+1 взяли під посилену охорону

Ведуча «Ранкових новин» Марічка Падалко розповіла, що на каналі посилили охорону. Про це вона написала в соцмережі.

«На каналі сьогодні з ранку, як і в той же час три роки тому - посилено охорону. Тоді ми хотіли уберегтися від можливого штурму під час Майдану, сьогодні - від можливого «захомлення», - написала вона.


Нацрада пояснила, чому не видає ліцензію 1+1

Після заяви телеканалу 1 + 1 про загрозу рейдерського захоплення з боку влади, в Нацраді з питань телебачення і радіомовлення пояснили, чому не продовжують ліцензію на аналогове мовлення, яка закінчується 29 грудня, повідомляє Детектор медіа.

Голова Нацради Юрій Артеменко пояснив, що продовжена ліцензія видається не раніше останнього дня терміну дії старої ліцензії.

«1 + 1» хотів, аби ми терміново видали їм бланк ліцензії. Ми їм відповідали, що не маємо права видавати раніше завершення терміну дії ліцензії - тобто не раніше 29 грудня. Цікаво, що в законі не вказано кінцевий термін видачі бланка продовженої ліцензії. З нашої загальної практики ми видаємо бланк продовженої ліцензії протягом 30 днів з моменту сплати ліцензійного збору», - пояснив Артеменко і нагадав, що збір було сплачено 23 грудня. Нацрада вважає, що має час на видачу бланка продовженої ліцензії до 23 січня.

При цьому в Нацраді повідомили, що 1 + 1 сам оплатив збір без виставленого рахунку, причому переплатив удвічі і тепер йому повернуть половину суми.

Також Артеменко пояснив, чому заявку на продовження ліцензії розглядали півроку.

«15 грудня Національна рада переоформила і продовжила ліцензію «1 + 1». За це рішення проголосували всі члени Нацради. Розгляд заявки каналу тривав 6 місяців через численні недоліки з боку ліцензіата. Ми прийняли рішення, як тільки були виправлені всі недоліки», - прокоментував Артеменко.

Також він повідомив, що на ситуацію вплинула націоналізація «ПриватБанку». У зв'язку з цим Нацрада попросила у каналу дані про кінцевих бенефіціарів. 28 грудня, замісник глави Нацради Уляна Фещук відправила «1 + 1» офіційний запит.

«Чому вони так поспішають - я не знаю. Можливо, це якось пов'язано з «ПриватБанком», - припустив Артеменко.

Плюсам продовжили ліцензію

Екс-заступник глави Нацради Григорій Шверк інформацію менеджменту каналу «1 + 1» назвав такою, що не відповідає дійсності.

«15 грудня Нацрада прийняла рішення про продовження дії ліцензії «1 + 1». Текст рішення є на сайті Нацради», - вказує він. Після того, як Нацрада прийняла рішення, вона видає рахунок на оплату ліцензійного збору - канал оплачує, і вже після того, як гроші надійдуть на держрахунок - видає бланк ліцензії», - уточнює Шверк.

«Юридично значущим є факт прийняття рішення про продовження ліцензії, решта все – техніка», - заявив Шверк.

Над 1 + 1 нависла загроза відключення від ефіру - Ткаченко

Ситуація навколо телеканалу 1 + 1 залишається заплутаною і суперечливою. Генеральний директор «плюсів» Олександр Ткаченко заявив, що канал можуть відключити від ефіру.

«Дуже здивувався, коли прочитав заяву керівника Нацради Юрія Артеменка, в якому він пов'язав націоналізацію Приватбанку і факт невидачі ліцензії. По-перше, у нас немає кредитів, наш канал не є заставним майном Приватбанку, тому і стягнути нічого не можна. По-друге, не існує закону про націоналізацію телеканалу «1 + 1», - заявив Олександр Ткаченко.

Він уточнив, що відповідно до офіційної процедури після того, як колегіально прийнято рішення про видачу ліцензії, Нацрада видає рахунок на оплату ліцензійного збору. Потім канал робить оплату, і після того як гроші надійдуть на держрахунок - видає бланк ліцензії.

«Все проплати ми зробили, в термін перевели на держрахунок суму, якщо не помиляюся близько 5 млн грн - проплата в повному обсязі. Таким чином нічого не заважають Нацраді видати нам необхідний папір», - підкреслив Олександр Ткаченко. На його думку, затримка у видачі ліцензії обумовлена нічим іншим, як бажанням президента і людей з його найближчого оточення домогтися більшою лояльності в інформаційному мовленні каналу. «Мені про це прямо кулуарно говорили відомі люди, впливові в певних колах. Нічого конкретного я від них не чув, ні тим, ні конкретних сюжетів вони не називали, але загальне побажання звучало приблизно так: «вам потрібно бути лояльнішими до влади і не дратувати президента».

Олександр Ткаченко припустив, що Нацрада може повторно зібратися і прийняти нове рішення - не продовжувати каналу ліцензію.

«Я не виключаю, що над каналом нависла загроза бути виключеним від ефіру. Якщо це не так, нічого не заважає Нацради сьогодні видати ліцензію», - заявив Ткаченко.

Гендиректор 1 + 1 заявив, що дотації каналу «суттєво менші» $ 100 млн

Генеральний директор каналу 1 + 1 Олександр Ткаченко прокоментував розміри дотацій, які раніше були озвучені колишнім заступником голови Нацради з телебачення і радіомовлення Григорієм Шверк.

Нагадаємо, Григорій Шверк заявив, що щорічні дотації, необхідні для функціонування телеканалу доходили до $ 100 млн.

«Мені складно коментувати думку шановних людей, але їх оцінки вкрай далекі від сум, які вони припускають, як і від розуміння реальної ситуації в індустрії. Дотації істотно менші», - заявив нам Олександр Ткаченко.

Однак при цьому точну суму щорічної дотації він назвати відмовився.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus