USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Держава відмовилася від фінансування ДЮСШ», – Ігор Палиця про те, як Україна втрачає майбутніх олімпійських чемпіонів

3 Вересня 2021 09:29
Кожна десята дитяча спортивна школа в Україні була закрита за останні п’ять років. У ДЮСШ на 40 тисяч зменшилася кількість дітей, які займаються спортом, і це лише за минулий рік. Найбільше всього скорочення ДЮСШ вдарило по сільських регіонах та невеликих містах. Через вартість логістики діти з малозабезпечених сімей та віддалених сіл узагалі втратили можливість займатися в спортивних школах.

Про це пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиці у своєму блозі на сайті УНІАН.

«Чи є це причиною, того що Україна втрачає позиції у загальнокомандному заліку на Олімпійських іграх. Українська збірна зайняла 44-е місце в літніх Олімпійських іграх в Токіо, а це найнижче місце за всю історію участі нашої збірної в літніх Олімпійських іграх. Це не той результат, на який заслуговує наша країна після 30 років незалежності», – наголошує парламетар.

Як акцентує Ігор Палиця, держава самоусунулась від фінансування дитячих спортивних шкіл. Торік заклади не отримали з державного бюджету ні копійки. Наразі спортивні школи фінансуються лише за кошти місцевих бюджетів. Прикриваючись реформою децентралізації, держава повністю відмовилася від їхнього утримання.

Читати ще: Через закриття ДЮСШ Україна посіла 44 місце у медальному заліку Олімпіади-2020

Невеликі міста й села не мають достатньо коштів для повноцінної підтримки спорту. А спортшколи в районних центрах і містах обласного значення, яким вдається виживати, потребують серйозного оновлення устаткування, спорядження та інвентарю. На сьогодні понад половина спортивних шкіл не має власної спортивної бази, а та, яка використовується, не відповідає сучасним вимогам.

Рівень заробітної плати працівників – ще одне з ключових проблемних питань діяльності спортивних шкіл. Низький рівень зарплати й соціальних гарантій працівників ДЮСШ призводить до «старіння» тренерсько-викладацького складу. Окрім того, у результаті втрачається престиж тренерської роботи в спортивній школі.

Ще одна причина низької відвідуваності спортшкіл – нульовий рівень просування здорового способу життя і фізкультури серед дітей та юнацтва. В країні зовсім відсутня державна політика пропаганди спорту, а також механізми підтримки тих спортивних шкіл, які готують резерв для національних збірних.

Читати також: Олімпіада в Токіо: українські спортсмени завоювали більше золота для інших країн, ніж для своєї

«Тож що робити, аби виправити ситуацію? Як перетворити дитячо-юнацький спорт на кузню майбутніх олімпійських чемпіонів та зробити наших дітей більш здоровими?

По-перше, масована популяризація спорту серед дітей і юнацтва та оновлення спортивної інфраструктури в регіонах має стати одним із пріоритетних завдань держави.

По-друге, держава має привести інвестиції у спорт, максимально спростити умови виділення землі для будівництва спортивних шкіл, звільнити інвесторів від шалених податків і дозволити розмитнювати спортінвентар за адекватними умовами.

По-третє, на загальнодержавному рівні необхідно підіймати престиж тренерської роботи в спортивній школі. Тренерам слід встановити гідні зарплати, соціальні пільги та додаткові заохочувальні виплати.

Такі рішення дозволять розширити мережу спортшкіл і якісно змінити їхній рівень. Це дасть юним спортсменам більше можливостей для розвитку. А за наявності сучасної спортивної інфрастуктури і масової пропаганди спорту, відвідуваність ДЮСШ піде на підйом.

Загалом коли всі ці кроки будуть реалізовані в комплексі, у галузі дитячо-юнацького спорту все стане на свої місця, а Україна опиниться в десятці найкращих олімпійських збірних світу.

Ми, депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє», вимагатимемо закласти в держбюджет 2022 додаткового фінансування ДЮСШ і тих спортивних шкіл, які готують спортивний резерв для національних збірних», – підсумовує Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Рауль Показати IP 3 Вересня 2021 09:41
Неверное решение , зря делают это.
Тренер Показати IP 3 Вересня 2021 10:15
А самі низьки тренерські ставки на Волині.все залежить від місцевих ченуш,а групи з дітьми переповнені,багато на так називаємих громадських засадах,які не оплачуюьтся,не має ставок.зарплати майже такі самі як у прибиральниць,зато вимог більше ніж при Совєтах,все 30 років ждем грамотних реформ,але в держави не до спорту.
Анонім Показати IP 3 Вересня 2021 12:03
А ті , що лишилися чекає така ж доля, як "Динамо" в Луцьку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus