USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Палиця: рік на посаді губернатора Одещини - що в результаті

11 Травня 2015 19:00
Ім'я Ігоря Палиці асоціюється у волинян, першою чергою, з діяльністю його фонду у Луцьку. Однак небайдужі до його роботи краяни уважно слідкують за здобутками та можливими втратами бізнесмена та чиновника на посаді губернатора Одеської області. Кожен волинянин, напевне, усвідомлює, що розвиток південного регіону в руках Ігоря Петровича якимось чином повпливає і на життя Луцька.

Так, значний інтерес небайдужого читача може викликати публікація на одному з провідних видань Одеси, у ній підбиваються підсумки річної роботи губернатора. Ймовірно, така практика стане досить цінною - і наступний матеріал на сторінках уже волинських інтернет-ресурсів стосуватиметься власне місцевого губернатора. Більше того, до оцінки спонукають і ті непрості часи, в які прийшла нова влада.

Отож, сьогодні - останній день відпочинку в низці травневих свят. Цього року Одеса відзначила їх гідно - суспільно-політична стабільність була забезпечена. і в цьому, пише Рупор Одеси, - суттєва заслуга нинішнього губернатора регіону.

Так, Ігор Палиця на посаді головного керівника регіону - трохи більше року. Був призначений на цей пост через 4 дні після одеської трагедії 2 травня.

Об'єктивна оцінка підсумків роботи губернатора - з урахуванням усього, що йому вдалося і не вдалося, дозволяє зробити висновок: Палиця прагне діяти в рамках розсудливості, забезпечувати порядок і спокій в такій специфічній і багатогранній області як Одеська, не допустити розбалансування соціально-економічної та політичної ситуації.

Багато з цього, ідеться у повідомленні, у нього виходить. Варто згадати квітень минулого року, коли одні палили георгіївські стрічки на Вічному вогні, а інші агресивно розмахували імперськими прапорами в центрі Південної Пальміри. І все це при провокаційному потуранні тодішнього голови ОДА Володимира Немировського, керівництва обласної міліції, абсолютної індиферентності одеської мерії. У результаті сталася «чорна п'ятниця».

Перед 9 травня 2014 вражені і насмерть перелякані люди бігли з Одеси на «фазенди», а деякі навіть не виходили на вулиці зі своїх будинків.

А вже 29 квітня 2015 Ігор Палиця твердо заявив під час прес-конференції: Одеса може спати спокійно.

7 травня під час вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни губернатор наголосив: «Сегодня мы все живы только благодаря тому, что вы и ваши товарищи гибли, получали ранения, страдали, но выдержали, выжили и победили... Я бы хотел, чтобы никто не ставил под сомнение ту войну, тот подвиг, который вы совершили. Я считаю, что люди, ставящие это под сомнение – это враги страны, враги народа, которые политику ставят впереди факта счастья, что мы живем только благодаря вам».

У підсумку поминальний день 2 травня в місті біля моря пройшов без конфліктів - кожен мав можливість висловити свою позицію - або на Соборці, або на Куликовому полі.

А 9 травня, в День 70-річчя Великої Перемоги, Алея слави була переповнена - вперше за багато років люди йшли і йшли туди весь день, щоб вклонитися пам'яті героїв - спокійно, без страху.

Незначний ексцес біля пам'ятника Невідомому матросу все ж мав місце - активісти Правого сектора спробували «розібратися» з людьми, які одягли георгіївські стрічки, за що і були затримані міліцією. ПС і Автомайдан відреагували на це гучними скаргами.

Голова облдержадміністрації Ігор Палиця, продовжує автор, на дії порушників спокою реагує завжди адекватно і чітко, називаючи (очевидно, нікого не боячись і ні на кого не озираючись) екстремістів екстремістами (якими б політлозунгами вони не прикривалися), а патріотів - патріотами.

Так Палиця чинив з самого початку перебування на посаді, з перших своїх публічних виступів, критично оцінюючи дії «деяких місцевих представників Майдану ..., які намагаються грати на революції гідності». А в дні святкування 70-річчя Великої Перемоги обласний керівник заявив: «Припиніть шукати ворогів» - і це був не тільки заклик, але і жорстка вимога.

На наш погляд, ідеться на сторінках Рупору, - це єдино розумний, консолідуючий підхід. У Ігоря Палиці вистачає рішучості, вміння чітко контролювати і направляти дії силових структур.

Він може поглянути на обстановку, що склалася, не з дзвіниці вузькополітичних містечкових інтересів, вважаючи однією з основних своїх функцій об'єднання, згуртування і примирення жителів Одещини, розуміючи менталітет регіону, враховуючи в сукупності всі фактори впливу: чисто одеський, південноукраїнський, бессарабський, російський (від нього теж нікуди не дінешся).

До речі, з приводу зв'язків Одеси з «російським світом» точно і виважено сказав 6 квітня під час зустрічі з колегами відомий тележурналіст Матвій Ганапольський, якого вже ніяк не можна запідозрити в симпатіях до кремлівському режиму.

Найзавзятіші «абсолютні патріоти» (сьогодні додумалися і до такого терміну - прим. ред.) подібну позицію голови ОДА Ігоря Палиці зрозуміти не можуть - не дано. Справа доходить навіть до звинувачень у потуранні «сепаратистам» (?!).

Однак нагадаємо, що саме Ігор Палиця в серпні минулого року першим звернувся з листом до Генпрокурора України з приводу сепаратистської діяльності народного депутата України Сергія Ківалова (йшлося про статтю нардепа «Настало время готовить Конституцию для Одесчины», яка була опублікована в тижневику «2000» у лютому 2014-го).

Крім того, Палиця звернув увагу Генерального прокурора України на тісний зв'язок між засудженим за сепаратизм Антоном Давидченко та Сергієм Ківаловим, вказав на підривну роботу підконтрольного Сергію Ківалову телеканалу «Академія» (в частині, що стосується авторських проектів «бекграунд» і «Рубікон», які вів свого часу виїхав до Росії Юрій Селіванов). У разі підтвердження наявності в діях Ківалова ознак суспільно-небезпечних діянь голова Одеської ОДА попросив залучити Сергія Ківалова до кримінальної відповідальності. Зауважимо, ніхто, крім Палиці не давав більш жорсткої і принципової оцінки Ківалову як політику - нинішні «опоненти» губернатора про це, очевидно, забули

Повернемося до питання про результати діяльності Ігоря Палиці на посту глави області.

Що в позитиві?

Ігор Петрович - людина відкрита і публічна. Він без вагань «виходить в народ», озвучує свою думку, проводить прес-конференції з приводу найбільш болючих питань, що особливо контрастує з його безпосереднім попередником.

У передноворічному інтерв'ю «Рупор Одеси» він особливо відзначив: «Я оцінюю Одесу як один з найперспективніших регіонів України - і за інвестиційною привабливістю, і по ресурсах, і за потенційними можливостями». Він позначив цілий комплекс завдань, які необхідно вирішувати - від розвитку чорноморського узбережжя до меліорації, ринкової торгівлі, митної, транспортної сфер тощо.

6 березня, виступаючи на засіданні сесії регіонального парламенту, голова ОДА зазначив: «Сьогодні час чітких прогнозованих економічних рішень; ми повинні прибрати політику, спробуємо втримати ситуацію; приходьте всі, з конкретними пропозиціями, як її оптимізувати, чим допомогти».

Що ж до одвічної дорожньої проблеми Ігор Палиця повідомив, що для будівництва доріг необхідні величезні кошти, які будуть отримані за допомогою нардепів від Одеської області - з 200 мільйонів гривень бюджету розвитку 193 мільйони витратять на дороги.

Під час цієї ж сесії було затверджено звіт облдержадміністрації про обласний бюджет Одеської області за 2014 рік, який, незважаючи на всі труднощі, виконаний на 100,1%. Були повністю забезпечені фінансування із зарплат, пенсій і бюджет розвитку в сумі 147 700 000 гривень. Економічні показники минулого року залишилися фактично на колишньому рівні (деякі регіони України змогли утримати і цю планку), не підвели сільське господарство (врожай зернових був найбільшим в Україні) і порти.

Ігор Палиця, продовжує автор, на ділі реалізує гасло (подобається це комусь чи ні) колишнього Президента України Віктора Ющенка: «Багаті повинні поділитися з бідними, допомогти державі», показуючи приклад дієвої благодійності. Медичні установи отримували за рахунок особистих коштів голови ОДА обладнання, військовий госпіталь - рентгенодіагностичного апаратуру, силовики - необхідну техніку, вчителі та школярі прямували на відпочинок до курорту «Буковель», надано допомогу родинам загиблих бійців батальйону «Шторм», куплена квартира сім'ї загиблого прикордонника, 3500 святкових продуктових наборів вручені ветеранам від губернатора Одещини напередодні 70-річчя Перемоги.

Процитуємо показове висловлювання Ігоря Палиці з цього приводу: «Да, ничего нового – опять продукты и медикаменты. Но, к сожалению, за все эти годы так и не стала сытой жизнь пожилых людей, не был создан тот механизм, который позволил бы старость сделать спокойной и обеспеченной. Накануне Дня примирения и памяти и Дня Победы я решил обеспечить ветеранов праздничными продуктовыми наборами, а инвалидов — лекарствами первой необходимости... Считаю, что подобное всё-таки лучше, чем развешивать избирательные или поздравительные борды вдоль трасс и дорог. Знаю, что некоторые политические силы легко и просто такие же суммы тратят именно на наглядную агитацию и полиграфию. Вместо того, чтобы реально и действенно помочь хотя бы одному человеку».

Зауважимо, з нагоди Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, з ініціативи засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці, 9 травня, ветеранів, учасників бойових дій та усіх охочих частували солдатською кашею на території стадіону «Авангард», що в Луцьку.

А 1 травня (!) Голова ОДА відвідав обласну клінічну лікарню, де запропонував до 20 травня скласти список всього необхідного - від обладнання до засобів благоустрою території. «После этого мы составим график реализации всех этих вопросов, что-то профинансируем из областного бюджета, что-то попросим у государства, но понимая, что в стране сейчас сложная финансовая ситуация — мы сделаем так, как делалось 100 лет назад: привлечем для помощи меценатов», - конкретизував Ігор Палиця.

Рупор Одеси резюмує:

Да, часть намеченных планов губернатора пока не реализована. Но другой вопрос: можно ли было сделать больше при такой сложнейшей обстановке в стране и переменчивых кадровых и политических ветрах, которые осложняют сегодня положение любого чиновника первого эшелона?

Предвидим, что этот наш материал не понравится ни ультраправым, ни ультралевым, ни регионалам, ни блоковой оппозиции, ни «сепаратистам», да и просто антипатикам Игоря Палицы и нашего издания. Но редколлегия «Рупора Одессы» никогда особо и не стремилась кому-то нравиться в угоду политической конъюнктуре, позиционируя себя патриотами Одесчины и государства Украина.

Кто-то без сомнения скажет — налицо восхваление областного руководителя. Но это будет чистой воды субъективизм: в том, что сегодня регион живет без серьезных конфликтов, общественных столкновений — заслуга в первую очередь Игоря Петровича Палицы. И представьте хоть на минуту (как в кошмарном сне), что губернатором Одесчины оставался бы верный борец «Фронта змін» Немировский. К чему бымы сейчас пришли?

Естественно, что стремление И.Палицы быть объективным, встать над схваткой, а не скакать на «революционной» лошадке (последнее всегда легче) кому-то не нравится. Каждый сегодня, увы, хочет, чтобы слышали только его, считая своё мнение самым правдивым. А правда — всегда одна, и Одесса — многолика от рождения. Стричь её под одну гребенку не только глупо, но и небезопасно. Советуем особо ретивым ультрас и людям «родства не помнящим» посмотреть фильмы (художественные и документальные) — о том, как сражалась Одесса в дни обороны в 1941 году, какими были настроения её жителей и кто тогда боролся с фашистской нечистью.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 35
Анатоль_ Показати IP 11 Травня 2015 19:27
Вельмишановному Пану Губернатору Ігору Палиці від нас усіх щира красна подяка, наш земний уклін та побажання нових успіхів на державній посаді!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 11 Травня 2015 19:58
молодець. ось беріть приклад :) і фонд його теж супер :) і собачка :)
Лучанин до Анонім Показати IP 12 Травня 2015 23:18
Він хоча бачив себе в дзеркало? Давай прямо в президенти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
товариш до Анатоль_ Показати IP 13 Травня 2015 22:57
А попереду кримінал, тюрма, конфіскація і Забуття.....
луч Показати IP 11 Травня 2015 19:29
не повірю ніколи , що коли людині цікаво рости в бізнесі, що вона піде на не прибудкову посаду в держструктуру!
лучу Показати IP 11 Травня 2015 19:38
З точки зору базарного бізнесмена - так, з точки зору ринкового - закономірно. Який сенс чекати чогось доброго від диванних політиків або "державників" наперсткового походження. Вони свою країну вже зробили, до Януковича довели.
Правда Показати IP 11 Травня 2015 20:09
Ігоре Петровичу, повертаєтесь будь-ласка на Волинь, Сашко не поганий хлопець, але без Вас комсомольців не переможе!!! Хоча б не формально!!!
мішка Показати IP 11 Травня 2015 20:14
Скоро попросять з посади, ну і логічно, що буде боротьба за крісло мера восени, лучани, не продайтесь за кіло гречки, молю вас!
Одесіт Показати IP 11 Травня 2015 20:25
Петрович, молодець.А Луцьким полішукам давай Романюка з Яковлевим ...
Rfcz Показати IP 11 Травня 2015 20:26
Та сидить він в Одесі, бо там неодин порт є і припортовий завод над яким контроль хоче встановити Коломойський. Не розказуйте, що просто так він там. Нічого у цьому житті не буває.
волинян до Rfcz Показати IP 14 Травня 2015 09:04
Палиця - сміливець, забезпечує спокій Одесі. А Єремеєв побоявся взяти на себе подібну відповідальність, Волинь він лише грабує найвищими цінамит на бензині найнижчими закупівельними цінами на молоко - діє не менш злочинно, ніж донецькі сепари!
Вася Показати IP 11 Травня 2015 20:27
Так його ж в Одесі ні хто і не бачить, бо у Шейцарії краєвидами Альп милується губернатор
вв Показати IP 11 Травня 2015 20:30
Лучани красче продатись за кіло гречкі, бо карабаси і пяні розбіркі будуть під кожним вікном.(рівень нашого мера)
888 до вв Показати IP 11 Травня 2015 23:11
Мер-нічого поганого не зробив-ось рівень мешканів міста!!!Знаєте,я живу поряд з карабасом -барабасом-дістало все.Немає більше слів цьому свавіллю.Коли дитина хоче спати і слова колисковоі перебивають незензурні лайкі-ДОСИТЬ!!!НАБРИДЛО!!!!Як пояснити дитині???
Анонім до 888 Показати IP 12 Травня 2015 01:43
зібрати би тих всіх пяниць і в зону ато, разом із власниками забігайлівки.
грамотєй до вв Показати IP 12 Травня 2015 05:35
З такою грамотністю КРАСЧЕ на заборах писати і то з тильного боку.
Лучанка Показати IP 11 Травня 2015 20:34
Повезло одеситам...
Анонім Показати IP 11 Травня 2015 20:38
Ігор Палиця - це єдина порядна людина у сучасній українській владі.
102 Показати IP 11 Травня 2015 21:18
коментар було видалено
тая Показати IP 11 Травня 2015 21:19
А ми переконались у зворотньому, не треба ганьбити бо палиця робить для людей хоть щось ,ане так як всі владці,
Ганна Показати IP 11 Травня 2015 21:29
Може це все i правда, що людина вiн порядна. Але треба працювати в своему регiонi, а не керувати зi Швейцарii, покладаючись на своiх корумпованих радникiв-заступникiв.
лучанка Показати IP 11 Травня 2015 22:00
вчора читала про зверення активістів Одеси про звільнення цього "діяча" - у них на 1-2 травня було повно людей з портретами Сталіна і георгіївськими стрічками, які поштовхалися з активістами, а міліція була на боці вгадайте кого?
Анонім до лучанка Показати IP 12 Травня 2015 01:39
міліція охороняла громадський порядок. вона на боці закону завжди має бути. тоді у нас в країні все буде нормально.
Анонім до лучанка Показати IP 12 Травня 2015 01:40
Взбеленил «патриотическую» общественность и одесский губернатор, которого вдруг прорвало: «Хочу сказать всем тем «патриотам», которые рассказывают про «ватный» шабаш… Благодаря вашим действиям, благодаря вашему «патриотизму» сегодня Украина в конфликте и братоубийстве…»
Анонім до лучанка Показати IP 12 Травня 2015 02:31
ті активісти, що строчать доноси і клаузи - лжепатріоти. Ігор Палиця все правильно сказав: http://ic.pics.livejournal.com/da_dzi/8465174/267797/267797_original.jpg
Анонім Показати IP 12 Травня 2015 02:29
Ігор Палиця сказав правду: http://ic.pics.livejournal.com/da_dzi/8465174/267797/267797_original.jpg
не в тім'я битий Показати IP 12 Травня 2015 05:41
Щоб тут не писали працівники сайту, на днях буде указ Президента. А хто так любить Палицю, за тим вона плаче. І не на Романюкове, а на Гунчикове місце мітить цей швейцарець. В Луцьку нема привабливих об'єктів. В області митниця, бурштин. Ще можна якось на 100 рублів нацарювати.
член громади Показати IP 12 Травня 2015 07:24
Які б хвалебні оди тут всякі найманці-тролі Анатолі_ не писали від імені "усіх нас", Палиця в Одесі показав свою повну невідповідність посаді. Невідповідність і безпомічність. Цілковиту! А балотуватися в Луцьку? Що тут робити? На чому в Луцьку, в провінційному місті, де головна робоча сила від 20 до 40 років стоїть на ринках і перепродує китайські цвяхи і турецьке з китайським ганчір’я, можна робити дармові гроші? Це не для євреїв. За каналізаційною трубою такі дивитися не будуть, дороги латати не будуть теж, збирати по місту і стерилізувати собак теж не захочуть, бо від цього при сьогоднішньому фінансуванні немає ніякого зиску. Луцьк – це колапс для Палиці.
крук Показати IP 12 Травня 2015 07:51
Об'єктивно цікавить питання про те, з яких джерел складаються прибутки П.І., якщо лише благочинних видатків на дві області вистачає. Відзначаю роботу його політтехнологів, які фахово формують громадську думку регіону. Наскільки відомо, не кожному успішному з очільників областей України під силу тягнути хоча б один політичний проект як БФ "Новий Луцьк". Щось Гунчик з попередниками навіть не пробували це зробити. Ну а про подібних благодійних губернаторів в Україні поки не чув.
круку Показати IP 12 Травня 2015 08:09
Ти погано проінформований або належиш до тролів Палиці. Про джерела його прибутку не знає хіба що дядько з забутого Богом поліського села. А щодо "...не кожному успішному з очільників областей України під силу тягнути хоча б один політичний проект як БФ "Новий Луцьк", то фонд Ігоря Єремеєва в минулому році лише на допомогу ЗСУ виділив 49 мільйонів гривень, не кажучи про різні допомоги від сімей загиблих до хворих і т.п. Палиця ж нещодавно прозвітувався в Луцьку про 34 млн. грн. допомоги. Є суттєва різниця. З іншої сторони, Єремеєв не випинає свою допомогу пресі, не "звітується", бо благодійність творять мовчки, чого не скажеш про Палицю.
робітник до круку Показати IP 12 Травня 2015 10:50
Ти йди попрацюй на Континіум і зрозумієш, що гроші на допомогу армії в добровільно-примусовому порядку взяли з працівників, а піаряться власники
Ха-Ха до круку Показати IP 12 Травня 2015 11:56
Не випинається і не звітується??? не смішіть і не дуріть людей!!!!!!!!! Цілий ТВ канал "Слово Волині" не замовкає про Івахова та Єремєєва! Нехай краще розкажуть, як вони молоко скупляють за безцінь, але й і ті копійки людям не платять!!!!!!!! Скільки довів до банкрутства підприємств, 2 млн. грн. за Порт-Сіті так і не сплатив в міський бюджет!!!!!!! І розкаже про бадягу, яку на АЗС розливає під назвою "бензин"!
Степан Показати IP 12 Травня 2015 09:51
Ігор Петрович - людина відкрита. По одному цьому реченню можна зробити висновки про статтю.
До круку Показати IP 12 Травня 2015 10:33
Там де починаються засоби масової інформації, благодійність закінчується.
Одесит Показати IP 13 Травня 2015 23:05
Хто забезпечив спокій в Одесі - Палиця! Хто Працює не покладаючи (і не прикладаючи) рук? Палиця! Завдяки кому море хвилі жене? Палиця!! І не піариться, і не палицця)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus