USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Державу проситимуть виконати обіцянку щодо індивідуальних газових лічильників

26 Серпня 2016 17:20
Близько 30 багатоквартирних будинків відмовилися від встановлення загальнобудинкових лічильників газу. Натомість на поквартирні лічильники держава грошей не виділила, хоч передбачила це чинним законодавством.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження сьогодні, 26 серпня.

Нагадаємо, у місті склалася конфліктна ситуація між мешканцями багатоквартирних будинків та представниками газових компаній, які намагаються у примусовому порядку встановити загальний лічильник на будинок. У декількох мікрорайонах міста зафіксовані випадки, коли лучани зірвали встановлення таких засобів обліку газу.

Люди, посилаючись на Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» вимагають від ПАТ «Волиньгаз» встановлення індивідуальних лічильників у кожну квартиру. Лучани побоюються, що після встановлення загального лічильника їм доведеться платити за газ значно більше. До того ж, загальний лічильник позбавляє принципу справедливості, оскільки не дозволяє визначити, хто скільки природного газу споживає, адже спожитий за місяць газ ділиться на всі квартири у будинку.

Як повідомив директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась, в місті вже близько 30 будинків відмовилися від встановлення таких лічильників. Здебільшого, це будинки, в яких створені ОСББ. Чинним законодавством передбачена процедура відмови від встановлення такого приладу обліку газу.

До слова, законодавством передбачено, що всі споживачі природного газу мають право на безкоштовне встановлення газових лічильників до 2018 року. Споживачі, які до цього часу не встановлять індивідуальний або загальнобудинковий лічильник, передбачається, платитимуть по максимальному тарифу. Щоправда, зауважує Юрій Крась, механізму таких нарахувань досі немає. І багато фахівців сумніваються, що споживачів змусять платити по максимуму.

До слова, у ПАТ «Волиньгаз» уже написано 2600 заяв на встановлення індивідуальних лічильників. Власне, це ті громадяни, які знають про Закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Але ця черга не виконується, а у «Волиньгазу» немає плану встановлення індивідуальних безкоштовних лічильників, адже держбюджетом на це коштів не передбачено. Єдине, на що держава виділила гроші – це будинкові лічильники.

Тож депутати Луцької міськради планують звернутися до державних органів щодо необхідності розробки, впровадження та фінансування державної програми встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу.

Члени комісії підтримали відповідний проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 26 Серпня 2016 17:59
Люди готові самі заплатити лічильники, тільки Волиньгаз все ходіння по істанціям зроблять самі. Бютократія відбиває охоту ставити лічильники.
лучани Показати IP 26 Серпня 2016 18:26
Нехай в своїх" царських" селах поставлять по одному лічильнику на кожну вулицю.
Пітер до лучани Показати IP 27 Серпня 2016 08:28
Це хороша ідея.Якраз там найбільше споживають і крадуть газ.
КУМ Показати IP 26 Серпня 2016 19:51
Ну що ви пишете.Ви читали цей Закон.Встановлення приладів обліку газу за рахунок коштів субєктів господарювання,що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території."Волиньгаз" 100% приватна організація.І при чому тут держава,а тим більше міськрада.Виконуйте Закон України "шановні" акціонери,а якщо не в змозі-то ви банкроти.І ніхто не збирається оплачувати ваші дурнуваті будинкові лічильники,які не є приладами обліку газу в помешканнях лучан.А після 1.01.2018 ви "заспіваєте"по іншому,коли без обліку газу індивідуального(безкоштовного) перестануть законно оплачувати взагалі.І цей Закон вже ніхто не змінить і правки не внесе.Так що продавайте акції,або візьміть кредит(можете зайняти у Фірташа),але прилади обліку у кожну квартиру.
Сіра Масса до КУМ Показати IP 27 Серпня 2016 20:11
Ви чоловіче явно у Волиньгазі працюєте і точно на якійсь керівній посаді !!!
газовик до Сіра Масса Показати IP 1 Вересня 2016 20:48
Є там такий Пєтя і не на керівній посаді, але" знає все".
КУМ Показати IP 26 Серпня 2016 20:09
Процедура відмови споживача,а не будинку(до Крася,який жодним чином не має до цього відношення) має бути оформлена індивідуально у письмовому вигляді,у вигляді заяви.Ось тоді "волиньгаз"припиняє постачання цьому споживачу.Все інше від лукавого.Шановні,починайте потроху читати законодавство і тоді можна боротись за свої права.Важко,але можливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus