USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держави світу закликали до компромісів у «катарській кризі»

6 Червня 2017 10:35
Ситуація довкола Катару привернула увагу ключових гравців світової політики. Низка країн запропонувала посередництво в дипломатичному конфлікті у Перській затоці.

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп докладатиме зусиль до подолання конфлікту в Перській затоці довкола Катару, заявили у Білому домі в понеділок, 5 червня. У разі організації спеціального саміту Ради співробітництва арабських держав Перської затоки Вашингтон планує направити туди свого посередника, повідомляє інформаційна агенція Reuters з посиланням на джерело в адміністрації президента США. Утім, Сполучені Штати дорікнули Досі окремими "досить тривожними" заходами емірату, пише DW.

Тим часом президенти Росії та Туреччини Володимир Путін та Реджеп Таїп Ердоган у телефонній розмові ввечері 5 червня висловилися за діалог та компромісні рішення "з метою збереження стабільності в регіоні Перської затоки", повідомляється на сайті Кремля.

Кілька країн регіону запропонували своє посередництво у конфлікті. Зокрема Судан заявив про готовність стати арбітром та "зробити все необхідне, щоб сприяти спокою та примиренню в інтересах населення", йдеться у повідомленні МЗС країни. Кувейт також намагається виступити посередником, заявив в інтерв'ю катарському мовнику Al-Jazeera міністр закордонних справ держави, передає агенція новин AP.

З чого почалася "катарська криза"

Напередодні кілька арабських країн регіону - спершу Саудівська Аравія, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати та Єгипет - розірвали дипломатичні зв'язки з Катаром через начебто підтримку останнім екстремістів та терористів. Доха спростовує закиди, які призвели до найбільшої кризи в регіоні Перської затоки за останні роки. Держави-сусіди заявили про припинення транспортного сполучення з Катаром та наказали його громадянам залишити країни, тоді як з Дохи повідомляють про ажіотаж в супермаркетах - люди скуповують продукти та воду в очікуванні дефіциту.

Водночас Wikileaks повідомляє, що уряди Саудівської Аравії та Катара начебто фінансували терористичну "Ісламську державу" та підтримували її логістично. Про це викривальний проект пише з посиланням на листування екс-держсекретарки США Гілларі Клінтон із тодішнім радником президента Барака Обами Джоном Подестою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus