USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Десять місяців без нюху, параноя та штучна кома»: волиняни про специфічні симптоми COVID-19

26 Листопада 2020 08:00
Волиняни, які перехворіли або ж все ще хворіють на COVID-19, поділилися симптоматикою та перебігом хвороби, а також розповіли про тривалість процесу відновлення. Виявилось, що у більшості хворих на коронавірусну інфекцію зникали або спотворювалися нюх та смак. Деякі із них не відчувають жодних запахів навіть через 10 місяців після хвороби, а у інших смакові та нюхові відчуття й зовсім не зникали.

Власною історією хвороби, а також тривалістю процесу відновлення, волиняни поділилися в одній із загальнодоступних спільнот у фейсбуці.

Так, дискусію розпочала ківерчанка Юлія Куршевич, яка поцікавилась у інших користувачів, які хворіли на COVID-19, через який період часу в них відновився нюх та смак.

«Бо ось уже тиждень, як немає», – бідкається дівчина.
На це користувачка Євгенія, яка дописує у соцмережі під нікнеймом Jane MP розповіла, що навіть після десяти місяців після захворювання нюх у неї так і не відновився.

«У мене вже 10-й місяць як немає нюху. У моєму випадку втрата нюху пов’язана виключно з вірусом. І це ще не довго, довго – це коли назавжди, а в мене ще є шанси на відновлення, хоча може й часткове», – каже вона.

Натомість мешканка Ківерців Вікторія Дмитрієва, яка нараз мешкає у Італії, розповіла, що не відчувала ні смаху, ні нюху більше 20 днів, але приймала антибіотики та робила інгаляції, тож згодом відчуття відновилися.

Більше, ніж тиждень відновлювала свій нюх Олена Вишневська. Водночас, лучанка розповіла, що відчула смак їжі через два тижні.

«Це в кожного індивідуально», – каже дописувачка.

А ось у волинянки Катерини Проскуненкової COVID-19 минув без підвищення температури, утім нюх і смак зникли на тиждень.

«Навіть запаху хлорки не чула», – бідкається молода жінка.

«Я теж не чула нічого! Навіть ацетону... Нюх був – 0 %», – ділиться схожими симптомами перебігу хвороби лучанка Катерина Саврук.


Водночас, користувачка Ірина Оксентюк скаржиться, що не відчуває запахів із з квітня 2020 року. «Точніше в кінці квітня пропав, через місяць – півтора відновився на 20%, а з першого вересня, змінився – мозок не правильно читає запахи і смаки. Мене до сих пір переслідує запах і смак бензину, чи то ацетону, чи металу. Інколи доводить до сказу. Але я не втрачаю надії, думаю через рік стане на місце... Раніше любила оселедець, а тепер тільки підношу улюблену страву до рота – одразу біжу випльовувати у смітник», – каже ковельчанка.

«Мене запах оцту чи якогось ацетону переслідував тиждень», – підтримує її Вікторія Россінова-Усачева.
Натомість, лучанка Олена Шепшелей-Скорубська каже, що нюх через тиждень після перенесеного захворювання у неї відновився, а от смаки – змінились.

Про досить незвичні симптоми перебігу коронавірусної інфекції розповів користувач Роман Хлопецький. Каже, що протягом трьох тижнів має проблеми із нюховими та смаковими відчуттями.

«Час від часу нюх пропадає на короткий час. Іноді помічаю його появу протягом дня. Після хвороби пройшло півтора місяці. Знаю людей, у яких вже місяць пройшов, а відчуття досі не вернулись. Ну це не так страшно. Гірше з головою. Схоже, щось змінилось в психіці. Сама хвороба проходила «на мінімалках», без пневмонії, високої температури, тільки втома, нема смаку і нюху, плаваюча температура 37.1–37.5. Але після хвороби сон став глибшим, динамічнішим, сюжетним і змістовним, тобто мозок частково продовжує працювати під час сну більше, ніж зазвичай. Якщо закрити очі, навіть стоячи, то дрімота нападає за декілька секунд. Появились якісь параноїдальні відчуття – стало страшно переходити дорогу, їздити транспортом, посилився страх висоти, правда,

потім параноїдальні відчуття почали потрохи зменшуватися», – ділиться самопочуттям чоловік.

«В мене вже протягом трьох місяців тільки на половину відновився запах, але присутня слабкість, та й нервову систему досі ніяк не можу хоча б трішки відновити! І на курорті була – нічого не допомогло! Кружку чаю для мене важко підняти! М’язи, як не мої, нерви… Сплю по три години на добу, а так просто лежу і нічого не хочеться», – розповіла волинянка Галина Лись.

Натомість, користувачка Тетяна Федчишина їй відповіла, що подібні симптоми є й в 52-річної секретарки з її роботи, яка також перехворіла на COVID-19.

«Вона такий веселий усміхнений живчик завжди була – ніби з моторчиком. Але навіть через місяць після хвороби вона, як зомбі, ледве рухається і не може вийти на роботу. І каже, що її все дратує і сил взагалі немає. А ще говорить, що просто лежить в кріслі і дивиться у стелю. Але проведу вам паралель: мій інший колега, який ніколи нічим не хворів, два тижні тому був введений в кому, і жодних прогнозів бельгійські лікарі не дають. Він – наша енциклопедія електричної інженерії, і ми шоковані, бо ніколи не бачили його навіть, щоб кашляв. В якомусь ступені – вам пощастило», – розповідає жінка.
Разом із тим, волинянка Марія Климчук зазначила, що захворіла ще на початку жовтня, нюх і смак пропали на п'ятий день: «Почав трішки повертатися нюх десь через місяць, але вловлювала запахи ніби моментами. Минає другий місяць, відчуття ще не відновилися зовсім, але вже десь на 50%».
Натомість, у Валентини Хворостенко-Юристи та Надії Барванової смакові та нюхові відчуття відновилися уже через тиждень.
Як бачимо, у кожної людини, яка захворіла на COVID-19, абсолютно індивідуальний перебіг хвороби – від легкої фоми до важкої. Тому Інформаційне агенство Волинські Новини бажає читачам здоров'я, а також рекомендує дотримуватись правил особистої гігієни та безпеки в умовах пандемії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джек Показати IP 26 Листопада 2020 21:16
Симптоми різні,бо це різні види Ковіду.Їх тут насіяли пачку. Пропонують вакцину,при тому що люди по другому кругу хворіють.
Богдан Показати IP 10 Квітня 2022 21:20
Мені 17 років Я вже протягом 11 місяців не відчуваю запаху І деколи проявляється в носі такий незрозумілий запах горівшої резини!!! Купляв спреї до носу Содою промивав Водою з моря пробував промивати Нічого не попагає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus