USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Децентралізація на Волині: чому Цегівська сільрада не «відпускає» Сільце

23 Липня 2018 19:50
У Горохівському районі виник конфлікт щодо децентралізації: при формуванні Мар’янівської ОТГ одне село проти й хоче приєднатися до Горохівської ОТГ. Втім, законодавчо це не врегульовано й бачення місцевих мешканців та сільради у вирішенні конфлікту розійшлися.

Йдеться про село Сільце, яке входить у Цегівську сільську раду.

Нагадаємо, що конфлікт виник ще рік тому, коли почали створювати Мар’янівську ОТГ. Тоді мешканці села Сільце були проти, мовляв, вони повинні бути адміністративно об’єднані з Гороховом, бо розташовані поряд.

ПИТАННЯ ЗАКОНОДАВЧО НЕ ВРЕГУЛЬОВАНЕ

У цьому питанні мешканців Сільця підтримала районна рада та обласна. В останній навіть підготували проект рішення щодо зміни адміністративного рішення. Приєднатися село хоче до Журавниківської сільради, яка планує об’єднуватися з Гороховом. Зі слів місцевих активістів нова сільрада теж готова їх прийняти. Однак нинішня сільрада проти.

Нещодавно відповідний проект рішення про намір сільради виключити Сільце зі свого кладу провалили.

Голова Цегівської сільської ради Валентин Фищук пояснює свою позицію, мовляв, він не проти підтримати людей, але це має бути законно.

«Попередньо ми домовлялися, що чекаємо до сесійного засідання роз’яснення від обласної ради, бо законодавство не передбачає таку процедуру. Втім, відповіді не було, заступник голови облради зачитував відповідь, але там не йшлося про процедуру від’єднання, лише про те, що вони зверталися у Верховну Раду й від профільного комітету дали роз’яснення, що подібні рішення раніше ухвалювала обласна рада. Але найголовніше те, що в тому роз’ясненні не вказано, що має робити сільська рада. В іншій відповіді - роз’яснення з обласної ради, де йдеться про те, що обласна рада не має права давати роз’яснення, які можуть мати юридичні наслідки, а пояснення комітету не може мати статус офіційного.

ВІД’ЄДНУВАТИСЯ ТРЕБА НЕ ВІД СІЛЬРАДИ, А ВІД ОТГ

«Тому я не закликав підтримувати рішення «Про надання згоди на від’єднання села Сільця» чи не підтримувати його. Казав, що мені вже доводилося ходити по судах за ухвалені раніше рішення. Питання в тому, що крок такий можна зробити, але потім прийдеться нести відповідальність. Адже має бути прописана чітка процедура, а тут нічого немає», - каже Валентин Фищук.

Він пропонує альтернативне рішення, аби завершити процес створення Мар’янівської ОТГ, а вже тоді змінити підпорядкування Сільця.

«Я взагалі не розумію, навіщо людям давати надію на те, що фізично не можливо здійснити, адже законодавчо це не врегульовано. Натомість ми пропонуємо альтернативне рішення від сільради: закінчити утворення Мар’янівської ОТГ, дочекатися, поки створиться Горохівська ОТГ, а далі здійснити від’єднання села Сільце законним способом. Зокрема у Верховній Раді йде процедура створення нового закону про засади адміністративно-територіального устрою, де є механізм зміни підпорядкування населених пунктів. Відповідний закон мають розглядати вже восени. Тому варто ще трошки разом пожити, адже все життя жили разом, було все гаразд», - наголошує голова Цегівської сільради.

ВОЛИНЯНИ – НЕ НОВАТОРИ

До слова, у цьому питанні волиняни – не новатори, подібні ситуації вже відбувалися в Україні та вирішувалися. У подібних ситуаціях процедура була такою: громада проводить збори й виносить колективне рішення, сільрада ухвалює рішення про готовність від’єднати село (це волиняни зробили), інша сільрада ухвалює рішення про готовність прийняти в свій адміністративний устрій нову одиницю, райрада надсилає в облраду клопотання про ухвалення рішення про зміну адміністративного устрою (на Волині це вже виконали) й облрада затверджує відповідне рішення під час сесійного засідання.

Зауважимо, Мар’янівська ОТГ має бути створена, об’єднавшись з такими сільрадами: Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська. Щодо села Сільце, то воно перебуває у складі Цегівської сільської ради, до якої ще входять ще три села: Цегів, Широке, Борочиче. Питома вага с. Сільце в складі ради – 23%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus