USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Автономія села Сільце на Волині: попри перепони боротьба за свободу триває

11 Липня 2018 17:27
Цегівська сільрада провалила голосування за намір вивести із громади село Сільце, мешканці якого проти «добровільного» об’єднання в Мар’янівську ОТГ, бо це порушує інтереси селян. Втім, жителі Сільця не опускають рук і продовжують відстоювати своє право на добровільне територіальне об’єднання.

Нагадаємо, що конфлікт виник ще рік тому, коли Мар’янівська сільрада оголосила намір спільного господарювання, об’єднавшись в ОТГ з такими сільрадами, як: Скригівська, Бужанська, Цегівська, Бранівська, Галичанська. Втім, виявилося об’єднання добровільне не для всіх. Тоді мешканці села Сільце, яке входить у Цегівську сільраду, були проти, мовляв, вони повинні бути адміністративно об’єднані з Гороховом, бо розташовані поряд. Окрім того, там розвинена інфраструктура. Для прикладу, щоб доїхати в Мар’янівку - треба їхати через той же Горохів. Втім, у сільраді категоричні щодо такого об'єднання, мовляв, більшість вирішила і меншість має дослухатися. Тим часом, в ОДА застерігають, що вихід села Сільце з Цегівської сільської ради погіршить і без того не дуже втішні позиції потенційної Мар'янівської ОТГ. Зокрема, бюджет цієї ОТГ потребує 41% базової дотації, тоді як, згідно з методикою, передбачено лише 30%. А 32 % власних доходів потрібно спрямувати на утримання апарату ОТГ. Із цим складним питанням Волинська облрада звернулася за роз’ясненням у Комітет Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування й отримала відповідь, що може своїм рішенням підтримати людей

Згідно з українською практикою, в подібних ситуаціях процедура така: громада проводить збори й виносить колективне рішення, сільрада ухвалює рішення про готовність від’єднати село, інша сільрада ухвалює рішення про готовність прийняти в свій адміністративний устрій нову одиницю, райрада надсилає в облраду клопотання про ухвалення рішення про зміну адміністративного устрою, й облрада це затверджує під час сесійного засідання.

Представниця ініціативної групи мешканців села Сільце Тетяна Янюк розповіла, що більшість із пунктів виконані, однак Цегівський сільський голова почав чинити перепони.

«Після засідання профільної комісії в облраді нас підтримала і районна рада. Вони надіслали на обласну клопотання щодо адміністративних змін у районі. Втім, голова Цегівської сільради ніяк не хоче нас підтримати, й він звернувся в обласну раду з проханням роз’яснити можливість вирішення конфлікту у законодавчій площині. І сьогодні відбулося засідання сільської ради. На нього прийшли представники ініціативної групи із села Сільце, був заступник голови облради, представник з райради. Облрада надала пояснення опираючись на комітет Верховної Ради та практику в Україні, мовляв, виключення сіла із сільради не врегульоване, однак це має право вирішити орган місцевого самоврядування.

Втім, голова сільради Валентин Фещук став залякувати депутатів, мовляв, добре думайте, як будете голосувати, адже на кожному з вас відповідальність, потім щоб не тягали по судах. Так, із 12 присутніх депутатів (2 не прийшло) підтримали лише 4 депутати (троє із Сільця), 5 утрималися, 2 не голосували і один був проти. Рішення не прийняли», - розповіла пані Тетяна.

Попри те, що сільрада не підтримала людей, процес від’єднання триває: мешканці Сільця занесли колективне звернення у Журавниківську сільраду з проханням висловити намір прийняти їх. Зі слів Тетяни Янюк голова запевнив, що готовий підтримати дане рішення.

Зауважимо, якщо питання мешканців Сільця вирішиться позитивно, то створення Мар’янівської ОТГ може відкластися ще на рік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus