USD 40.00 40.60
  • USD 40.00 40.60
  • EUR 40.30 40.70
  • PLN 10.00 10.25

Дістають ганчір’я і пластик: напередодні чергової зливи луцькі комунальники чистять дощову каналізацію

18 Серпня 2022 20:35
Волинські синоптики прогнозують нові зливи уже в найближчу неділю. За їхніми даними, нещодавно за півтора дня випала місячна норма опадів.

Після минулої зливи в Луцьку комунальники досі продовжують розчищати дощову каналізацію, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Останній раз було підтоплення на проспекті Перемоги. Я мусив там переходити дорогу, то води було по кісточки. Але до цього тут дуже рідко підтоплювало», – пригадує лучанин Олексій.

Зливи, які нещодавно пронеслися Луцьком, перевершили навіть прогнози синоптиків. Ті очікували грози, але не думали, що литиме так сильно.

«За півтори доби випала місячна норма опадів. У Луцьку випало 92 міліметри. Таке буває досить рідко. У нас є певні критерії по кількості опадів. Ми очікували значних опадів, але не настільки. Востаннє таке було 2013 року. Тоді теж усі плавали», – розповідає черговий синоптик Волинського обласного гідрометцентру Василь Климюк.

Лучанин Микола пригадує і сильніші підтоплення: «Бувало і більше на моєму житті. Як де, на якій території. Чуєш, що і сильніші дощі десь ідуть. У нас ще терпіти можна».

Сезон серпневих гроз, за прогнозами синоптиків, ще не закінчився. Невдовзі знову литиме. Тому наразі комунальники чистять зливову каналізацію.

«Вибираємо бруд. Доходимо до труби, туди, де вода має стікати, а канавопромивочна машина зачищає все», – пояснює працівники «Луцькспецкомунтрансу» Микола Ваврищук.

Його колега Михайло Шепель додає: «Під високим тиском водою промиваємо труби, тобто очищуємо їх від бруду, сміття. Один миє, а другий дивиться, що робиться на виході».
Окремі ділянки комунальники чистять по кілька разів. При шквальній грозі з такою кількістю опадів буває, що труби не встигають вмістити великої кількості води.

«Труба просто не встигає прийняти такий об’єм води. Тому потрібно на тих же ділянках прочищати-промивати. Буває, чистимо по два-три рази. Чистимо постійно, бо багато мулу збирається і труба не може забрати стільки води», – говорить працівник «Луцькспецкомунтрансу» Михайло Чміль.

Комунальники зауважують: напередодні почистили зливову каналізацію на вулиці Конякіна. Часто діставали не тільки мул та листя, а й сміття, яке люди викидають де-інде.

«Витягуємо ганчір’я, пакети, пляшки, різноманітне сміття. Бували випадки, що діставали пні, банки… Дуже багато пластику та шмаття. Люди викидають що завгодно», – нарікає керівник відділу зливової мережі «Луцькспецкомунтрансу» Анатолій Трикуш.

Лучани, дивлячись на роботу комунальників, сподіваються, що підтоплень у місті більше не буде. Звісно, якщо й самі містяни пам’ятатимуть, куди потрібно викидати сміття.

Натомість синоптики попереджають, що за кілька днів очікуються зливи.

«Очікується помірний дощ, місцями – значний дощ. Опади супроводжуватимуться грозами, місцями – зі шквалами 15-20 метрів на секунду. Це буде з неділі на понеділок», – анонсує синоптик Василь Климюк.

Нагадаємо, 12 серпня через несприятливі погодні умови, що спостерігалися на території Волинської області, рятувальники здійснили 12 виїздів для відкачування дощової води з підтоплених територій та будівель. Крім того, ліквідували п'ять пожеж на території приватних домогосподарств, спричинених влучанням грозових розрядів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 19 Серпня 2022 07:51
Показником вашої роботи буде відсутність підтоплень ! А чистити - то ваша робота і вам за її виконання гроші платять. А то шо влада мала би зробити реконструкцію зливової каналізації уже давно усім зрозуміло, окрім самої влади ! А якщо не вмієте, не хочете, не знаєте - то маслайте !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus