USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Максимум за годину вода сходить», - комунальники про зливову каналізацію Луцька

16 Червня 2015 13:40
На обслуговування, ремонт, очищення зливової каналізації з бюджету Луцька виділено більше півмільйона гривень, кажуть в департаменті ЖКГ. Але рясні зливи, якими час від часу місто щедро поливає природа, перетворюють Луцьк на маленьку Венецію. Комунальники радять лучанам просто перетерпіти тимчасові незручності, мовляв, за 40-60 хвилин вода зійде - і сліду не залишиться. І все не тому, що вони такі несумлінні. Просто каналізація не справляється, - розводять руками в міській раді.

Нагадаємо, буквально вчора в Луцьку прокотилася чергова гроза. Автомобілі в місті знову перетворилися на амфібії. Але масштабніше стихійне лихо сталося улітку 2013 року. Тоді півміста залило дощовою водою. Лучани навіть плавали крілем по проспекту Соборності. Злива завдала місту численних збитків.

Власне, з тих пір в місті потужніше заговорили про зливові каналізації, їх очищення та ремонт. І щороку природа не скупиться на дощі, тож, час від часу луцькі вулиці й проспекти перетворюються на ріки.

Як розповів заступник директора департаменту ЖКГ Луцької міської ради Микола Осіюк, цього року на ремонт та експлуатацію, очищення зливової каналізації міста виділено більше 600 тисяч гривень. Цими роботами займається КП «Луцькспецкомунтранс».

З його слів, у місті є декілька точок, які постійно топить, якщо місячна норма опадів випадає за декілька хвилин. Такими проблемними місцями є проспект Відродження в районі міської лікарні, перехрестя проспектів Соборності та Молоді, перехрестя вулиць Воїнів-Інтернаціоналістів та Кравчука, вулиця Конякіна (біля Риббази), вулиця Карпенка-Карого (під залізничним мостом).
Ці вулиці спроектовані так, що саме туди стікається вода з прилеглих районів, у разі рясних дощів, пояснює посадовець.

«Каналізація в місті прочищена і діє, але якщо за годину випадає місячна норма дощів, то при великих об’ємах зливових вод, діаметр труб не може прийняти одномоментно таку кількість води. Ви ж самі бачите, що максимум за годину вода сходить», - виправдовуються в департаменті ЖКГ.

Приміром, по проспекту Відродження, каже Микола Осіюк, діаметр труби - 400 міліметрів, і вона за хвилину може прийняти не більше 15 кубічних метрів води. Тож, комунальники радять просто перечекати, поки зливова каналізація прийме воду. Бо замінити труби в проблемних районах – сьогодні задача не підйомна, виправдовуються у міськраді.
До прикладу, після одного з таких потопів два роки тому комунальники взялися порахувати, скільки вартує заміна труб зливової каналізації. Лише по проспекту Відродження, згідно з підрахунками цін матеріалів дворічної давності, весь об’єм робіт можна було виконати мінімум за 3,5 мільйона гривень.

А ось зливову каналізацію комунальники чистять ледве не щодня, - переконують в міській раді, бо вона постійно забивається листям і гілками.

Вулиця Винниченка. Фото 15 червня під час зливи
Вулиця Винниченка. Фото 16 червня

Натомість лучанам пропонують щоразу чекати, поки вода зійде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Славік Показати IP 16 Червня 2015 14:16
Поїдьте на м. Луцьк, вул.Наливайка, 10-а там вода ще стоїть.
Володимир Показати IP 16 Червня 2015 14:23
Ви там і мільярд виділіть, але це нічого не рішить... ніхто нічого не чистить та і вся ця ливньовка не розраховувалась на нові будинки і дороги в районах. Кожного року виділяють і нові машини купують і нічого не зміниться.
Соня Показати IP 16 Червня 2015 14:51
Поїдьте ще і на вул.Конякіна,10 (40а кв.) там вода стоїть теж і асфальту немає, вже 2 роки як зірвали гарний асфальт і міняли труби, але чому ніхто не спішить покласти новий !
Анна Показати IP 17 Червня 2019 08:07
На б-р Дружби народів, вода стояла і через дві години.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus