USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Для чого Порошенкові була потрібна зустріч з Трампом

27 Травня 2018 22:52
У вітчизняній і американській пресі в останні дні обговорюють повідомлення BBC про те, що за зустріч з президентом США Дональдом Трампом Петро Порошенко заплатив не менше 400 тисяч доларів. Зі слів кореспондента BBC News в Києві, Пола Вуда, гроші через посередників були передані особистому адвокату Трампа Майклу Коену.

За що? За однією версією, за сприяння в організації переговорів між президентами. За іншою, за вирішення питань з Полом Манафортом і "косяками" України під час виборчої кампанії в США 2016 року.

Істотно, що не існує ніяких підстав вважати, що президент США знав про перерахування грошей. Банкова докладних коментарів і роз'яснень не давала. Єдине, цілком в дусі останніх місяців, прозвучала заява про те, що вся ця історія не що інше, "як кричуща брехня, наклеп і підробка".

Видання Delo.ua спробувало розібратися в законності та обгрунтованості дій сторін.

Закордонне лобіювання

Сучасна політика настільки складна в своїх процесах і подіях, що без тривалої, прихованої від багатьох очей попередньої роботи, в ній нічого не робиться. Якщо інтереси не будуть "просуватися" і захищатися певними людьми і організаціями, то їх рішення ніколи не займе перші місця в списку невідкладних справ глави держави. Особливо такої як США. Як у внутрішній політиці існує поняття "цивілізований лобізм", так воно існує і в політиці зовнішній, отримавши назву "закордонного лобізму" або "foreign agency" (іноземних агентств). Подібна практика існує в усіх державах світу і є досить звичайною і прийнятною для їх товариств.

Найважливішою вимогою до такої діяльності виступає принцип відкритості та громадського контролю. Це означає, що будь-який громадянин країни може отримати інформацію про подібні дії і вони можуть стати об'єктами громадського інтересу, як з боку, наприклад, ЗМІ, так і різних контрольних громадських установ і навіть судової системи. Діяльність "іноземних" лобістів, природно, може бути оплачуваною, а іноді добре оплачуваною.

Чому зустріч Порошенка і Трампа була потрібна?

Якщо говорити про доцільність подібного "закордонного" лобізму нашої влади, то, думаю, вона була очевидна. По-перше, під час виборчої кампанії в США Україна більш-менш відкрито підтримувала не Трампа, а Гіларі Клінтон. Після перемоги першого, хоч якось "загладити" це просто було необхідно. По-друге, як в США, так і в Україні, набирав обертів конфлікт, пов'язаний з Полом Манафортом (до скандалу керував виборчим штабом Трампа), який нібито отримував значні суми від Партії регіонів за захист російських інтересів. По-третє, перед поїздкою Порошенка до Вашингтона, в російських і співчуваючих Кремлю зарубіжних виданнях, була розгорнута активна кампанія, що йому не вдасться зустріч з Трампом, що останній ніколи не піде на таку бесіду, і що президента України чекає серйозне політичне і дипломатичне приниження. Нагадаємо, що в червні 2017 року зустрічі Путіна і Трампа ще не було.

ЧИТАТИ ЩЕ: СКІЛЬКИ ТА З ЯКОЇ КИШЕНІ ЗАПЛАТИВ ПОРОШЕНКО, ЩОБ ЗУСТРІТИСЯ З ТРАМПОМ

Чому зараз про це згадали?

У зв'язку з цим хочеться звернути увагу і на те, чому це питання саме зараз виноситься на перші сторінки преси. 25 травня 2018 року Порошенко відзначає чотири роки з моменту своєї офіційної інавгурації. А протягом усього 2014 року всі близькі до Путіна посадові особи, аналітики і журналісти тільки й говорили про те, що Порошенко протримається у владі не більше року. Як бачимо, протримався...

Другий момент пов'язаний з тим, що в останні тижні, Росія знову перейшла до нагнітання ситуації на Донбасі. За оцінкою ряду експертів (в тому числі російських), Кремль все-таки готується до розв'язування широкомасштабної війни. А в такій ситуації дії, спрямовані на позбавлення України підтримки основного її союзника на світовій арені, причому, наймогутнішого, виглядають закономірними. З огляду ж на емоційність президента Трампа і розслідувань, які ведуться проти нього, зміст розглянутої нами новини відповідає російським інтересам.

Третій момент пов'язаний з наближенням українських виборів, про активне втручання в які російська сторона заявляє мало не офіційно. Результат же цих виборів, в певній мірі, залежить і від підтримки того чи іншого кандидата провідними світовими державами.

Хто такий Майкл Коен?

Тепер звернемося до фігури самого Майкла Коена. Йому 51 рік, він нащадок іммігрантів, яким вдалося уникнути нацистського концтабору в Польщі. Своє дитинство і юність він провів в Лонг-Айленді, одному з передмість Нью-Йорка. Він закінчив Американський університет у Вашингтоні і Юридичну школу Кулі в Мічигані. Після завершення навчання, Коен повернувся в Нью-Йорк. Одружився на українській іммігрантці і працював в юридичній фірмі. Важливим етапом його життя стало створення і керівництво бізнесом таксі.

Дональду Трампу він був представлений в 2006 році його сином. Купивши ряд приміщень в Башті Трампа, Коен згодом став казначеєм Башти. У 2007 році він стає віце-президентом і за сумісництвом спеціальним адвокатом в імперії Трампа. Сім'я Коена має тісні стосунки з родиною Трампа

Примітно, що вони називають Коена людиною, який "не соромиться соромитися". Знаючи американську психологію, це досить цікаво і заслуговує уваги зауваження.

Як можна перевірити лобістів

На завершення видання ділиться з читачами джерелом інформації про лобістську діяльність в США. У тому числі і про лобізм українських інтересів в Америці. Йдеться про сайт OpenSecrets.org, підтримуваного Американським Інститутом представницької політики. Так ось, на даному сайті міститься інформація про п'ять проектів лобізму України за 2014-2018 роки.

На фінансування цих проектів було витрачено близько $1 млн. Причому, проект "Національний інтерес України" в 2017 році, як такий, не передбачав фінансування. Найбільші вкладення були зроблені в проект лобіювання інтересів уряду України.

Що стосується, Майкла Коена, то сайт містить дві згадки про нього. Але обидві з них не пов'язані з нашою країною.

У зв'язку з останнім, виникає питання про інший сценарій. Якщо органи парламентського і судового контролю виявлять дійсну передачу грошових коштів, без відповідної реєстрації лобістського проекту, з боку органів влади України Майклу Коену, то це може стати приводом для серйозних висновків щодо обох сторін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus