USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Потужності полігону в Брищі може вистачити лише до кінця року

13 Травня 2019 11:19
Потужності сміттєзвалище у селі Брище вистачить лише до кінця року. Наразі Луцька міська рада орендує ділянку, яка призначена для наступної черги будівництва сміттєзвалища, однак жителі Княгининівської ОТГ проти будівництва полігону, хоча місто намагається вирішити питання поширення фільтрату та інші проблеми. Натомість для будівництва сміттєпереробного заводу потрібно 65 мільйонів євро, що є непідйомною сумою для міста.

Про це йшлося 13 травня під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

Так, на розгляд комісії винесли звіт про роботу переробних ліній сміття на сміттєзвалищі у селі Брище.

Як розповів голова комісії Андрій Козюра, раніше міська рада створила спеціальну комісію щодо роботи сміттєвого полігону в селі Брище, також питання роботи полігону піднімали жителі Княгининівської ОТГ

Директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич зазначив, що на сьогоднішній день дуже складна ситуація, громадськість та влада Княгининівської ОТГ приділяє багато уваги полігону та виявляє багато проблем його роботи.

«Варто зазначити, що на сьогодні стан полігону значно кращий, аніж це було рік-півтора тому. Наразі є проблема фільтрату, адже він почав виходити за межі полігону. Ми намагалися вирішувати питання відкачуванням фільтрату асенізаційними машинами та зливом його в пожежну водойму. Минулого року та цього року виділено по 300 тисяч гривень на обваловку, також зараз полігон пересипаний. Ми до цього часу повикачували фільтрат та витікання фактично ліквідували. Однак знову пішли дощі, і представники громади викликали поліцію та фіксували витікання. Ми забруднюємо територію максимум на 10-20 метрів від полігону, хоча санітарна зона – 300 метрів від полігону», - розповів Валерій Кузьмич, зазначивши, що жителі ОТГ на зібраннях кажуть, що не дадуть освоювати нову ділянку для будівництва полігону.

Перший заступник міського голови Григорій Недопад, своєю чергою, наголосив, що ділянка, яка призначена для полігону, не до кінця освоєна, хоча орендна плата за неї сплачується.

«Полігон використовується з 1972 року, тому ми не можемо нести відповідальність за те, як відбувалася його експлуатацію раніше. Зараз та черга полігону зроблена відповідно до проекту, і наступні проекти робитимуться також відповідно до стандартів, - зазначив Григорій Недопад та додав, що, окрім Луцька, на полігон вивозять сміття ще шість ОТГ.

З його слів, наразі виконується норма закону, зокрема щодо дегазації полігону та сортування сміття. Натомість Валерій Кузьмич наголосив, що потужності полігону може вистачити лише до кінця року.

«Якщо не будувати наступну чергу, то полігон фактично вичерпав свою потужність, хоча ми збільшили об’єм для захоронення. При нормальній експлуатації та при введені сортувальної лінії до кінця року ми витримаємо. Тому потрібно шукати компроміс з населенням. Ми заключили договір з проектантами, які мають хороший досвід, тому взагалі не повинно бути якихось зауважень. Наразі на полігоні є лише проблема фільтрату, тому ведуться перемовини щодо будівництва станції з його знезараження», - підсумував Валерій Кузьмич.

Також йшла мова про встановлення контейнерів на пластикові пляшки: для того, аби встановити їх по всьому місту, потрібно 1 мільйон 800 тисяч гривень. Звернули увагу й на питання будівництва сміттєпереробного заводу.

«Це досить об’ємний проект, наразі ведуться перемовини з закордонними інвесторами. Є ділянка площею 4,7 га, яка призначена для будівництва сміттєпереробного заводу. Зараз є цікаві пропозиції щодо сміттєпереробного заводу, але на це потрібно 65 мільйонів євро. Ми розуміємо, що для міста це не підйомна сума, тому шукаємо інші шляхи залучення коштів», - поінформував Григорій Недопад.

Відтак, було вирішено, аби депутати відвідали полігон у селі Брище, а потім вирішувати питання за підсумками зустрічі.

Нагадаємо громада Княгининівської сільської ради на минулій сесії міської ради пропонувала Луцьку шукати альтернативну ділянку для майбутнього полігону, а також вимагає закінчити рекультивацію старого полігону, вирішити питання збирання і утилізації фільтрату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus