USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Добувати криптовалюту може кожен», - луцький майнер з ЛНТУ про біткоїн

16 Березня 2018 12:09
Заробляти на добуванні криптовалюти, використовуючи для цього свій комп’ютер або ж спеціально придбане обладнання може кожен – навчитись цьому досить просто, а в мережі є безліч інструкцій. Свого часу так почав цікавитись криптовалютами і лучанин Владислав Токарчук, який розповів про тонкощі цієї справи та фінансовий і правовий аспект майнінгу.

Останнім часом на західній Україні Луцьк став своєрідним центром майнінгу криптовалюти. Зокрема, причиною цьому послугувало те, що в найбільшому технічному виші Волині – Луцькому національному технічному університеті – кіберполіція проводила обшуки, пов’язані з майнінгом (видобуванням) криптовалюти.

Так, на початку лютого обласний центр Волині сколихнула інформація, що в ЛНТУ тривають обшуки, мовляв там добувають біткоїни. Зокрема, кіберполіція знайшла та вилучила обладнання для майнінгу криптовалюти, яке належало на той час начальнику інформаційно-обчислювального центру ЛНТУ Владиславу Токарчуку. Загалом, в результаті обшуків виявили 6 ферм, загальна вартість яких може становити від 500 тисяч до мільйона гривень.

Днями вже екс-співробітник вишу Владислав Токарчук проанонсував семінар «Ілюзії та реалії світу криптовалют. Розкажемо та покажемо», на якому пообіцяв розповісти про ринок криптовлют та особливості цієї сфери, утім керівництво Луцького НТУ вважає недоцільним проведення «криптовалютного» семінару на його території та запропонувало винести його за межі університету.

Інформаційному агентству Волинські Новини вдалося поспілкуватися з Владиславом Токарчуком, який розповів, як майнити криптовалюту, скільки на цьому можна заробити, та чи все ж відбудеться анонсований ним семінар.

Давай розпочнемо з найпростішого. Яка освіта чи знання потрібні для того, аби майнити криптовалюту? Чи можна цьому навчитися самостійно або за інструкціями в інтернеті?

Так, можна навчитися самому, можна навчитися за інструкціями в інтернеті, але взагалі мінімальні знання техніки, як комп’ютерів та комплектуючих до них, потрібно мати, оскільки рано чи пізно щось почне «горіти», «вилітати», дещо не буде виходити. Є дуже тонкі нюанси, про які не дізнаєшся з інтернету та не навчишся.
Яке обладнання потрібно для майнінгу та яка його орієнтовна вартість?

Вартість можна подивитися в інтернеті. Для майнінгу потрібні високопотужні відеокарта та комп’ютер. Потрібні відеокарти раніше коштували від 8 тисяч гривень, зараз – по 16 тисяч. Зокрема, для прикладу відеокарта Nvidia Ge Force 1060, але ті, хто має меншу кількість коштів, купують Nvidia Ge Force 1050. Ферму для майнінгу можна почати і з однієї відеокарти.

ЧИТАТИ ЩЕ: МАЙНЕР З ЛНТУ МІГ ЗАРОБЛЯТИ БЛИЗЬКО $3 ТИС. НА МІСЯЦЬ

Розкажи простими словами про сам алгоритм видобування біткоїнів. Чи можна їх видобувати в звичайних домашніх умовах?

Видобувати криптовалюту може кожен – ставиш на комп’ютер відеокарти, запускаєш програму, яка підключається до пулу – це така штуковина в інтернеті, яка видає математичні задачі (сервер, який розподіляє задачу розрахунку підпису між всіма підключеними учасниками, - ВН). Відповідно, та програма отримує математичну задачу і обчислює, даючи результат. Якщо ви майните на пул, то між всіма його учасниками пропорційно до потужності розділяється нагорода. Гарно, у вигляді схеми, показано як працює система Біткоїн на сайті bitcoinzone.com.ua.
Скільки часу потрібно для того, аби намайнити один біткоїн?

Все залежить від потужності обладнання. Зараз я не можу сказати, адже це потрібно рахувати. Біткоїни взагалі не майняться на відеокартах, біткоїни майняться на спеціальних пристроях, які називаються асік майнери – там трішки інший принцип та алгоритм.

Чи можна підрахувати кількість заробленого в залежності від потужності обладнання?

Є сайт whattomine, на якому, вбивши свої потужності, можна дізнатися, скільки приблизно можна заробити. Крім того, потрібно врахувати витрати на амортизації, комісії, свій дорогоцінний час. Також не забудьте відняти витрати, які підуть на придбання дороговартісного обладнання.
Які, на твою думку, є переваги та недоліки криптовалюти, зокрема біткоїна?

Напевно, більш детально про це я розповім на семінарі, але недоліком є те, що біткоїн має нестабільний курс, дуже сильно маніпулюють ринком. Серед переваг є те, що на сьогоднішній день залишається анонімність власника, відносно швидкі та дешеві транзакції. Також однією з переваг технології є те, що видалення даних неможливе, тобто, якщо там щось записано, то воно там залишається назавжди.

Чи є в українському законодавстві якісь обмеження чи заборони щодо майнінгу криптовалюти?

На сьогоднішній день ніяких заборон чи обмежень немає. Буквально сьогодні (інтерв'ю відбувалося 15 березня, - ВН) майнінг (видобуток криптовалют) внесено до Класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД). Про це повідомляється на офіційному сайті Мінекономрозвитку і це буде називатися підтримка децентралізованої бази даних.
Багато українських представників влади купляють біткоїни та тримають у них свої заощадження. Чи ти можеш спрогнозувати його долю на найближчі кілька років?

Курс біткоїна можливо прогнозувати, адже є така штука, як технічний аналіз, він прогнозує все навіть до 1 долара. Взагалі при прогнозуванні потрібно враховувати як новини, так і технічний аналіз. Щодо того, що багато можновладців тримають заощадження в біткоїнах, то необхідно мати номери гаманців, щоб подивитися, коли і скільки туди тих біткоїнів «зайшло». Я сумніваюся, що вони «зайшли» тоді, коли була записана дата їх купівлі.
Так, представники влади записують біткоїни в деклараціях, але не надають номери гаманців, оскільки можна подивитися, скільки біткоїнів в ньому і коли вони прийшли. Це хороша схема для відмивання грошей, адже в декларації можна вказати, що ти наприклад маєш один біткоїн, а насправді в сейфі в тебе лежить 7 тисяч доларів. Я бачу, що цим користуються саме так, оскільки в деклараціях немає такого пункту, як збереження в криптовалюті, тому мені взагалі незрозуміло, як вони взагалі їх туди вписують.

Вчора на нашому сайті ми повідомляли, що троє чоловіків хотіли купити обладнання для майнінгу, але особи, які обіцяли їм його продати, здійснили на них збройний напад, відібравши 75 тисяч доларів…

Це дуже популярна «тема». Я чув, що в Москві і на мільйон «кидали». Якщо така штука добралася до Волині – то це вже рівень (сміється, - ВН).
Можливо, це утопічна ідея. Але чи може держава закупити обладнання для майнінгу та видобувати криптовалюту, наповнюючи свій бюджет?

Навіщо закупляти, адже можна прийти та забрати. Зокрема, забрали в компанії «Квазар-Мікро», забрали в Інституті електрозварювання імені Євгена Патона, також забрали на 13 мільйонів в аеропорту «Бориспіль» та цікавляться, де б то ще взяти. В Росії весною 2017 року відеокарти просто не «заходили», оскільки в цей період Сбербанк все собі «згріб». На російському ринку був такий період, що відеокарти неможливо було купити.

Наскільки мені відомо, то в Польщі хочуть запровадити податок на криптовалюту, чи можливе таке нововведення в Україні?

Буквально тиждень чи два тому Європейський Союз визначив свою позицію щодо майнінгу – він його взагалі ніяк не буде зачіпати. Майнінг в ЄС регулюється законами про електроенергію, тобто ти платиш за електроенергію і маєш спокій. Якщо Польща належить до Європейського Союзу, то майнінг ніякими податками обкладатися не буде.
Чи відбудеться захід, який ти анонсував на своїй сторінці у Фейсбук? Адже ректор вишу Петро Савчук заявив, що для нього це несподіванка, тож він попросить пояснень в декана факультету бізнесу Надії Хвищун, хто дозволив проведення заходу.

Безперечно, захід відбудеться. Ініціатива декана ректором не підтрималась, хоча це гарна можливість для студентів почути інформацію про те, що сьогодні актуально і за чим майбутнє. В університетах України уже навіть запроваджують курси по вивченню криптовалюти. Захід відбудеться або в приміщенні Молодіжного центру Волині або в бізнес-центрі Директорія. Залежно від кількості людей. Зі мною ніхто не зв’язувався щодо виступів, але взагалі я думаю, що хтось поділиться своїми думками, якщо ні, то в мене вистачить матеріалу на 2 та більше годин виступу. Запрошую вас також (сміється, – ВН).
Після звільнення з ЛНТУ чи не отримував ти пропозиції щодо видобування біткоїнів від людей, які мають обладнання, але не мають знань, як це зробити?

Я думаю, що люди, які мають гроші на обладнання, знайдуть гроші на спеціаліста, який зможе їм його налаштувати та доглядати за ним. Сам я таких пропозицій не отримував.

P.S.

Вже після закінчення розмови Влад пригадав історію, що стриптизерки в Лас-Вегасі набивають на тіло QR-коди, щоб клієнти розраховувалися з ними біткоїнами, адже таким чином клієнт залишиться анонімним, вона також залишиться анонімною.

Насамкінець він пообіцяв, що на найближчому семінарі розповість про криптовалюти ще більш детальніше та запросив усіх охочих.

Розмовляв Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Вася Показати IP 16 Березня 2018 13:12
«ДОБУВАТИ КРИПТОВАЛЮТУ МОЖЕ КОЖЕН» - а нафіга вона нам здалася?
вовк до Вася Показати IP 16 Березня 2018 16:15
Вася иди спати
Студент Показати IP 16 Березня 2018 13:58
Звичайно може кожен! Тільки щось цей умнік не в себе вдома ферму поставив, де за електроенергію башляти треба, а в універі, ще й на їхньому залізі - бо халява!
Даша Показати IP 16 Березня 2018 14:19
Мабуть ділилися з деканом, ідея насправді класна.Весь цивілізований світ собі користується,тільки в нас з майнерів чомусь роблять злочинців.Зробили з молодого чоловіка монстра якогось,хоча він правду каже.Був би ректор розумніший,давно б зробив добрячу ферму,може б гроші йшли на університет,на розвиток.Бачить того чого не треба,але не бачить хабарників в університеті своєму.
Артур Показати IP 16 Березня 2018 16:27
Супер! Обов'язково схожу на його семінар!
студент Показати IP 16 Березня 2018 17:12
Скоро викладачі до сесії понабивають на тіло QR-коди як у Лас-Вегасі :)
Пірамідос Показати IP 16 Березня 2018 20:01
МММайнінг!
Льоня Показати IP 16 Березня 2018 20:47
нормальні люди вже на плейстейшн4про майлять на всю. окупність 8 днів.
Operator Показати IP 17 Березня 2018 10:46
Багато тексту, та нічого нового. Щодо обшуків, то вилучення обладнання це банальний грабіж. Коли вдома хто пустить електрику мимо лічильника, то я не чув про вилучення чайника з холодильником.
роман Показати IP 18 Березня 2018 23:00
Окупається 1 рік?))) Працюю в держустанові МВС, мої колеги поставили на компи відеокарти і майнять цілодобово, а лох - директор не може збагнути звідки мільйонні борги за електрику. Так що прибуток вже завтра.
Владислав Токарчук до роман Показати IP 19 Березня 2018 12:39
Буду вдячний, якщо передасте колегам, щоб віддали мої відеокарти.))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus