USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Долар в Україні рости не буде, – доктор економічних наук із Луцька

16 Березня 2022 20:57
Золотовалютний запас України достатній. Тому, за найгіршими прогнозами (у разі затяжної війни), долар не зросте вище, ніж до 31-32 гривень.

Про це доктор економічних наук, професор кафедри фінансів Волинського національного університету імені Лесі Українки Микола Карлін розповів 12 каналу. Також він говорив про ціни на пальне і продовольчі товари та про податкову реформу.

На думку професора, ціни на пальне в Україні, на жаль, зростатимуть. Це пов’язано зі збільшенням попиту, зокрема на потреби армії, та труднощами надходження нових поставок пального.

Натомість, за словами Миколи Карліна, ціни на продовольчі товари в Україні різко зростати не будуть, навіть якщо цьогорічна посівна кампанія пройде невдало. Запасів багатьох продуктів українцям вистачить на рік-два.

Своєю чергою, головною зміною податкової реформи він назвав запровадження 2% податку з оборону замість ПДВ і податку на прибуток.

Микола Карлін наголосив: не можна змінювати податкове законодавство серед року, адже це вплине, зокрема, на наповнення державного бюджету.

«Однак є суттєвий плюс: такий механізм виведе з тіні значну частину економіки, яка, за різними оцінками, становить від 34 до понад 50%. Ось де наш ресурс», – вказав він.

Читати ще: «Скасовуємо всі перевірки для всіх бізнесів»: Зеленський анонсував податкову реформу

Доктор економічних наук заспокоїв українців: золотовалютного запасу в Україні достатньо.

«Нам дають дуже великі гроші, тобто в нас постійно будуть такі золотовалютні запаси, які даватимуть можливість тримати долар на рівні до 30 гривень. Максимум – 31-32 гривні. Це – найгірший варіант, якщо війна затягнеться на пів року», – сказав Микола Карлін.
Водночас, за прогнозами Міжнародного валютного фонду, ВВП країни знизиться мінімум на 10%.

Окрім того, збройна агресія Росії завдала Україні, насамперед інфраструктурі держави, збитків у розмірі 120 мільярдів доларів.

«Ми не рахуємо втрати майна населення в Києві, Харкові, Чернігові, Волновасі… За цю війну ми фактично втратили один річний ВВП України», – акцентував професор.

Як ми писали, відповідно до даних Програми розвитку ООН, до 90% українців зіштовхнуться зі злиднями та крайньою економічною вразливістю, якщо війна затягнеться на рік і більше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus