USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Доларизація» економіки має припинитися, – керівник Нацбанку на Волині

11 Серпня 2009 18:02
Начальник управління Національного банку України у Волинській області Олександр Бєлік вважає, що проблема неповернення банківських кредитів виникла в тому числі з вини банків. Про це пан Бєлік заявив під час наради у ОДА з питань діяльності банківських установ Волинської області та поліпшення взаємодії суб’єктів фінансово-кредитних відносин, – інформує 11 серпня репортер «Волинських Новин».
Олександр Бєлік порадив присутнім керівникам банківських установ області згадати час «кредитного буму», коли кредити масово рекламувалися. Тодішній стан начальник управління НБУ на Волині назвав «вакханалією».
«Мені було соромно за банківську систему», – зізнався пан Бєлік. Він розповів, що за 2007-2008 роки кредитний портфель області збільшився більше, ніж утричі. Якщо станом на 1 січня 2007 року він становив 2,9 мільярда, то на 1 січня 2009-го ця цифра становила 9,6 мільярда гривень. Із цих коштів 6,7 мільярда гривень банки видали у іноземній валюті.
Тому різке збільшення валютного курсу теж спричинило проблему неповернення позик. Нарікає керівник управління Нацбанку і на «доларизацію економіки». За словами Олександра Бєліка, у державі та регіоні виникло таке явище, як «перекредитування». Крім того, «народному господарству в 2 рази менше дали кредитів, ніж фізичним особам». Офіційна статистика свідчить – за останні роки втричі збільшилася і кількість проблемних кредитів. За неофіційною інформацією, ця цифра ще більша.
Пан Бєлік стверджує, що банки допускали дуже багато некоректних дій стосовно позичальників. За словами представника НБУ, по банківських установах області буде поширена «Пам’ятка позичальника». Наразі ж є «взаємна недовіра – банки не довіряють клієнтам, клієнти не довіряють банкам, банки не довіряють іншим банкам».
«Якщо ми поважаємо національну валюту, то ми повинні скорочувати валютне кредитування», – вважає Олександр Бєлік. На його думку «коли не буде «доларизації» економіки, буде стабільність національної валюти». При цьому обмеження кредитування у іноземній валюті повинне бути значним аж до його заборони.
«Чому підприємство, яке не виготовляє продукції на експорт, бере мільйонні кредити у доларах та євро?», – запитався начальник управління НБУ на Волині. Гривня, як стверджує пан Бєлік, повинна прив’язуватися не до однієї валюти, як це є зараз, а до цілого «кошика валют».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus