USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заборону на закупівлю домашнього молока в селян відтермінували на півроку

11 Січня 2018 18:36
Із 1 липня 2018 року, відповідно до стандартів Європейського Союзу, на продаж в українські магазини потраплятимуть лише три сорти молока: екстра-класу, вищого та першого. У зв’язку з цим занепокоєння висловлюють не тільки селяни, які через невідповідність домашнього молока, зокрема в плані дотримання санітарно-гігієнічних вимог та охолодження, вимогам ЄС ризикують втратити чи не найголовніше джерело заробітку, а й пересічні люди, котрі з острахом очікують на подорожчання молочної продукції.

Так, європейські стандарти мали почати діяти, згідно з підписаним договором про асоціацію з Євросоюзом, ще з 1 січня. Однак, аби населення мало час підготуватися до запровадження нових норм, уряд вирішив дещо відтермінувати заборону брати на переробку домашнє молоко нижчих сортів. За цей період селяни повинні «підтягнути» якість молока до стандартів країн ЄС.

Як розповів Інформаційному агентству Волинські Новини директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко, домашнє молоко, яке поки переважно є другосортним, вдасться привести у відповідність до вимог євроспільноти завдяки дотриманню санітарно-гігієнічних вимог, зберіганню в холодильних установках і швидкому транспортуванню.

«Ми уже почали проводити низку комплексних заходів, аби пояснити населенню, що ці вимоги не надто складні. Ми готові проводити роботи, аби селяни почали самі дбати про якість молока. Уже, наприклад, зустрічалися з представниками Рожищенського сирзаводу», – сказав Юрій Горбенко.

Він пояснив, що кожен господар зможе сам обрати прийнятний для нього шлях підвищення якості молока. Головне – дотримуватися гігієнічних норм, проціджувати молоко й вчасно (протягом години від доїння) здавати його переробним підприємствам для зберігання в холодильниках.

Для потреб селян окремі підприємства готові спеціально встановлювати холодильнички, що зробили, наприклад, у селі Крижівка. Це засвідчує зацікавленість самих фірм, адже в окремих районах на Волині частка домашнього молока для забезпечення потреб підприємств становить 80 %.

Фермерські господарства, своєю чергою, також мають подбати про холодильні установки та доїльні апарати або навіть цілі доїльні зали. Такі вже наявні, до прикладу, на фермерському господарстві «Глинюка Володимира Филимоновича» в Рожищенському районі.

Не виключив Юрій Горбенко й підвищення цін на молочну продукцію, адже у зв’язку з додатковими затратами та дотриманням санітарно-гігієнічних вимог селянами, що забезпечать кращу якість готової продукції, ціни на домашнє молоко зростуть.

Питання продажу селянами молока на ринках, як зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, поки вивчається. Однак напевно господарі зможуть реалізовувати таким чином домашнє молоко.

Відзначимо, що для відстоювання інтересів селян, зокрема й задля підвищення цін на молоко, яке господарі здавали переробникам, свого часу на Горохівщині був створений сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Степ» (єдиний на Волині), який зараз об’єднує близько 50 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 11 Січня 2018 19:32
у магазинах молоко ніколи не купляю. Беру у знайомих, дай Боже їм здоров'я та сил корови тримати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus