USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Допомога правоохоронцям, зменшення злочинів та збереження майна: як у Луцьку реалізовують програму «Безпечне місто»

5 Грудня 2023 16:26
В обласному центрі Волині протягом чотирьох років діє програма «Безпечне місто». Попри те, що камери спостереження нині встановлені не у всіх мікрорайонах міста, програма засвідчує неабияку ефективність. За час дії програми, станом на початок цього року, до департаменту муніципальної варти Луцької міської ради надійшло близько чотирьох тисяч запитів від правоохоронців та адвокатів на отримання записів з відеокамер. Окрім того, камери виконують не лише цю функцію, а й дисциплінують громадян не вчиняти різного роду правопорушення, зокрема не нищити майно.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла керівниця департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Чіпак.

У жовтні 2019 року міська рада на реалізацію програми «Безпечне місто» отримала перші субвенційні кошти з державного бюджету від Ігоря Лапіна, який на той момент був народним депутатом. Сума – 1 мільйон 181 тисяча гривень.

«Здавалося б, це доволі значні кошти, але якщо розглядати їх в контексті проєкту «Безпечне місто», то це не гроші. Попри те, що ми переймали досвід в інших міст, все одно не знали, що найперше робити з цими коштами, аби вони справді принесли користь», – пригадала Юлія Чіпак.
Під час однієї з нарад з правоохоронцями йшлося про те, що у 55-му мікрорайоні в той час вчинялося дуже багато крадіжок. Тому очільниця муніципалів запропонувала попрацювати на тим, аби мікрорайон став безпечним.

«Я знайшла компанію в Києві, яка могла б зробити проєкт. Всі «гралися» з проєктами, які вартують мільйон гривень. А цій компанії я сказала, що в мене є лише 50 тисяч. Хоча вони й говорили, що таких проєктів не роблять, в підсумку я таки переконала їхнього директора. Наголосила на тому, що ми будемо перші, адже бути в чомусь першим – це завжди круто. Вони написали нам цей проєкт, і ми дуже швидко все побудували у 55-му мікрорайоні. Тоді ми набили перші ґулі на тому, які камери ставити, як їх розташовувати, міняли ракурси. Водночас ми зрозуміли потреби міста, чого не потрібно робити та як цей проєкт діятиме», – зауважила посадовиця.
Наступним етапом після встановлення камер у 55-му мікрорайоні була побудова оптоволокна, від якого працюють камери. Потім встановили камери на проспекті Грушевського, адже в цьому районі виникали проблеми через автомобільний потік, а відтак і пошук правопорушників. Опісля встановлювали камери на всіх заїздах в місто, аби правоохоронцям було легше відслідковувати порушників закону, потім – на перших світлофорах після в’їзду в місто, завдяки яким можна побачити обличчя та кількість пасажирів в авто.

Читати ще: «Луцьк став чистим, зокрема завдяки нам, подобається це комусь чи ні». Інтерв’ю з керівницею луцьких муніципалів

Невдовзі камери почали розташовувати на основних транспортних розв’язках та Т-подібних перехрестях, зокрема на перехресті Відродження-Рівненської, відрізку від вулиці Винниченка до Словацького та Театрального майдану. Згодом було прокладене оптоволокно на Конякіна, Карбишева, Гордіюк, Соборності, Молоді.

«Попри те, що нам вдалося багато чого зробити в контексті програми «Безпечне місто», нині цей проєкт реалізований лише на 10% від потреб громади. Однак завдяки «Безпечному місту» зменшилася кількість злочинів у 55-му мікрорайоні, на проспекті Грушевського. Хуліганські дії припинилися у Центральному парку. Встановлюючи камери в парку, ми це робили для захисту інтересів міста, аби парк та майно у ньому не нищили. Оптоволокно ми встановлювали зважаючи на інтереси громади, аби в подальшому нікому не платити за його оренду. А ось камери на в’їздах в місто, світлофорах та Т-подібних перехрестях встановлювали винятково для правоохоронців, щоби вони ефективніше розслідували різного роду злочини. Камери на в’їздах в місто, наприклад, допомагають визначити, чи авто, яке шукають, покидало обласний центр», – наголосила Юлія Чіпак.
Правоохоронці практично щодня звертаються до муніципалів, щоби отримати відеозаписи задля пошуку злочинців та правопорушників.

«Це дуже велика кількість запитів, які стосуються ДТП, крадіжок, пошуків авто. У нас є спеціально розроблена програма, аби уникнути паперової роботи. Вони просять необхідний відрізок з потрібної камери, і наші працівники надають його. Якщо ж справа вже в суді, вони надсилають письмовий запит, а ми надаємо письмову відповідь, яка долучається до матеріалів справи», – зауважила Юлія Чіпак.
Зі слів очільниці муніципалів, камера виконує в першу чергу функцію попередження, щоб у громадян не виникало бажання ламати, наприклад, зупинки чи інше майно, справляти природні потреби посеред вулиці. Камери також змушують задуматися і тих людей, для яких вчинення злочину – не проблема. Окрім того, камери допомагають знайти людей, які все одно йдуть на злочин. Зокрема, такий пошук відбувається за номерними знаками автомобілів.

Читати ще: Судилися переважно люди з юридичною освітою: як муніципали пильнують за правильним паркуванням у Луцьку

Також Юлія Чіпак наголосила, що встановлення камер важливе у місцях, де трапляється найбільша кількість ДТП, щоб мати потік відеоматеріалу для визначення винуватця аварії. Також ці камери допомагають зменшити кількість ДТП, бо змушують водіїв їздити акуратніше.
«Важлива не кількість камер, а місця їх розташування і завдання, які вони мають виконувати», – резюмувала керівниця департаменту муніципальної варти.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus