USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Камери-роботи, 50-кратний zoom і величезна відеостіна. Як у Луцьку шукають порушників

19 Лютого 2021 08:00
Більше 300 камер спостерігають за дотриманням громадського порядку в Луцьку. Сьогодні вони – незамінні помічники як працівників муніципальної варти, так і правоохоронців. Завдяки системі відеоспостереження розшукують порушників правил дорожнього руху чи правил благоустрою, викрадені автомобілі, злодіїв, хуліганів та закладчиків наркотиків.

«Центр безпеки міста Луцька» презентували в листопаді минулого року, але проєкт і далі втілюють та вдосконалюють. Ми побували в самому серці Центру, де інспектори муніципальної варти розповіли про специфіку своєї роботи, плани та перші результати.

Місто під пильним поглядом камер

Центр безпеки розташований у приміщенні департаменту муніципальної варти міської ради на вулиці Богдана Хмельницького. За сірими непримітними дверима – велика кімната, де працюють інспектори, тут розміщені їхні робочі місця та комп’ютери. Але головну увагу привертає величезна відеостіна, складена з 16 екранів, на яких, мов на долоні, видно луцькі вулиці й те, що на них відбувається.
Старший інспектор інформаційно-аналітичних технологій «Центру безпеки міста Луцька» Віктор Денисюк розповідає: у Луцьку вже встановили 321 камеру. Буквально днями закінчили реалізацію двох останніх проєктів зі встановлення камер у центрі міста на проспекті Волі й на Т-перехрестях, де є прокладені волоконно-оптичні мережі. Шість із цих камер – рόботи: ними можна управляти, вони повертаються на 360 градусів і мають 50-кратне збільшення картинки у цифровій якості. Крім того, 79 камер мають функцію розпізнавання номерних знаків автомобілів.
«Камера фіксує номерний знак, складає в базу – і можна дивитися, який це автомобіль і де він проїхав. Наші камери можуть фіксувати і швидкість, але це не ті комплекси, які ставлять у Києві. Щоб ця функція запрацювала, потрібне окреме програмно-апаратне рішення. Воно в перспективі теж буде у Луцьку, але поки що цього немає в нас у арсеналі. Тобто буде автоматична фіксація перевищення швидкості, одразу ж формується пакет документів з приводу порушення, і ці документи відправляють порушнику на домашню адресу», – зауважує інспектор-аналітик.
Загалом у Луцьку прокладено близько 45 кілометрів волоконно-оптичних мереж, до яких і приєднані міські камери відеоспостереження. Це – приблизно 60% території Луцька. Зокрема мережі прокладено в 55 мікрорайоні, в Центральному парку, на в’їздах у місто, на проспекті Волі, вулиці Винниченка й багатьох інших. У планах – добудувати ще волоконно-оптичні мережі в 40 і 33 мікрорайонах та ДПЗ. Сам проєкт реалізовували понад п'ять років, через брак фінансування його призупиняли. Але з 2019 року розпочалася активна фаза: в місті нарешті встановили камери, закупили необхідне серверне обладнання, техніку, програмне забезпечення.
Завдяки камерам шукали викрадачів автівки

Уже є й перші результати роботи. Одне з завдань, які розв'язує Центр, – сприяння правоохоронним органам у розкритті злочинів, які відбулися в місці розташування камер.

«Це допоміжний засіб для встановлення осіб, які ймовірно вчинили злочин, на чому вони приїхали, скільки їх було. Камера не фіксує факт вчинення крадіжки, це трапляється дуже рідко. Але спостереження допомагає з’ясувати, як хто потрапив на ту чи ту локацію. Наприклад, нещодавно в Луцьку викрали автомобіль Acura в 55 мікрорайоні, то за допомогою камер встановили осіб, які були до цього причетні, їх кількість, на чому вони приїхали, звідки й куди поїхали. І в цьому випадку камери дуже допомагають», – пояснює Віктор Денисюк.
Водночас є чимало випадків, коли інспектори муніципальної варти повідомляють поліцію чи інші екстрені служби про події в місті, додає старший диспетчер Центру, інспектор Костянтин Губиш.

«Не тільки поліція звертається до нас по інформацію, а й ми поліції повідомляємо про адміністративні чи кримінальні порушення. Днями вантажний автомобіль знехтував правилами дорожнього руху й хотів припаркуватися на Театральному майдані, де стоять обмежувачі. Водій знехтував знаком, заїхав на територію, автомобіль застряг і повис на обмежувачах та пошкодив авто. Ми думали, що й обмежувач пошкодив. Викликали поліцію, викликали наших інспекторів, встановили цього порушника й притягнули до відповідальності», – розповів він.
Також працівники поліції звертаються з проханням допомогти встановити особу, яка, наприклад, скоїла крадіжку. Оскільки в поліції є вихідні дані – час і місце, то на підставі цієї інформації працівники Центру допомагають відтворити обставини злочину чи правопорушення.

Камери як профілактика злочинів

Інспектори муніципальної варти відзначають: загалом Луцьк – спокійне місто. І не можна сказати, що в якомусь із мікрорайонів злочинів чи порушень стається більше, аніж в решті. Часто вже сам факт, що в місті встановлено камери відеоспостереження, стримує багатьох від необдуманих вчинків.

Наприклад, у муніципальній варті вже проаналізували, що в парку є локація, де часом ходять люди, які можуть робити закладки наркотиків. Тож цим місцям приділяють прискіпливішу увагу.

«Були такі випадки, коли ми помічали підозрілі дії невідомих осіб, викликали патрульних, вони виїжджали, уточнювали. Але коли патрульні або наші інспектори там працюють, то в людей вже немає бажання робити якісь закладки в тому місці. Хоча за нашими даними, там періодично з’являються люди з такою метою, проте вони реагують на камери і йдуть звідти», – додає Віктор Денисюк.
Загалом в муніципалів є власний алгоритм роботи: наприклад, у теплу пору року більше уваги приділяють спостереженням за місцем масового скупчення людей. Увечері переглядають завантаження вулиць, трафік автівок, ключові перехрестя. Вдень особливо спостерігають за центром міста, Театральним майданом, проспектом Волі та іншими людними вулицями.

«За можливості намагаємося максимально все моніторити. Просто у конкретний час певним ділянкам приділяємо більше уваги, щоб вчасно реагувати на ймовірні правопорушення», – зауважує Костянтин Губиш.
Не менш вагомою є роль камер і під час з’ясування обставин ДТП.

«Для поліції це дуже великий об’єм доказової бази, адже більшість водіїв доводять власну правоту. Тож якщо момент ДТП потрапив на камеру, то поліції це дуже полегшує роботу. Зі свого боку ми теж реагуємо на ці обставини. Якщо трапилась ДТП і бачимо, що водій не виходить з авто, значить, він погано почувається. Відповідно, треба скерувати й екстрені служби», – пояснює він.

Легше шукати паліїв сміття

Крім того, щоб стежити за тим, чи не відбуваються у місті якісь правопорушення, Центр безпеки покликаний і контролювати дотримання правил благоустрою.

«Наприклад, на вулиці Чорновола камера контролює ділянку поряд з будівництвом. Є випадки, коли несумлінні працівники не оглядають стан автомобілів і в погану погоду ті на трасу вивозять бруд. У нас є оперативна група швидкого реагування, ми посилаємо інспекторів, вони вчиняють заходи, складають протоколи чи попередження. Так само можна контролювати стан прибирання доріг, де які ділянки треба очистити від снігу. Міський голова також має можливість переглядати ситуацію. Це дає змогу оперативно ухвалювати рішення», – провадить Віктор Денисюк.
Сьогодні на посту – старший інспектор, диспетчер Центру Оксана Матрунчик. Вона має пильнувати за камерами відеоспостереження та приймати звернення від громадян, що надходять на телефони гарячої лінії та месенджери. Сюди лучани можуть скидати фото й відеоінформацію про порушення, а диспетчери відправляють туди інспекторів, за якими закріплена та чи та територія, або ж групу швидкого реагування.

«Часто є випадки, коли недобросовісні громадяни викидають сміття в невстановлених місцях чи на узбіччя. Не раз траплялося, коли відео зафіксувало, що людина з такого-то будинку винесла та залишила сміття, і її вже можна притягнути до адмінвідповідальності. Це дуже полегшує роботу, коли є відеодоказ, що саме ця людина винесла сміття. Тоді легше притягнути до відповідальності й наступного разу цей порушник двічі подумає, перш ніж знову так вчиняти», – розповідає вона.
Особливо багато роботи в інспекторів у весняно-осінній період, коли спалюють сміття чи опале листя. Віднедавна з’ясувати, де саме це відбувається, дуже просто, адже все потрапляє в поле зору відеокамер, туди ж скеровують інспекторів.
Працюють відеокамери і вночі: кожна з них має інфрачервону підсвітку, дальність дії якої – близько 80 метрів. Крім того, вони оснащені функцією детектора рухів. Тож, наприклад, якщо хтось о 3 годині ночі з’являється на парковій алеї, то зображення з цієї камери виводять на головний екран. Загалом система запрограмована так, щоб реагувати на аномальні події (як-от ходіння парком серед ночі), що дозволяє оперативно опрацьовувати інформацію, незважаючи на велику кількість камер.
У планах – приєднання камер з транспорту і нова аналітична система

Інформація з камер зберігається у сховищах від 5 до 14 днів і періодично перезаписується, проте в центрі безпеки хочуть збільшити сховище, аби зберігати інформацію 30-денної давнини, бо вже були випадки, коли надходили прохання з поліції надати записи з події, яка відбувалася місяць тому.

Потрібно також прокласти близько 30 км мереж, встановити камери в мікрорайонах, які не охоплені ними. А ще у планах – придбати аналітику, яка дає можливість оперативніше реагувати на ті чи ті події, швидше опрацьовувати те, що фіксує камера. Завдяки таким програмно-аналітичним комплексам з функцією розпізнавання облич можна встановлювати людей, які перебувають у розшуку, автомобілі, які числяться в угоні, виявляти автомобілі-двійники.
«Система «Безпечне місто» є в багатьох українських містах, але в нас є свої переваги, бо камери, встановлені у Луцьку, – найновішого модельного ряду і мають більший функціонал, менші за розмірами ніж ті, що встановлювали два-три роки тому, якісніша картинка», – не приховує гордощів Віктор Денисюк.

А ось такої відеостіни, як у Луцьку, каже, в інших містах поки не бачили. Подібна працює в Києві, у головному ситуаційному центрі країни, можливо, є вона і в містах-мільйонниках. Проте у колег з муніципальних органів, до яких їздили переймати досвід, а це Львів, Вінниця, Тернопіль, такого, кажуть, не помічали.

Особливо тут пишаються роботизованими відеокамерами, яких у Луцьку вже шість: три в центрі міста, дві у 55 мікрорайоні й одна в центральному парку. Завдяки потужному zoom вони охоплюють і територію прилеглих громад – Жидичина, Княгининка.
До слова, до цієї системи планують приєднати і відеокамери, розташовані в Княгининку й Заборолі, які свого часу встановили у громадах, адже тепер це Луцька міська територіальна громада. Зараз ці відеокамери працюють автономно і записують інформацію на відеореєстратори, але неодноразово допомагали правоохоронцям з’ясовувати деталі ДТП та встановлювати порушників. Так само з часом планують приєднати і відео з камер у громадському транспорті, що дозволить виявляти кишенькових злодіїв, встановлювати осіб, які перебувають у розшуку, та інших злочинців.

«Система відеоспостереження допомагає розв'язувати завдання, які покладені на департамент і не тільки. Це musthave в наш час. Звісно, камери – це не панацея, але вони створюють перешкоди тим, хто хоче вчинити злочин», – наголошує Віктор Денисюк.

Проєкт «Безпечне місто» в Луцьку хотіли впровадити ще з 2005 року. На той момент це було надто дороговартісне рішення, і питання відклали. До нього вже повернулися у 2016-му, коли розпочалася перша активна фаза, однак через брак фінансування все реалізувати не вдалося. Утім частину волоконно-оптичних мереж таки вдалося побудувати. Згодом за цей проєкт узявся департамент муніципальної варти.
«Ми проаналізували помилки, які виникли під час реалізації першого етапу, й пішли іншим шляхом: поділили проєкт на невеликі сегменти і всю картинку почали складати ніби з пазлів. Спочатку зробили 55 мікрорайон, де й стартував проєкт, потім був парк, в’їзди в місто, і просувалися такими блоками. Активна фаза вже нашим департаментом стартувала восени 2019 року, і ось 1 лютого ми вже встановили камери на Т-перехрестях, де є мережі, на вулиці Винниченка та проспекті Волі. Згідно з останніми даними, на проєкт витратили близько 10 мільйонів гривень, що стосувалося роботи департаменту. Зараз вже майже готова проєктно-кошторисна документація на монтаж мереж на проспектах Молоді, Відродження, Соборності, тож за наявності фінансування можна запускати це в роботу. Так само і з районом ДПЗ, щоправда, там є питання щодо живлення. Паралельно ми збираємо комерційні пропозиції щодо аналітичної системи, але вона доволі вартісна», – ділиться планами інспектор-аналітик Центру.

З 1 лютого інспектори Центру безпеки працюють цілодобово і моніторять ситуацію в місті 24/7. Щоправда, штат потрібно ще доукомплектувати, щоб забезпечити безперебійну роботу.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Ольга Показати IP 19 Лютого 2021 08:17
О куди людські гоошенята тринькають. Телевізор дивляться, а сніг відкидати лопатою не пробували???
Поп Корн Показати IP 19 Лютого 2021 08:54
Але ж стіна з моніторами - це ж ефектний бутафорський аксесуар голівудських казок. Хіба ні? Який в цьому сенс?
ВІРУС Показати IP 19 Лютого 2021 09:19
А КАМЕРИ ТО ВСІ КИТАЙСЬКІ....
Цьоцю Показати IP 19 Лютого 2021 10:11
Три коменти, жодного позитивого. Люди, що з вами не так? Скільки будете бідкатись і злитись? По факту, чудова новина. І є позитивний результат вже. Луцьк від цього тільки стає безпечнішим і кращим.
Без рожевих окулярів до Цьоцю Показати IP 19 Лютого 2021 12:52
Це реальність з конструктивною критикою. В жодному коментарі немає негативу і ніхто не написав - фуу, нашо воно треба, краще б церкву збудували.
Сергій Показати IP 19 Лютого 2021 10:51
Супер. Так тримати
лучани Показати IP 19 Лютого 2021 11:08
Чому лиця такі серйозні, ніби вони поліція чи кегб ?. Вони звичайні клерки для обслуговування, повинні посміхатися та весь час дякувати.
Велозлодій Показати IP 19 Лютого 2021 13:00
Хоч хтось розуміє сенс відеостіни, крім фону для селфі? Тобто надходить дзвінок про крадіжку велосипеда і усі працівники екстренно збігаються до відеостіни і починають переглядати сотні годин сотень записів...
лоргі Показати IP 19 Лютого 2021 13:36
, штат потрібно ще доукомплектувати, щоб забезпечити безперебійну роботу. хочу там працювати. готовий працювати у три зміни.
лучанин Показати IP 19 Лютого 2021 17:29
добре що в Луцьку знайшли можливості розвернути таку систему. Це однозначно іде на користь місту і його громадянам.Респект тому зто просуває цей проект!
Володимир Показати IP 19 Лютого 2021 19:54
У Львові ця корисна справа у гіршому стані. Лучани молодці!
Сергій Показати IP 21 Лютого 2021 00:29
Цікавить питання щодо Акури... Камер багато!!! А автомобіль де? Не чути інформації щодо розкриття таких злочинів та інших крадіжок по місту!!!
Андрій Показати IP 23 Лютого 2021 23:52
Усе добре, якби не було сумно. Як показують останні українські реалії, камери ставляться для контролю простих смертних, а злочини мажорів-правопорушників зі зв'язками раптово будут зникати з записів камер. Терпимо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus