USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дорога парламентська їжа. Як депутатів у Верховній Раді годують дорожче, ніж в ресторані

2 Лютого 2022 07:40
Ви колись куштували рибу за 1900 грн й овочі за 2 грн? А дехто з депутатів таке їсть ледь не щодня. Чим годують й у скільки обійдеться обід в їдальні Верховної Ради? Чи відповідає ціна якості?

Обідати смачно люблять усі. По деяких обранцях це ну дуже добре видно. «Гроші» наважилися на експеримент і вирішили скуштувати та оцінити парламентське меню разом з найвідомішим шеф-кухарем країни Євгеном Клопотенком, пише УНІАН.

Що ж такого смачного можна з’їсти у їдальні Ради? Поради запитали у парламентарів.

Народний депутат від ОПЗЖ Нестор Шуфрич каже, що полюбляє сосиски: «Парламентські сосиски були відомі на всі гілки влади».

Народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ковальчук розповідає, що бере в їдальні вінегрет, запечений гарбуз з фетою, сардельки, як з дитинства, а також млинці і сирники.

Поїсти у Раду приходять навіть міністри. Наприклад, віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук розповіла, що взяла собі зрази з картоплею.

Деяким депутатам подобаються ціни: «На перше, якщо є – борщ, суп, на друге – гречка, картопля, тобто звичайна їжа, нічого особливого. Середній чек виходить близько 100-150 грн. Думаю, що це нормально».

А дехто, навпаки, вважає вартість страв захмарною! Наприклад, нардеп Олексій Кучеренко, який «мотає» вже четверте скликання у парламенті й, найімовірніше, добре пам’ятає канапки з ікрою по 2 грн, каже, що в парламентському буфеті його «пограбували» на 538 грн. Саме стільки він заплатив за обід.

Дорого їсти тут не лише бувалому в бувальцях депутату, а й багатьом його молодим колегам. Депутат від СН Андрій Жупанин розповідає, що іноді їсть в парламентській їдальні та шокований цінами: «"Вчора витратив на дві котлети, рис та овочі на грилі 500 грн. В якомусь ресторані, який не є їдальнею, можна на такі самі гроші поїсти».

Він розповідає, що найбільший чек в Раді у нього був, напевно, 650 грн.

«Я попросив найменший шматочок лосося на пару, але чомусь цей найменший шматочок коштував 400 грн, тому, напевно, було б дешевше десь виловити самому цього лосося й собі його приготувати», – каже він.

Ще один «слуга» Дмитро Чорний теж вважає, що їсти в їдальні Верховної Ради дорогувато: «Навіть у деяких закладах харчування Києва можна на такі гроші поїсти краще».

Його однопартієць Олександр Федієнко розповідає, що про бутерброди з червоною ікрою по 2 грн вже давно треба забути.

«Я нещодавно взяв котлету по-київськи, спаржу, салат і компот – 365 грн. А найбільший чек був десь 500 грн», – каже він.

Тож дорого чи дешево попоїсти у Верховній Раді? Що це за золоті страви по 500 грн? Йдемо закуплятися разом з депутатом Олександром Федієнком, який обіцяв підказати, що смачного варто скуштувати в парламентській їдальні.
Придбали котлету по-київськи, жульєн, запечені овочі тощо. Із цим набором відвідали найвідомішого шеф-кухаря України, щоб скуштувати всі ці смаколики. Євген Клопотенко – кухар-реформатор. Разом з першою леді країни Оленою Зеленською складав нове меню для школярів. Тож цікаво, що шеф-кухар змінив би у державній їдальні Верховної Ради, яка працює вже 22 роки.

Візуально, за словами Клопотенка, створюється враження, що в парламентській їдальні працює нормальний шеф-кухар, плюс-мінус сучасний, не зі старої школи.

«Адже я бачу тут мікрогрін. І це не просто мікрогрін, це проростки гороху, їх використовують ті, хто про це щось трохи знає», – зауважує Клопотенко.

Першими оцінюємо салати – мімозу за 53 та крабовий за 44 грн. Від них шеф-кухар відмовляється одразу: «Я не буду це їсти, що ви мені не зробили б. Коли їм такі страви, відчуваю в роті просто безліч жиру. Майонез – це є жир, якась однорідна масляниста суміш, я не хочу її їсти».

А чи буде їсти шеф-кухар французький пиріг кіш-лорен?

«Видно, що його зроблено позавчора чи вчора. Його можна два дні подавати, тож супер, гарна річ, практична. В ньому використовують вершки, шпинат і сьомгу», – каже Євген Клопотенко.
На його переконання, коштувати такий пиріг може десь 80 грн. А скільки ж за кіш-лорен правлять у їдальні Верховної Ради? Кілограм такого пирога – 700 грн. Тобто 190 грамів, які придбали, обійшлися в 135 грн.

З лососем є ще одна страва – тартар. Вартість цього салату 257 грн. Але на смак, м’яко кажучи, не дуже.

«Тут просто жирне авокадо, жирна риба і зверху ще й олія. Ну, за 250 грн я плакав би таке їсти», – коментує Клопотенко.

Крім того, шеф-кухар зауважує, що не коштують 700 грн за кілограм і овочі гриль. Цукіні в середньому вартує зараз 120 грн, перець – 140 грн, баклажан – 160 грн за кілограм. Тобто в Раді – гарна націнка.

Наступна закуска – жульєн: млинець з язиком та куркою за 99 грн. Та й вона, за словами Клопотенка, дуже жирна. Сам він таке не їв би. Жирна на вигляд і куряча котлета за 42 грн. І пахне – як у давні добрі часи в шкільній їдальні.

«Це – запах минулого. Я це їсти не буду, бо від цього мені потім буде погано», – каже Клопотенко.

А от котлета по-київськи за 65 грн заслуговує на похвалу: «Вважаю, що гарно приготовано, ідеально! Просто видно, що професіонали робили. П’ять з п’яти – топ!»

Передостання страва, яку придбали у Верховній Раді для дегустації з Євгеном Клопотенком, – качина грудинка з журавлиновим соусом (але журавлиновий соус нам не поклали). Коштує 177 грн одна порція. І заслуговує від шеф-кухаря гарну оцінку: «Добре. Як має бути».

А завершуємо нашу дегустацію сирниками за 67 грн.

Читати ще: Для українських школярів розробляють нове меню: Клопотенко розкрив подробиці

«У сирниках відчувається ідеально відпрацьована техніка – цукор, ванільний цукор, яйце, борошно… Все зрозуміло, безпечно, добре», – схвалює шеф-кухар.

Меню їдальні Верховної Ради велике та різноманітне. Ми скуштували лише невелику частину страв. Ціни на деякі з них помірні, стверджує експерт. У середньому ланч в їдальні – 170-180 грн. Можна взяти гречку, відбивну з гірчицею, салат. Тост з сьомгою і авокадо – за 140 грн. Дорого, але це ж сьомга.

Втім, є тут і позиції, ціни на які просто вбивають. Наприклад, кілограм печеного лосося обійдеться в 1820 грн. І це колосальна націнка, стверджує Євген Клопотенко: «Собівартість кілограма лосося десь 400-450 грн, це не враховуючи роботу, електроенергію, воду, посуд і заробіток. Я думаю, що повна собівартість лосося десь 710 грн».

Дорога в їдальні Верховної Ради й спаржа, її ціна – 1980 грн за кілограм. При тому, що, як стверджує Клопотенко, зараз кілограм спражі за собівартістю коштує 1200 грн.

Власне, саме ці дві страви в меню Ради є найдорожчими, й ними ласував депутат від «Батьківщини» Олексій Кучеренко.

«Кухарі часто відповідають на запит того, що хочуть люди, якби люди цього не їли, то от цього всього там би й не було», – каже Євген Клопотенко.
Загалом висновки «Грошей» та відомого шеф-кухаря такі: меню їдальні Верховної Ради збалансоване, є їжа для депутатів і багатших, і бідніших. Ми придбали у їдальні 12 страв на 1316 грн. Найдешевша була картопля за 39 грн, найдорожча – порція тартару за 259 грн.

До кухарів теж претензій немає.

«Якщо ти можеш приготувати качку, котлету по-київськи та кіш – це топ», – упевнений Клопотенко.

Але до якості їжі варто придивитися – багато жирного можна було б замінити на інші цікаві версії страв. Принаймні, варто прибрати з меню пережитки минулого, щедро змащені майонезом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Зелена скумбрія по 8 Показати IP 2 Лютого 2022 08:17
Касторки їм в салати! Вже мордяки в телевізор не влазять.
Анонім Показати IP 2 Лютого 2022 09:26
які зарплати такі і ціни. це їм як пиль.нехай не плачуть. нехай з дому бутерброди чи лоточки беруть. плакальщики ....
володимир Показати IP 2 Лютого 2022 10:27
лікарні не треба є комаровський кафе не треба є клопотенко одні месії
Народна прокуратура до володимир Показати IP 2 Лютого 2022 16:45
Точно. Бісить оце його постійне "жирне, жирне....". Дивився його фільм "Борщ. Секретний інгредієнт", в кінці якого він дає свій рецепт борщу. Так от, виходячи з того, що він туди намішав, то це не борщ, я свинячі помиї
VVV Показати IP 2 Лютого 2022 11:37
ДОРОГО??? Привикли до халява, проживіть на пенсію 2000 гр тоді і пам'ятайте що дорого що ні!!!
Александр - 1 Показати IP 2 Лютого 2022 11:40
Они еще плачутся. За ваш обед некоторые семьи живут неделю..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus