USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Дороги України і ямковий ремонт волинських як окозамилювання

22 Травня 2015 15:34
На рівні 20,826 млрд грн встановлено загальну суму бюджетного фінансування «Укравтодору» на 2015 рік. 3,405 млрд грн передбачено на розвиток та утримання доріг у держбюджеті, тоді як 17,41 млрд грн буде спрямовно на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою, або під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування. Детальніше про недорогі волинські дороги детальніше - в матеріалі Хронік Любарта.

У грудні 2014 року віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський заявив, що в умовах бюджетного дефіциту в 2015 році фінансування будівництва нових об’єктів інфраструктури не здійснюватиметься.

Зі слів начальника управління експлуатаційного утримання автомобільних доріг та безпеки руху Держагенства автомобільних доріг Олега Федоренка, мінімальна потреба дорожньої галузі на рік становить 35-40 млрд грн.

ГРОШІ, ЯКИХ НЕМА І НЕ БУДЕ

Не треба володіти аналітичними здібностями, аби збагнути, що цьогоріч на українських дорогах дива не трапиться. Актуальність традиційного, вічного і такого надокучливого аргументу владців «немає грошей» не відходить у минуле.

Тим часом, як стверджують в «Укравтодорі», через поганий стан автодоріг Україна не використовує й половини власного транспортного потенціалу. До слова, територією України проходять сім важливих міжнародних транспортних коридорів.

«Майже 40% автомобільних доріг державного значення не відповідають сучасним вимогам щодо міцності, а більш як 51% – рівності. Не в кращому стані й більшість штучних споруд. Із 16,2 тис. автомобільних мостів і шляхопроводів чинним нормам відповідають лише 46%, решта – в аварійному або передаварійному стані», – констатує директор департаменту розвитку доріг «Укравтодору» Сергій Цепелєв.

Серед причин такого критичного стану дорожньої інфраструктури експерт називає збільшення транспортних потоків і навантажень від них, а також колосальне недофінансування дорожньої галузі в останні десять років.

«88% доріг побудовані більш як 30-40 років тому з розрахунку навантаження до 6,8 тонн на вісь. Сучасні великовагові транспортні засоби, яким за нинішніми нормативами дозволено перевозити понад 10-11 тонн, повністю руйнують дорожнє покриття. Саме тому значно скорочується термін експлуатації автомобільних доріг і пропорційно збільшуються витрати на їх утримання», – наголошує посадовець «Укравтодору».

Обсяг коштів для здійснення нормативних ремонтних робіт, зі слів Цепелєва, становить 50-60 млн грн на рік.

При цьому, незважаючи на відсутність у 2015 році потрібного обсягу фінансування, Сергій Цепелєв висловив надію, що ремонт головних автодоріг країни здійснюватиметься за підтримки ЄБРР та ЄІБ. Атож, на що ж іще сподіватися представникам влади новітніх «реформаторів»?

МАЙЖЕ ВСЕ З НУЛЯ

Директор департаменту інфраструктури та туризму Волинської облдержадміністрації Іван Мирка, шляховик за фахом, із 97-го року і донедавна працював у дорожній сфері. Переконує: нині в Україні нема проблем із доступом до технологій будівництва доріг, мовляв, вітчизняні фахівці здатні будувати за найсучаснішими технологіями, з використанням новітніх матеріалів. До слова, на Волині, каже Мирка, дорожніх підприємств аж 22, з них набереться до десятка направду високого рівня. Усе питання – в грошах, яких як не було, так і немає.

«На Волині не бракує фахівців. На першому місці – «Луцькавтодор», який має сучасний німецький завод, що може виготовляти будь-яку суміш за будь-якою формулою. І це покриття не буде поступатися нічим кращим європейським дорогам», – запевняє він.

Зі слів Івана Мирки, як і основа будь-якої будівлі, основа дороги складається із фундаменту. Він є запорукою того, яку тримальну здатність матиме дорога. Тобто яка техніка, з якою вагою й інтенсивністю їздитиме цією дорогою. Станом на сьогодні більшість українських доріг побудовано ще за Радянського Союзу, за старими розрахунками.

«І коли цими дорогами їздять машини з навантаженням чи інтенсивністю, більшою, аніж передбачено цим фундаментом, ми маємо проблеми – дорога руйнується. Не витримує верхній шар і руйнується фундамент», – констатує чиновник.

Наині наші дорожники й комунальники проводять два види ремонтів – аварійно-відновлювальний ремонт, що в народі називають ямковим, і капітальний – коли викладають новий асфальт, що дозволяє відновити профіль дороги, робить її рівною, без тріщин.

Та зрештою всі ці ремонти не дають правильного ефекту, адже не ремонтується головне – фундамент. І в результаті дороги швидко руйнуються.

«Приклади якісних доріг у Луцьку є. Один із найяскравіших – вулиця Набережна. Там зняли всі шари, зробили новий фундамент, поклали щебінь, потрібну кількість шарів асфальту. Усе, як книжка пише. Ось реальний приклад того, що ми маємо робити з дорогами. На жаль, у більшості випадків дороги в Україні треба зробити з нуля», – говорить Іван Мирка.

Пишається покриттям на Набережній і колишній міський голова Богдан Шиба, за каденції якого реанімували цю дорогу.

«Збудовано серйозно і надовго. Так мають будуватися всі дороги. Те ж саме можна сказати і про вулиці Станіславського, Героїв УПА. Там було зроблено аналіз підоснови дороги і здійснено потрібні заходи для зміцнення підошви, покладено якісне покриття. А Набережну взагалі зроблено майже з нуля», – наголошує екс-мер.

ВІДКАТИ НЕ ПОДОЛАТИ

Як підрахували в департаменті інфраструктури Волинської ОДА, коли ще долар можна було придбати за вісім гривень, щоби довести до ладу всі волинські дороги обласного і місцевого значення, окрім комунальних шляхів (у населених пунктах), треба 3,7 млрд гривень. До слова, на Волині мережа доріг – понад 6 тисяч кілометрів.

«З державного бюджету на ямковий ремонт на всю Україну виділяється 1 мільярд. Про що мова? На Волинь прийшло 90 мільйонів. Окрім ямкового ремонту, ці кошти передбачені ще й на зимове утримання доріг. Де взяти потрібні кошти – питання риторичне. Капітальні видатки ниеі бюджетом не передбачені. Перелік капітальних ремонтів затверджено і погоджено, але гроші на це не виділили. Отож, маємо таку ситуацію: дороги руйнуються, тому що у нас бракує грошей навіть щоб їх утримувати в тому стані, в якому вони були минулого року», – коментує Іван Мирка.

Чиновник зізнається: українські дороги швидко виходять із ладу, оскільки на їхньому ремонті й будівництві тотально економлять. До того ж, часто ухвалюють нефахові рішення щодо ремонту.

«Цьогоріч обласний бюджет вперше почав виділяти кошти на місцеві дороги. Нам це вже дозволено законодавчо. На минулій сесії Волинська обласна рада виділила 4 млн грн на всі місцеві дороги. Це понад 4 тисячі км доріг. Критерій вибору – найбільший рух транспорту. Так ми рятуємо ситуацію, аби на рік-два подекуди підлатати покриття. Звісно, найправильніше рішення – міняти основу. А нам доводиться шукати не достоту правильні, але оптимальні в наших реаліях рішення», – говорить Мирка.

Також посадовець каже, що триває робота з міжнародними донорськими організаціями, але найближча перспектива грантових коштів – 2017 рік.

«Я у 2013 році проїхав через усю Румунію двома шляхами – західним і східним. Дороги там роблять надзвичайно високими темпами. Країна, яка була далеко від України за мережею доріг, інфраструктурою, перегнала нас. Нині їхні місця відстою, заправки навіть відстають за зовнішнім виглядом від наших, але є основне – дороги. А Європа знає, що дороги – це артерії. Бізнес розвивається надзвичайно швидко, коли є дороги. І керманичі нашої держави мусять це розуміти й працювати в цьому напрямку», – зазначає Іван Мирка.

На думку Богдана Шиби, головна проблема українських доріг у наявності корупційних схем, мовляв, частину коштів просто розкрадають, насамперед у столиці.

«При покійному голові облдержадміністрації Борисові Клімчуку була практика вибивання грошей із державного бюджету. А це означає, що 30-40% готівкою треба було відвезти в якості хабара до Києва. Ну, і на місці розкрадали ще трохи», – розповідає Богдан Павлович.

Скажімо, коштів надходить 10 мільйонів, а реально оплачується робота на 3-4 мільйони, решта розкрадається. То як може бути виконана якісна робота, коли підрядник мусить на всьому зекономити та ще й вкрасти? А крадуть, схоже, безбожно. Усім же вигідно.

Алла САДЕЦЬКА

Чотири основні причини поганих доріг в Україні:

1. Руйнування дорожнього полотна навесні відбувається за відтавання земельного полотна під асфальтом, в результаті чого ґрунт стає надто вологим. Це призводить до деформації і розривів на асфальті, і в результаті на місці таких розривів утворюються ями.

2. Причиною такої великої кількості ям на дорогах є зношеність дорожнього покриття більше ніж на 80% від загальної площі автомобільних доріг в Україні.

3. Збільшення транспортних потоків і навантажень від них, а також колосальне недофінансування в автодорожню сферу і вносять свою лепту в загальний поганий стан доріг.

4. Крім того, «Укравтодор» не має практики проведення планово-запобіжних робіт з підготовки дорожнього покриття до зимового періоду. Це призводить до значних руйнувань асфальтного покриття навесні.

«Укравтодор» планує ліквідувати 90% ям на дорогах за три місяці. На ці потреби з бюджету планують виділити 1 мільярд гривень, повідомляє «УкрАвтопортал». За словами начальника управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху Олега Федоренка, загальна площа ям на дорогах України досягає 5,8 мільйонів квадратних метрів. Але до травня вона збільшиться ще на 20-30%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ДОРОГА Показати IP 22 Травня 2015 16:32
ТА Мирка в ср. дирка.Він такий дорожнік.як я космонавт.Але піар і ще раз піар головний козир в рукаві всіх волинських чиновників.
Космонавт Показати IP 22 Травня 2015 16:47
Пушик, разслабся))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus