USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Українські дороги: автоколапси в селах Волині вже нікого не дивують

18 Січня 2018 16:28
Летальні випадки, загублені колеса автівок, уповільнене курсування карет швидкої допомоги – це все про дорогу міжнародного значення Р-14. Її протяжність – 154,5 кілометра. Шлях розпочинається з Луцька й веде через Ківерцівський, Маневицький та Любешівський райони до самісінького кордону з Білоруссю, йдеться у матеріалі щотижневика Волинські новини від 18 січня (№2 (101).

Звичайно, стверджувати, що все дорожнє полотно у вкрай незадовільному стані, не можна. Подекуди воно хоч і нагадує своїм виглядом про те, що тут давненько не було ремонту, все ж їхати можна без ускладнень. Однак на багатьох ділянках дороги і для водіїв, і для пасажирів ризики таки суттєві.

Кожна яма – ризик для пацієнтів у швидких

Близько двох місяців тому на стратегічній дорозі через ями на одній з центральних вулиць, що у селі Прилісне Маневицького району, утворився автомобільний колапс.

Як розповів голова Прилісненської об’єднаної територіальної громади Ігор Терещенко, через незадовільний стан асфальтового покриття в затор відразу потрапило шість автівок. Більше того, всі машини «погубили» колеса.

Ігор Ілліч додає, що за час його головування були випадки, коли навіть уночі з проханням про допомогу телефонували водії, які потрапили у такі скрутні ситуації на цій дорозі.

Ігор Терещенко зауважує, що протяжність дороги Р-14 у ме­жах Прилісненської ОТГ – 23 кілометри. Пролягає вона через три села – Прилісне, Карасин та Лишнівку.

– Капітальний ремонт шляху Р-14 проходив ще у вісімдесятих роках минулого століття, – додає Ігор Ілліч. – Тоді готувалися до велопробігу за маршрутом Любешів-Луцьк, саме з цієї нагоди шлях і приводили до ладу.

Жителька Прилісного Валентина Швець розповідає, що відтоді за тридцять років дорогу належно ні разу не ремонтували.

Її донька Тетяна Швець, яка нині мешкає в Луцьку та щотижня їздить цим шляхом, додає, що на цій ділянці дороги періодично проводять лише ямковий ремонт, який не дає бажаних результатів.

Упродовж трьох десятків років дорогу на території Прилісненської сільради латали таки неод­норазово. Укладання асфальту потребує відповідних погодних умов. Але, як зауважує голова ОТГ, ямкові ремонти проводили з порушеннями технологій.

– Я не міг втручатися в господарську діяльність інших суб’єктів господарювання, адже цей шлях контролює Cлужба автомобільних доріг у Волинській області, – каже Ігор Ілліч.

Як пояснює голова ОТГ, виділити з селищного бюджету кошти на ремонт цієї дороги можна, але через бюрократію від ідеї довелося відмовитися. Торік з бюджету ОТГ хотіли передбачити на такі види робіт два мільйони гривень.

– Потрібне було співфінансування нашого відділу автодору в розмірі хоча б однієї тисячі гривень або забезпечення технічного нагляду за виконанням робіт. Нам відмовили, – каже Ігор Терещенко.

Не знайшли можливості посприяти у розв’язанні питання щодо ремонту шляху на території району і керівники Маневицької райдержадміністрації.

Допоки ж у верхах нікому немає діла до жахливих українських доріг, швидка такими шляхами дістається на виклики значно довше.

– Через аварійний стан доріг карета швидкої медичної допомоги приїздить упродовж 15-20 хвилин, а до села Лишнівка дістається близько 30 хвилин, – зазначає Ігор Терещенко. – Незважаючи на те, що ми маємо власну амбулаторію, випадки, коли треба довезти людину в Маневицьку районну лікарню, трапляються дуже часто.

Окрім того, саме дорогою Р-14 часто курсує громадський транспорт, який забезпечує сполучення між багатьма населеними пунктами в межах Волинської області. Чимало українців саме цим шляхом прямують у Білорусь. Інша ж дорога, яка веде до сусідньої країни, пролягає через Ковель і є дов­шою.

Аби зменшити небезпеку на ділянці дороги Р-14, яка проходить через Прилісне, з ініціативи голови тут вже облаштували вуличне освітлення за кошти місцевого бюджету. У планах – продовження таких робіт.

У 2018 році – півмільярда гривень на волинські дороги

По допомогу в розв’язанні питання щодо ремонту траси Р-14 до народного депутата Ірини Констанкевич звернулися жителі всіх чотирьох районів 23-го виборчого округу – Камінь-Каширського, Ківерцівського, Маневицького та Любешівського.

– Волинь належить до тих областей, де найгірша ситуація з дорожнім полотном. Особливо прикро це констатувати, порівнюючи зі Львівською та Івано-Франківською областями, де активно працюють дорожні служби, ремонтуючи дороги і місцевого, і державного значення, – каже нардеп.

Ірина Мирославівна додала, що з приводу ремонту доріг і державного, і місцевого значення скерувала вже не одне депутатське звернення у різні інстанції.

– Автомобільна дорога Р-14 сполучає дві держави, тому сумніву в тому, що вона вкрай важлива і питання її ремонту на часі, немає. Однак обласна державна адміністрація не передбачила коштів на 2018 рік саме на цю дорогу. З цього приводу вже надіслала звернення в Державну службу автомобільних доріг, до голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, – зазначила народний депутат.

Ірина Констанкевич каже, що вже давно підготувала перелік аварійно небезпечних доріг 23-го округу, де покриття у вкрай незадовільному стані. Шляхів, які потребують негайного ремонту, в окрузі 29. Серед них – і дорога Р-14.

Нардеп наголошує, що з 2018 року в Україні починає діяти Державний дорожній фонд, який буде акумулювати кошти на ремонти доріг. У фонд надходитимуть гроші з оплачених мит і акцизних зборів. Найголовніше – ці кошти будуть цільовими і їх не можна буде використовувати ні на що інше, крім ремонту та будівництва шляхів.

Цьогоріч на ремонт доріг в Україні заклали 44 мільярди гривень, що на 37% більше порівняно з минулим роком. Із них майже півмільярда надійде на Волинь.

– Уперше за часи незалежності України в державному бюджеті передбачено таку значну суму на ремонт доріг, – каже Ірина Констанкевич. – Як народний депутат від 23-го округу вважаю, що частка цих коштів має бути витрачена на дороги у районах, які до нього входять. Мене непокоїть те, що розподіл державних коштів може здійснюватися в ручному режимі, адже розпорядником буде голова облдержадміністрації. Сподіваюся, що під час розподілу видатків не буде суб’єктивізму, а об’єктивно буде проаналізовано фактори, на основі яких сформують перелік доріг, що першочергово потребують ремонту. Зокрема, буде враховано стан дорожнього полотна, завантаженість ділянок транспортом, аварійність та багато інших факторів.

За словами Ірини Констанкевич, практика попередніх років переконує в тому, що з коштами, передбаченими на ремонт доріг, було дуже багато зловживань.

– Можливо, 2018 рік нам покаже діаметрально протилежні процеси. Дуже хочу вірити, що переможуть здоровий глузд та господарський підхід, – каже нардеп.

Соломія Добролюбова,

Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus