USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Досвід луцьких фондів розвитку переймають в інших областях

24 Травня 2017 15:27
Два роки тому Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» у рамках програми «Сучасна освіта» започаткував проект «Фонд розвитку навчального закладу». Його мета – сприяти ефективному використанню коштів батьків для покращення навчального процесу, розвитку навчально-методичної бази освітнього закладу та залученню інших джерел фінансування. За цей час у Луцьку створено та діє вже 21 фонд розвитку.

Активні та небайдужі батьки, які опікуються навчальними закладами об’єдналися у Клуб найкращих батьків задля ефективного вирішення актуальних питань та обміну досвідом. Днями відбулось засідання Клубу за участю представників Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та голів правління фондів, ініціативних батьків, - інформують у прес-службі Фонду.



Привітав присутніх заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський. Він зазначив, що проект «Фонд розвитку навчального закладу» було започатковано ще у 2015 році. На сьогодні створені фонди розвитку активно діють і в школах, і в дитсадках.



– Позиція батьків, які очолюють фонди свідчить – вони небайдужі до того, що відбувається в школах і дитсадках, де навчаються їхні діти. Вони ініціюють зміни, намагаються вирішувати багато актуальних питань, залучати додаткові кошти. З досвідом луцьких фондів розвитку знайомляться батьки

й з інших міст області, розпитують, визначають переваги і намагаються його перейняти , – каже Орест Маховський.

Також він розповів присутнім про програми і проекти, які ралізовує Фонд для дітей. Зокрема, наймасштабніший з них стосується підтримки обдарованої молоді. Завдяки проекту «Відпочинок у Буковелі» талановиті волинські школярі мають можливість протягом десяти днів відпочити та оздоровитися у міжнародному дитячому центрі «Артек-Буковель».

– Нещодавно перша зміна – 345 дітей повернулися з «Артек-Буковель», а ще 450 готується до поїздки в Карпати. Це діти, які стали призерами і переможцями обласних олімпіад а також ті, хто має активну життєву позицію. Раніше діти, які мали спортивні досягнення теж відпочивали у «Артек-Буковель», зараз ми їм виділяємо іменні стипендії. Це пов’язано з тим, щоб не відривати спортсменів від заходів, змагань чи чемпіонатів, в яких вони постійно беруть участь, – розповів Орест Маховський.

Також він поінформував про заходи, що проходили у навчальних закладах, які організовував Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Їх активно підтримують та долучаються фонди розвитку шкіл і дитсадків разом з учнями та вихованцями. Це зокрема і перший волейбольний турнір між батьками та вчителями, вже традиційний турнір з міні-футболу «Шкіряний м'яч» серед школярів, і різноманітні творчі майстер-класи у навчальних закладах та виставки творів волинських митців у Арт-галереї (ЦУМ, 2 поверх) тощо.

Координатор програми «Сучасна освіта» Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Інна Ткачук навела реальні приклади ефективної співпраці батьків з адміністрацією навчальних закладів, зазначивши, що загальна сума залучених фондами розвитку додаткових коштів становить 1 074 000 грн. Залучають голови і міську владу та громадськість міста, пропонуючи проекти на конкурс громадських ініціатив. Зокрема, фонд розвитку ЗОШ №11 запропонував створити «Сквер мрійників та інтелектуалів», а фонд розвитку ЗОШ №25 висловив ініціативу щодо будівництва майданчика для Панна-футболу. У планах дитсадка №1 – «Казковий майданчик», а №22 – «Фізкультурно-оздоровчий комплекс».

Інна Ткачук розповіла, що цього разу в засіданні Клубу найкращих батьків взяли участь представники вже існуючих фондів розвитку, а також ініціативні батьки шкіл та садочків, які найближчим часом планують створити фонди розвитку при навчальних закладах.

– «Клуб найкращих батьків» – це об’єднання активних батьків учнів та вихованців навчальних закладів міста Луцька, що беруть активну участь у навчально-виховній, культурно-освітній, спортивно-оздоровчій діяльності дошкільних та загальноосвітніх закладів освіти. Засідання Клубу дає можливість поділитись результатами роботи, обмінятись думками та ідеями для майбутніх здобутків, обговорити нагальні потреби та вирішити питання, які пов’язані з діяльністю створених фондів розвитку. Це місце пошуку спільних рішень для вирішення проблем, – зазначила вона.



Досвідом щодо залучення коштів й пошуку нових ідей та ініціатив поділилися з учасниками Клубу: голова фонду розвитку дошкільного навчального «Джерельце» (ДНЗ №8) Ірина Дідух, ЗОШ №11 «Ерудит» Наталія Гунько, а також голова двох фондів розвитку : «Ромашка» (ДНЗ №32) та “Авангард” (ЗОШ №5) Віталій Шнит та інші.

.


Зі створенням кожного нового фонду розвитку навчального закладу, що покликаний розвивати школу чи дитячий садок, крок за кроком народжується новий підхід до освіти та участі в ній батьків школярів чи вихованців, які всупереч державним гарантіям безоплатної освіти змушені фінансувати навчання з власного гаманця чи шукати додаткові кошти
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus