USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

ДПА, ЗНО та НМТ 2024: що потрібно знати та які предмети обов'язкові

9 Січня 2024 12:46
Попри повномасштабну війну, українські школярі продовжують отримувати знання і здавати випускні іспити. У 2024 році, як і в минулі два роки «великої» війни, 11-класники складатимуть Національний мультитест (НМТ) замість ЗНО. Цього року формат тесту трохи зміниться, а також збільшиться кількість обов’язкових предметів.

Як проходитиме НМТ-2024 і що буде з іншими випускними іспитами, пише УНІАН.

Чи буде ЗНО у 2024 році

Через повномасштабну війну ЗНО в Україні скасовується. Не буде його і в 2024 році. Цей формат передбачає, що на кожен предмет виділяється окремий день для складання іспиту, але в умовах війни організувати таке неможливо. Тому на зміну ЗНО ввели мультитест, який здається за один день.

Читати ще: Для вступу у 2024 році треба буде скласти НМТ з трьох обов'язкових предметів плюс один на вибір

Негативною також є відповідь на питання, чи буде ДПА у 2024 році в Україні. 4-класники та 9-класники не складатимуть ДПА у 2024 році, і причина не тільки у війні. До 9 класу ще не дійшла програма НУШ. Випускників середньої школи довелося б оцінювати за старою програмою, яка вже не є актуальною.

Національний мультитест-2024. Що відомо

НМТ-2024 проводитиме в новому форматі. Наприклад, збільшиться кількість предметів: історія України стане обов’язковим предметом для вступу до вузів.

Таким чином, у НМТ-2024 сумарно буде 4 предмети: 3 обов’язкових і 1 на вибір. Обов’язковими предметами будуть українська мова (без літератури), математика та історія України. Четвертий предмет – на вибір учня: українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, географія, фізика або хімія.

Таким чином Україна наблизиться до стандартів країн Європи, де у випускників перевіряють знання не менше п’яти предметів.

Читати ще: Крім російської: з 2024 року НМТ стане доступним мовами нацменшин

Як і в минулі роки, НМТ-2024 буде проводитися в дві сесії – основну і додаткову. Точні дати стануть відомі пізніше. Пробний НМТ-2024 проводитися не буде.

Скільки триватиме НМТ

Сумарно НМТ триватиме 240 хвилин: планується два блоки по 120 хвилин, між якими буде перерва. На кожен предмет виділяється по 60 хвилин.

Структура мультитесту в 2024 році така:

60 хв – українська мова;

60 хв – математика;

перерва;

60 хв – історія України;

60 хв – предмет на вибір.

Скільки часу буде виділено на перерву – оголосять пізніше.

Якими будуть завдання на НМТ-2024

НМТ-2024 з української мови проводитиметься без питань з літератури (її можна буде здати окремо. А НМТ 2024 з історії України стане обов’язковим для всіх, але міститиме лише тести про період XVI-XXI століть.

Поки що невідомо, якими будуть кількість і структура завдань, і скільки балів потрібно буде набрати по кожному предмету для проходження тесту. Ці деталі оголосять протягом 2024 року. Однак у МОН заявляли, що збираються підвищити порогові бали на НМТ з усіх предметів.

Оскільки на кожен тест виділять всього по 60 хвилин, завдань відкритого типу, швидше за все, не буде.

Повітряна тривога під час НМТ призупиняє іспит. Випускникам запропонують пройти в укриття до закінчення тривоги, а потім продовжити тест після відбою. Якщо тривога триватиме більше 2,5 години, то іспит можуть перенести на додаткову сесію. Неявка на мультитест через повітряну тривогу вважається поважною причиною – такому абітурієнтові треба буде зареєструватися на додаткову сесію.

Як повідомляли, Верховна Рада ухвалила правила вступу у виші у 2024 році. Також у 2024 році не будуть проводити ДПА у 4, 9 та 11 класах. Натомість для випускників початкової школи проведуть пілотне ДПА.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus