USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Друга хвиля кризи поверне додому заробітчан, - економіст

12 Липня 2010 12:36
Друга хвиля кризи, яку прогнозують з осені 2010 року, відчують підприємства Волині, які виготовляють продукції для експорту на європейські ринки.
Таку думку висловив доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту, податкової та бюджетної політики Волинського державного університету імені Лесі Українки Микола Карлін.
Карлін вважає, що є досить суттєві обґрунтування, що друга хвиля кризи - реальна. Нині майже усі країни Європи важко виходять з кризи, існує суттєвий дефіцит бюджету, скорочення держзамовлень на продукцію, безробіття та як наслідок збільшення кількості соціальних виплат.
Проте, на відміну від кризи 2008 року, на цей раз стагнацію відчують лише країни Європи та зони ЄС. Натомість США нарощує економічний потенціал, там спаду найближчим часом не очікується.
В Україні, в тому числі на Волині, спад експорту та зменшення кількості замовлень відчують підприємства, які торгують в зоні ЄС. Зокрема, це ймовірно стосуватиметься заводів автопромисловості, агропромислового комплексу та переробної галузі.
За словами економіста, на цих підприємствах можна очікувати скорочення персоналу та зменшення податкових відрахувань до бюджету області та міст. Окрім цього, до України ймовірно повернеться значна кількість заробітчан, які працюють в зоні ЄС через безробіття та зменшення зарплат.
Карлін каже, що споживачі відчують другу хвилю внаслідок значного падіння євро. Товари, які виробляються в зоні ЄС та імпортуються в Україну, зокрема побутова техніка, автомобілі, виростуть у ціні.
Проте, економіст заспокоює, що криза протримається не довго і через рік ситуація стабілізується.
Щодо Волині, у наступному році на думку Карліна тут не варто очікувати економічного спаду, проте й підвищення не прогнозується. Рівень розвитку області залишиться з показниками 2010 року.
Наступна «велика» економічна криза за прогнозами експерта наступить через десять років, тобто у 2020.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Шукаю роботу Показати IP 12 Липня 2010 13:11
Вряд чи. При зарубіжному сервісі, магазинам будуть там сидіти за скибку хліба і стакан чаю, ніж повернутись на Україну, викидати гній від худоби і за літр зданого молока отримувати 50 копійок.
VlaSSовець Показати IP 12 Липня 2010 16:45
Ще один проФФесор, на нашу голову
Хохма до VlaSSовець Показати IP 12 Липня 2010 20:24
Умник, ти цю Людину знаєш? То якого ... гівно кидаєш? Карлін найкращий викладач ВДУ, який давно міг знайти (я в цьому 100% переконаний) більш високооплачену роботу, але вчить таких як я колись.
С.О.Л. Показати IP 13 Липня 2010 09:50
"Карлін каже, що споживачі відчують другу хвилю внаслідок значного падіння євро. Товари, які виробляються в зоні ЄС та імпортуються в Україну, зокрема побутова техніка, автомобілі, виростуть у ціні." З якого дива європейські товари повинні рости в ціні, якщо євро при цьому впаде? Насправді, якщо євро впаде це негативно відіб'ється лише на конкурентах єропейських товарів в Україні (включаючи вітчизняних виробників). Але ціни на європейські товари не матимуть тенденції до росту. Це або кореспонденти або пан доктор помилились.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus