USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Польська опозиція готує альтернативу «бандерівському» закону

7 Лютого 2018 15:50
Найбільша опозиційна партія в польському парламенті "Громадянська платформа" (РО) зареєструє у парламенті свій законопроект про зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі.

Про це після зустрічі з послом США в Польщі Полом Джонсом заявив у Сеймі лідер РО Гжегож Схетина, повідомляє Укрінформ.

"Ми не залишаємо справу щодо цього закону і наслідків, які з нього випливатимуть. Ми ініціюватимемо зміни у найбільш критичних положеннях, які формують поганий образ польської історичної політики і всього того, що сталося у польському парламенті через цей закон, який затвердив президент", - заявив Схетина.

Він звернув увагу, що зміни до закону про Інститут національної пам’яті "викликають здивування у найкращих і найважливіших союзників (Польщі), зокрема американських політиків". Лідер РО зазначив, що американці пропонували і просили провести широкі консультації у зв'язку із наслідками, які може викликати цей закон.

Як повідомлялося, польський парламент 1 лютого ухвалив зміни до закону про ІНП, якими, зокрема, запроваджується кримінальне переслідування всіх, у тому числі й іноземців, за приписування польському народові відповідальності за злочини нацистів у роки Другої світової війни. Законом запроваджується також покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів" у роки війни проти громадян Другої Речі Посполитої.

Напередодні, 6 лютого, президент Анджей Дуда підписав цей закон, одночасно направивши його до Конституційного суду. Дуда повідомив, що направляє закон для того, щоб КС оцінив, чи закон не суперечить статті Конституції про свободу висловлювань, й оцінив положення карного характеру, що випливають із цього закону.

Ухвалені обома палатами польського парламенту зміни до закону про ІНП, які передбачають покарання за звинувачення поляків у Голокості, а також за пропаганду "бандерівської ідеології", викликали широкий резонанс, зокрема, протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США.

Верховна Рада у вівторок, 6 лютого, ухвалила заяву про засудження змін до закону про Інститут національної пам’яті, наголосивши, що цей законодавчий акт суперечить змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Іван Показати IP 7 Лютого 2018 16:39
Анатоль Бідзюра, голова ГО «Україна + Польща». - Цей старий комсомолець- бандерівець з Нововолинська займається розпалювання міжнаціональної ворожнечі,його потрібно судити за статею.161
Носатий дядько Показати IP 7 Лютого 2018 16:42
Та нам ПХ! - Нехай собі казяться...
Анонім Показати IP 7 Лютого 2018 21:27
поки пісь-пісь при владі - нічого не зміниться, тому що це їхнє політичне кредо : Polska od morza do morza

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus