USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Гуртожиток на ДПЗ передадуть у власність мешканців

9 Вересня 2017 09:47
Для мешканців гуртожитку, що на бульварі Дружби Народів, 4, можливість отримати житло у приватну власність донедавна була лише мрією. А нині, за ініціативою депутатів Луцької міської ради Ігоря Поліщука та Євгенія Ткачука, люди зможуть стати законними власниками своїх помешкань.

Довгоочікувану звістку жителям гуртожитків депутати повідомили увечері 7 вересня особисто, скликавши збори одразу після того, як отримали погодження на здійснення процедури передачі гуртожитків у приватну власність. На зустрічі люди не стримували емоцій і слів вдячності, адже до цього часу жили фактично у стані невизначеності, не знаючи, яке майбутнє чекає на них і на їх житло.

«Багато років поспіль ми ведемо боротьбу за право людей стати господарями свого житла і розпоряджатися ним на власний розсуд, – зазначив депутат Луцької міської ради від виборчого округу №3 Євгеній Ткачук. – Мешканці неодноразово зверталися до нас по допомогу, із проханням передати гуртожитки на баланс місту.

Ігор Поліщук долучився до вирішення проблеми.

Ми постійно тримали це питання на контролі, вели перемовини із власниками гуртожитку – ПАТ «Електротермометрія». Хочу висловити вдячність керівнику цього підприємства Юрію Малихіну за те, що він пішов назустріч у вирішенні питання, дослухався до потреб громади. Найближчим часом гуртожитки будуть переведені на баланс міста Луцька, але для того, щоб це сталось якнайшвидше, мешканці повинні погасити заборгованість по утриманню будинку».
І дійсно, на шляху до отримання житлової власності у людей наразі виявилась єдина перешкода – борги окремих мешканців за комунальні послуги. Процедура передачі майна у власність зможе бути завершеною лише після погашення заборгованості. На зборах депутати озвучили прізвища найбільших боржників, серед яких виявились і деякі місцеві підприємці. Присутні почали обурюватися через такий стан речей і вказували боржникам на необхідність якнайшвидшої оплати боргів.
«Ми розуміємо необхідність якнайшвидшого вирішення даної ситуації, оскільки загалом питання перебувало в стані невизначеності більше десяти років, – зауважив депутат Луцької міської ради, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук. – Зробимо усе можливе, аби люди отримали у власність свої помешкання в максимально короткі терміни. Забезпечимо юридичний супровід – підготовку документації і оформлення процедури передачі гуртожитків на департамент ЖКГ.

Суди по цьому питанню тривали роками, але юридичним чином вирішити проблему виявилось неможливо. Тільки зараз, коли і сам власник зрозумів необхідність пошуку компромісу, нам вдалось домовитися і знайти рішення, вигідне для жителів гуртожитків. Адже люди не знали, що їх чекає завтра, вони жили в стані невизначеності, не могли нормально доглядати за будинком чи вкладати кошти у ремонт житла. А після процедури передачі гуртожитків у власність мешканцям, вони нарешті стануть повноправними господарями своїх домівок».
У гуртожитку на Дружби Народів, 4 мешкають 108 родин, які нарешті отримали реальний шанс мати власне житло. Наразі головне питання – якнайшвидше погашення боргів окремих громадян. Далі, отримавши житло у приватну власність, люди зможуть створити ОСББ, отримати земельну ділянку й право самостійно розпоряджатися власним майном.

«В гуртожитку по Дружби Народів, 4 ситуація дещо краща, заборгованість загалом становить близько 90 тисяч, включаючи борги підприємців. У гуртожитку на Шевченка, 88, який теж передадуть мешканцям, заборгованість значно вища – близько 107 тисяч – це суто борги жильців. Будемо шукати вихід із цієї ситуації спільно. На зустрічі більшість присутніх виявили цілковиту готовність зібрати необхідну суму і розрахуватися з боргами.

В подальшому, після створення ОСББ, ми сприятимемо в облаштуванні і проведенні ремонтних робіт у гуртожитках. А проект рішення про передачу гуртожитків на баланс міста Луцька плануємо подати на найближчу сесію Луцької міської ради», – зазначили депутати.

У січні 2017 депутати Луцької міської ради не проголосували за те, аби виділити по 23 тисячі гривень на викуп 108 кімнат для мешканців гуртожитку.

Раніше, ще у червні 2014 року, депутати проголосували за те, щоб гуртожиток, який належить ПАТ «Електротермометрія», передали у комунальну власність. Лучани зверталися й до обласної ради, побоюючись, що їх кімнати можуть продати «лівим» людям, і вони опиняться без даху над головою.

А навесні 2015 року стало відомо, що конфлікт досі не вирішили. З огляду на це, депутати Луцької міської ради з групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов та Ігор Поліщук домалагися в судовому порядкувиключення гуртожитку з статутного фонду підприємства. Проте, суди програли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 9 Вересня 2017 10:03
Да они никогда в жизни этих денег не соберут....
гпз Показати IP 9 Вересня 2017 10:09
хочуть толк то не хай беруть все у власні руки то гайда до покращення!!!
Патріот Показати IP 9 Вересня 2017 15:51
Зі сміттям нехай наведуть лад а то неприємно ходити

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus