USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Два музичні генії – на луцькій сцені

29 Травня 2014 09:26
Твори славетного композитора Ігоря Стравінського дарував лучанам відомий диригент Ігор Блажков під час концерту-відкриття фестивалю «Стравінський та Україна».

Відкриття одинадцятого фестивалю класичної музики «Стравінський та Україна», що триває за фінансової підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», відбулося 28 травня у Луцьку.

Під час концерту лунали хорові та оркестрові твори великого композитора 20-го століття, у яких відбилася сучасність в усіх її складних проявах.

Цьогоріч фестиваль відзначає двадцятиріччя свого заснування. За цей час Луцьк та Устилуг з концертами відвідали десятки національних та академічних симфонічних оркестрів, хорових капел, камерних оркестрів, балетних труп, солістів-піаністів, скрипалів, вокалістів, виконали понад 50 творів композитора різних жанрів та форм.

Відкриваючи фестиваль, начальник управління культури та туризму Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук зазначив, що саме на Волині створений унікальний музей композитора, вже водинадцяте стартує фестиваль «Стравінський та Україна».

Народний артист України Ігор Блажков зауважив, що доклав великих зусиль із колективами Чернівецької філармонії, щоб підготувати програму з творів Ігоря Стравінського, якість виконання яких була б на високому щаблі.



Розпочав програму концерту Академічний камерний хор «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії, який виконав два духовних піснеспіви, антем «Спускаючись, голуб розтинає повітря» на вірші Томаса Стернза Еліота та православні піснеспіви «Богородице Діво, радуйся» та «Отче наш». Твір за поезією Еліота був написаний у серійній додекафонній композиторській техніці, що представляє собою авангардну атональну музику.



Музику до балету «Аполлон Мусагет» виконав Академічний камерний оркестр Чернівецької обласної філармонії. Публіка віддячила виконавцям тривалою овацією та вигуками «браво».



Під час другого відділу концерту Академічний симфонічний оркестр Чернівецької обласної філармонії під диригуванням Ігоря Блажкова виконав симфонії духових інструментів присвячені пам’яті Клода-Ашіля Дебюссі, під впливом якого перебував Ігор Стравінський і з яким його пов’язували дружні стосунки. Композитор назвав свій твір плачем духових інструментів. Симфонії завершуються звуком похоронного хоралу.

Також у виконанні оркестру пролунала жартівлива пісня для голосу та фортепіано «Як гриби на війну збиралися» у транскрипції для голосу та оркестру Ігоря Блажкова.

Окрасою вечора стало виконання «Requiem Canticles» («Заупокійних піснеспівів»). Роботу над твором композитор завершив у 1966 році, він присвячений пам’яті Хелен Баченен Сігер, син якої замовив композиторові поминальний твір. Ігор Блажков вперше виконав цей твір в СРСР у 1981 році у концерті до десятиріччя від дня смерті композитора. Виконання відбулося за партитурою з авторським автографом, яку Стравінський передав Блажкову у 1970 році. Твір написаний на латинські канонічні тексти з римо-католицької заупокійної меси та похоронної відправи. Музичною мовою твору стала серійна техніка композиції, до якої Ігор Стравінський звертався протягом останніх двадцяти років свого життя. На запитання, чи потрібно бути віруючим, щоб писати реквієм, композитор відповідав, що потрібно вірити не просто в символічні образи, а в особистість Господа, особистість диявола та чудеса церкви.



Після завершення виступів директор фестивалю Сергій Єфіменко зазначив, що сьогодні волиняни мали щасливу нагоду побачити феномен витонченого спілкування між двома музичними геніями, які добре знали один одного – маестро Стравінським та маестро Блажковим.

«Ще 15 років тому на Волині музику Стравінського ніхто грати не хотів, називаючи її незрозумілою і складною, але десять фестивалів зробили свою справу і сьогодні Стравінського виконують, починаючи із музичної школи. Виявляється, що Стравінський дуже сучасний, його загострені мелодії і розірвані ритми дуже влучно відображають сьогодення, коли українська нація фізично бореться за свою незалежність, коли український народ майже щодня ховає своїх героїв. Настає час патріотів – патріота Стравінського, який в далекій Швейцарії писав, що він козацького роду, патріота Блажкова, який з Німеччини привіз у Луцьк «Реквієм», патріота Ігоря Палиці, який продовжує підтримувати наш фестиваль, так само, як підтримує українську армію», - звернувся до глядачів директор фестивалю.

Він зазначив, що класична музика – це не розвага, а спосіб життя, який пропагує загальнолюдські цінності рівності, братства та свободи. Класична музика пережила сотні війн та революцій та залишилася потрібною європейським народам.



Насамкінець почесні дипломи фестивалю Сергій Єфіменко вручив художньому керівнику Академічного симфонічного оркестру Чернівецької обласної філармонії Йосипу Созанському, художньому керівнику Академічного камерного оркестру Чернівецької обласної філармонії Павлу Чеботову, художньому керівнику та диригенту Академічного камерного хору «Чернівці» Надії Селезньовій та народному артисту України диригенту Ігорю Блажкову.



Довідково. Ігор Блажков народився, навчався та тривалий час мешкав у Києві. З 2002 року мешкає у Німеччині. Мстислав Растропович говорив про нього, як про блискучого диригента та великого музиканта, участю в концерті якого був би зацікавлений кожен оркестр. Також диригента називають живою енциклопедією, адже розповіді про його спілкування з великими музикантами, такими як Дмитро Шостакович, Борис Лятошинський, Ігор Стравінський можна слухати годинами. Ігор Блажков записав понад 40 платівок та компакт-дисків, як диригент-гастролер виступав у Польщі, Німеччині, Іспанії, Франції, Швейцарії, США та Японії. У 1962 році у Ленінградській філармонії він мав змогу вперше зустрітися з Ігорем Стравінським. Відтоді вони дружили та листувалися, композитор навіть надіслав диригенту декілька партитур, в тому числі партитуру «Реквієму».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus