USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Два роки без Бориса Клімчука

2 Вересня 2016 11:35
Сьогодні, 2 вересня, виповнюється 2 роки від дня смерті багаторічного голови облдержадміністрації, депутата облради, голови представницького органу влади нашого краю, Надзвичайного і Повноважного Посла України Бориса Клімчука.

Він народився 18 березня 1951 року в селі Волошки Ковельського району, а відійшов у Вічність у клініці німецького міста Берлін у результаті, якщо бути відвертим, невдало проведеного хірургічного втручання закордонних фахівців, коли вже після операції серце Бориса Петровича не витримало навантаження, а анестезіологи виявилися безсилими, - пише «Волинська газета».

За 24 минулих місяці багато хто зрозумів, якою важкою є владна шапка Мономаха, яку з далекого 1992 року тримав не на голові, а в руках спочатку депутат облради, потім – її голова, далі – переможець на перших і останніх прямих виборах керівник одразу обох гілок влади: представницької і виконавчої.

У червні 2002 року тодішній глава держави Леонід Кучма звільнив Бориса Петровича з посади голови облдержадміністрації, замінивши міліцейським генерал-губернатором, Героєм України Анатолієм Французом. До березня 2010 року він був спочатку радником Президента України, а потім – Надзвичайним і Повноважним Послом України в Литовській Республіці і Республіці Азербайджан.

Рішення про переведення з Вільнюса до столиці Азербайджану ухвалював особисто Президент Віктор Ющенко (саме він на 50-річчя вручив Борисові Петровичу орден «За заслуги» І ст.), адже саме тоді країни підійшли впритул до створення альтернативного російському варіантові маршруту транспортування нафти і газу з Азії в Україну та інші країни ЄС…

26 березня 2010 року несподівано для багатьох очільник регіоналів Віктор Янукович у президентському ранзі відкликає Бориса Петровича з Баку і призначає головою облдержадміністрації на Волині. А щоб «синьо-білі» мали можливість пильно стежити та доповідати «куди треба» про кожен крок корінного волинянина, «обсадили» його перевіреними людьми: насамперед, першим заступником керівника виконавчої влади нашого краю та негласним «смотрящім» був волинський регіонал №1 Олександр Башкаленко.

Переломним став листопад 2013-го, коли режим Януковича зрадив власним обіцянкам і відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. За іронією долі, це відбулося в тому ж Вільнюсі, де Борис Петрович напрацьовував реальні механізми інтеграції в Європейський Союз. А ще – був свідком імпічменту очільника Литви Роландаса Паксаса, який був запідозрений у змові з Москвою і достроково усунутий із посади президента. Правда, нашим балтійським побратимам для цього не довелося споруджувати барикади і штурмувати відділи міліції, проливаючи кров…

Саме необхідність відвернути від Волині гігантську біду, яка могла відбутися, якби обласна влада та силовики піддалися на тиск із Києва та погодилися на брутальне знищення волинських євромайданцівців, зберегти життя та здоров’я і тих, хто штурмував облдержадміністрацію 25 січня 2014 року й тих, хто її міг захистити, і спонукали Бориса Петровича вийди до людей і стати перед ними на коліна.



А потім написати та відправити факсом в Адміністрацію заяву про звільнення з посади за власним бажанням. У той же час тодішні очільники протестних мас – Володимир Бондар, Ігор Гузь і Євген Мельник – поставили свої підписи під зобов’язанням також утриматися від силових дій щодо захоплення влади.

Улітку 2014-го він дізнався, що важко, майже невиліковно хворий. Власне, може й знав про це раніше, але нікому нічого не говорив. У берлінській клініці основне завдання хірурги т виконали, тільки анестезіологи не врахували, що в Бориса Петровича – хворе серце. І воно – зупинилося 2 вересня 2014 року.

На той момент поруч були також лише найближчі і найрідніші…

…Його проводжали в останню путь тисячі людей і в фойє облмуздрамтеатру, і на Театральному майдані Луцька, і в рідному селі Волошки Ковельського району, де проживали його батьки і яке він вважав рідним. Там прах Бориса Петровича й упокоївся біля могил найближчих йому людей – тата Петра Івановича і мами Ольги Архипівни.

Володимир ДАНИЛЮК

На фото з журналу «Губернатор»: Борис Клімчук уже назавжди з батьком Петром Івановичем і мамою Ольгою Архипівною…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Galyna Показати IP 2 Вересня 2016 11:42
Вічна Пам'ять! Борисе Петровичу, Царство Небесне!
Волинянин Показати IP 2 Вересня 2016 11:50
Якщо проаналізувати, то для області ніхто стільки доброго не зробив.
віто до Волинянин Показати IP 2 Вересня 2016 12:41
І ніхто собі в кишеню стільки не поклав
Анонім до віто Показати IP 2 Вересня 2016 15:10
ну ти i д*рак...... А ти шо зробив в цьому життi???
Лучанин до Анонім Показати IP 2 Вересня 2016 20:16
Не шукайте неправдивих кумирів..
Дибілу до Волинянин Показати IP 2 Вересня 2016 21:14
Він знищив область! При ньому вирізали заводи! Привласнював озера і зелі на Світязі!
Світлий Показати IP 2 Вересня 2016 11:56
Коли я дивлюсь на те, як такі слабоумні,цинічні, зажерливі і меркантильні персонажі, як бондар гузь і мельник заради своїх меркантильних інтересів, керують безумними масами волинян, які осліплені тодішнею пропагандою, просто крається серце... Клімчук звичайно був продуктом системи, але... Він хоть щось робив для області, для України. Це була освідчена людина, не алчна і не зажерлива. Подивіться, кого натовп привів до влади? Можна казати багато про Клімчука, але такою ганьбою як гузь чи бондар, чи 98відсотків тих, хто прийшов до влади, він не був. Світла пам'ять Б.П.. Сум і біль за Україну...
Знаюча до Світлий Показати IP 3 Вересня 2016 18:57
Це була політика. А люди, всі наші люди, - політикани. Яку владу вибрали, таку й маємо. Нема чого тут нити і казати, що все погано. Хотіли змін - маєте. А революціонери Бондар та Мельник де зараз - ніде, толком. У Гузя своя хватка, і тут йому треба віддати належне.
пп Показати IP 2 Вересня 2016 12:05
шапку Мономаха важко тримати на пустій, як казанок, безмізкій голові. перемогли Кліма, молодці. летимо далі. у прірви дна немає.
Клава до пп Показати IP 2 Вересня 2016 12:20
З твоїю безмізковою башкою краще літіти до вигребної ями...
5н до Клава Показати IP 2 Вересня 2016 21:12
Клава ви праві миж зараз прямо цвітемо і пахнем в еуропі.
світлому Показати IP 2 Вересня 2016 12:10
про мертвих або нічого або хороше, про хороше про клима не можу сказати, придивись уважніше
лучанка Показати IP 2 Вересня 2016 12:19
Царство йому Небесне - це була людина з великої літери, яка любила Волинь, А що зробив гусь, бондар, купка тих "голохвастових", яка підбурила людей - НІЧОГО!!! Що зараз народ має -жебрацьке життя, високі тарифи і війну - ось, що ця влада здобула для України.
Лучанин до лучанка Показати IP 3 Вересня 2016 19:00
Не звинувачйте зараз тих, хто підбурював народ. Звинувачуйте, перш за все, себе , бо - піддалися цьому підбурюванню. Цього народ не бачить. А знайти винних - то діло просте. Яку владу маєте, на таку і заслужили. Коли вже в думках українців хоч щось зміниться. А якщо не зміниться, то й будете /будемо сидіти тут в коментарях інкогніто звинувачути у наших бідах якщо не Гузя, то Бондара. Ех народе-народе, до чого ти опустився.
123 Показати IP 2 Вересня 2016 12:24
Два роки, а Волинь, попри територіальну наближеність до ЄС, так і залишається глибокою провінцією. Наче російська Камчатка, яка ніби і поряд з США, а хто про неї знає? І кому з ділових людей вона потрібна? Хіба що для злодія, який коли не коли завітає, щоб червоної ікри задурно прихопити, як на Волині чорниць.
віто до 123 Показати IP 2 Вересня 2016 12:44
що ти мелеш, цифролюб? Кидай пити, провінціал.
321 до віто Показати IP 2 Вересня 2016 15:43
А ти певно новоспечений міщанин. Вибрався з глибокого полісся до Люцька і вважаєш, що тепер планета навколо тебе і Люцька крутиться. Спортом мабуть занімаєся в хвітнєсклюбі, але моцк як був бидлячий так і залишився походу.
Жорік Показати IP 2 Вересня 2016 12:43
Поважний чоловік. Він був господарем, а не Француз і всі інші він думав не за одне місто чи село а за всю Волинь.
до клави Показати IP 2 Вересня 2016 12:53
до вигребної ями нажаль падає Україна
Лучанин Показати IP 2 Вересня 2016 13:03
Ми не вміємо цінувати людей (особливо мудрих керівників) за їхнього життя. Дуже часто спрацьовує ефект натовпу, особливо коли натовп очолюють відверті негідники і провокатори, як це було у Луцьку під час бурхливих подій початку 2014 року. Борис Петрович не заслуговув тієїї зневаги і приниження з боку ледарів та пристосуванців, яку отримав тоді. Мабуть це і підкосило його здоров'я. А зробив для розвитку області він найбільше зі всіх керівників Волині протягом її існування. Це була і залишається сама потужна волинська політична фігура. Сьогодні навіть на загальноукраїнському рівні немає таких талановитих керівників (високоосвічений, вимогливий, відповідальний, не чванливий, людяний і т.п.) Він ніколи не поділяв людей на важливих і простих, а з повагою ставився до усіх. Дуже сумно що так рано Борис Петрович пошов з життя. Царства небесного йому! А ми маємо пам'ятати і робити правильні висновки на майбутнє!
Олександр Показати IP 2 Вересня 2016 13:20
ВІн був ЛЮДИНОЮ !
Я цого добре знала до Олександр Показати IP 2 Вересня 2016 21:07
Таких як ти він за людей не мав!!! Область при ньому розікрали! Всі підприємства порізали на метелолом, крав як ніхто! А подарунки для Януковича , практично з кишень таких йолупів як ти, які дарував..... ОГ-ГО-ГО! ТОБІ ЛОХОВІ І НЕСНИЛОСЬ! А ЛЕ ПРАВИЛЬНО РОБИВ, ЩО ПОЛІШУКІВ ПОЛІШУКАМИ І ГРЕЧКОСІЯМИ НАЗИВАВ!! Казав що таке яякрім як гречку сіяти ні на що більше нездатне!!!
Боб Показати IP 2 Вересня 2016 13:38
А скільки ще Деб*лів гудзів, мельників,бондарів та іншого сміття на нашій волинській землі! Гоніть цих тупих сц*кунів з Волині!'
бобік до Боб Показати IP 3 Вересня 2016 18:54
Ти на себе подивися. Нардеп Гузь працює з людьми постійно. А ти не сміттям? Ти напевно золото-коментатор.
Боб Показати IP 2 Вересня 2016 13:38
А скільки ще Дебилів гудзів, мельників,бондарів та іншого сміття на нашій волинській землі! Гоніть цих тупих сцикунів з Волині!'
Боба до Боб Показати IP 3 Вересня 2016 18:53
Вибирай слова. От почни з себе, а потім когось називай дебілами. Написати коментар багато розуму не потрібно.
гість Показати IP 2 Вересня 2016 14:03
гарний був чоловік , Патріот України і Волині,Вічна память,
А Показати IP 2 Вересня 2016 15:09
мені всеодно що Клімчук, що не Клімчук, як і багатьом, хоча й бояться про це сказати, бо зараз же почитатєлі налетять і заплюють. Звичайне буденне життя тих, хто намагається вижити в повсякденній боротьбі за шматок хліба і дах над головою, хоч якийсь,не покращилось і не погіршилось.
анархіст Показати IP 2 Вересня 2016 16:20
всі згадані вище удільні князьки і васали при різних президентах що довели наро д і державу до теперішнього стану . перестаньте робити з пройдисвітів і бандитів святих мучеників . всі іх здобутки це теперішня наша біда
хист до анархіст Показати IP 2 Вересня 2016 20:35
А сьгодні що роБлять?! У вікно визерни...
алекс Показати IP 2 Вересня 2016 20:03
коментар було видалено
свідомий Показати IP 2 Вересня 2016 20:34
А Гунчик лише їздить по області і відкриває розпочаті ще при Борисові Петровичу добудовані школи, садочки... і навіть добрим словом не згадає, а лише каже, що то довгобуди. Та якби не "його" президент і Ко. то давно б все збудували! Хоч-би вже мовчали! Самі, з нуля, нічого в області не побудували! Паринатальний центр слабо добудувати? А при Клімчуку вже б давно там мами народжували! Ганьба!!!
Ще більш свідомий до свідомий Показати IP 3 Вересня 2016 18:52
Слухай, не гріши вже. До людини можна відноситися по-різному. Депутат Гузь, як депутат на своєму місці. І неправда, що відкриває садочки розпочаті.... Неправда. Не грішіть. Депутат Гузь відкриває проекти , втілені його командою та громадами. Крапка.
Мама Показати IP 2 Вересня 2016 21:12
Можна багато говорити...але жоден з нас немає права ставити на коліна іншого! Ми все таки люди !Всі забули що над нами є вищий суд!!! Була Людина, робила справу ,добре ,чи погано але робила і за потрібно сказати дякую!
Хлоп Показати IP 2 Вересня 2016 22:59
У кожного каравана свої собаки, які живуть, на жаль, довше, бо гавкати починають з малолітства. Кому, як не редакції ВН це не знати...
Мамі Показати IP 2 Вересня 2016 23:14
Правду кажете. І якщо Бог забирає людину у дієздатному віці, то мабуть тому ця людина вже все зробила для людей, або тому щоб ця людина не шкодила життю людей.
Валентин Показати IP 3 Вересня 2016 22:52
Всі згадують вошобойних гузя і бондара. А забули за піонера павліка данильчука. Через цю НЕПОТРІБ серце у Бориса Петровича і невитримало. Хоча! Всі під Богом ходимо! Повернеться і йому сторицею. Як низько впали українці, і то ще не саме дно! Напевно в нас, як Нації, доля така - виживати.
Патріотка Показати IP 4 Вересня 2016 14:05
Як низько впали Українці!Соромно за нас усіх!
читач Показати IP 4 Вересня 2016 14:21
Клімчук ставленик Януковича, його хвалять ті кому він давав красти, словоблуд і лицемір, все життя з неймовірною наполегливістю пристосовувався до корита, все робив під своїм патронатом руками і коштами простих людей, яких ще й примушував плескати йому і вихваляти.Землі нагріб чи не найбільше в Україні, а нащо йому було стільки тієї землі? Правильно Данильчук зробив, що його вигнав і не він один там був, ніхто за губернатора не заступився, його час минув.
Патріотками Показати IP 4 Вересня 2016 17:16
Українці таки низько впали
Патріотці Валентині Показати IP 7 Вересня 2016 12:28
Ну не варто вже так узагальнювати. Але якщо якась спільнота падає, то на те є певні причини. Це не тому, що людям раптом захотілось впасти. Причина у владі, яка або розбещує людей, або культивує брехунів і лицемірів, або доводить їх до відчаю, і тоді є кому падати. А хто багато років уособлював волинську владу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus