USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Дві правди» Гунчика про децентралізацію Волині. Де істина?

6 Червня 2015 10:40
Ще два місяці тому голова Волинської облдержадміністрації заявляв, що об’єднання громад буде добровільним і не відбуватиметься «з-під палки». Натомість вже у червні він анонсував розгляд перспективного плану об’єднання громад всього за 2 тижні до сесії.

Децентралізація, об’єднання громад – питання, яким не гребує посмакувати жоден політик будь-якого масштабу. Та досі на місцевому рівні (йдеться здебільшого про сільські території) не всі втямлять навіщо потрібна ота децентралізація. Заявляють побоювання про неспроможність вижити, закриття бюджет них закладів.

Власне, саме про децентралізацію розмовляли волинські депутати, міські голови, голови РДА, чиновники облдержадміністрації з Міністром Кабінету Міністрів Ганною Онищенко, яка прибула на Волинь з робочим візитом 5 червня.
Вона зауважила: процес децентралізації мав відбутися ще 20 років тому, але розпочався лише зараз і має бути завершеним. Головна мета децентралізації – створення сильних громад і підвищення їхнього статусу.

Річ у тім, що об’єднані громади, які виконають вимоги законодавства і методичних рекомендацій, перспективного плану напряму будуватимуть міжбюджетні відносини з державним бюджетом, як міста обласного значення. Відтак, сільським радам не треба буде просити в РДА грошей на зарплату голові й секретарю сільради, якщо там немає коштів. Гроші на медицину і освіту віддадуть на громади у вигляді субвенції. Простіше кажучи, місцеві громади матимуть власні бюджети, які формуватимуться за зразком бюджетів Луцька, Володимира-Волинського, Ковеля.
Громади, звичайно, можуть і відмовитися від об’єднання. Але вони залишаються в такому разі на тих умовах, як і зараз. А нині картина виглядає наступним чином: коштів на зарплату працівникам апарату сільради виділено лише до липня. Далі ті сільради, які не мають власних бюджетів, залишаться взагалі ні з чим.

Під час цієї зустрічі голова облдержадміністрації Володимир Гунчик заявив і публічно пообіцяв Ганні Онищенко, що вже 19 червня депутати обласної ради розглянуть проект рішення, в якому запропонують перспективний план укрупнення громад. Вже, начебто, він і депутатам надісланий. І це всього за 14 днів до дати скликання сесії. Голова ОДА й «установку» депутатам вказав.
«Основне завдання депутатів на наступній сесії - розглянути пропозиції, які включать у перспективний план з точки зору відповідних територій адміністративних центрів майбутніх об’єднань громад», - зазначив він. Бо цей перспективний план – документ, який подаватиметься до Кабміну після опрацювання.

Відшукати цей проект рішення поки що немає де. Ба, більше, про дату скликання сесії депутати облради вперше чують, про що написав на своїй сторінці перший заступник голови облради Олександр Пирожик, адже питання про дату майбутньої сесії в раді ще не обговорювалося.

Невимовно подивований інформацією, яку щойно почув на зустрічі з міністром Кабінету міністрів Ганною Онищенко у сесійній...

Posted by Олександр Пирожик on 5 червня 2015 р.


Додамо, що народний депутат Ігор Гузь на своїй сторінці в соцмережі 2 червня розмістив проект перспективного плану формування території громад Волинської області, розробленого у владних кабінетах. «Як там думаю, що пробували спиратися на місцеві пропозиції з огляду на публічні обговорення» , - припустив нардеп.
Звідки взявся цей проект перспективного плану пояснив заступник голови ОДА Сергій Кошарук. Так, з його слів, держава підтримуватиме сильні громади.

«Деякі громади хочуть і можуть об’єднатися по-своєму, але вони не матимуть сенсу, не зростатимуть, і їх держава не підтримає. Є приклади і пораховані моделі, коли слабші об’єднання є перспективними», - пояснив він.
Крім того, він додав, що перспективний план підготовлений як компроміс між побажаннями громад і методикою Мінрегіонбуду.

Те, що в основі побудови перспективного плану є методика Мінрегіонбуду - цікавий факт. Бо ще два місяці тому голова облдержадміністрації в одному з і своїх інтерв’ю заперечував будь-яку ймовірність не те, що використання методики, а й створення такого перспективного плану.

Публікуємо фрагмент цього інтерв’ю, яке голова ОДА дав для видання «Волинська правда» без змін.

Журналіст: Сьогодні прийнятий Закон про добровільне об’єднання територіальних громад. Він передбачає принцип добровільності громад при прийнятті рішення про об’єднання. Між тим, на сайті Мінрегіонбуду йдеться про те, що розроблена так звана Методика розвитку самодостатніх громад, яка передбачає, що ОДА має створити перспективний план таких об’єднань, які потому своїм рішенням має благословити обласна рада…

Гунчик: Ніколи не читайте таких інформацій.

Ж.: Вона ж не з «жовтої преси», а з офіційного сайту офіційного Міністерства. То в чому ж принцип добровільності, якщо громади поcтавлять перед фактом-схемою таких об’єднань?

Г.: Це – така ж сама чиновницька структура як і решта. Чітко читаємо Закон, у якому йдеться про добровільне об’єднання громад.

Ж.: Вам була установка зверху робити такі перспективні плани?

Г.: Ні! Мало того, був у Кабміні на нарадах. Там чітко йшлося про те, що наша функція – максимально роз’яснити громадам та надати їм методичну допомогу у випадку готовності приймати такі рішення. Я жодного разу не давав адміністративних команд щодо об’єднання і робити цього не буду. Хочу, щоби з’явився перший приклад добровільного об’єднання громад, коли туди підуть кошти і буде зовсім інша схема формування бюджету. Коли люди в цьому об’єднанні зрозуміють, що вони виграли, то, побачите, як стрімко розвиватиметься процес.

Як бачимо, минуло всього лише 2 місяці і, як любить казати очільник облдержадміністрації, «риторика змінилася»: Волинська облдержадміністрація таки розробила такий перспективний план і подала його на розгляд депутатів.
Як пояснила Міністр Ганна Онищенко, перспективний план – це ще не об’єднання, але перший крок до цього. Конкретних строків ніхто не встановлював, але «чим швидше, тим краще».

Масла у вогонь додає ще й заява Ганни Онищенко про відвертий саботаж деякими громадами об’єднання громад і децентралізації.

«На місцях в деяких випадках є відвертий саботаж. Сільські голови, які вважають себе господарями і думають, що село належить їм. Вони бажають керувати, але не бажають виконувати зобов’язання. А після об’єднання громад невідомо, чи вони залишаться на посадах», - заявила Міністр.
Так, волинських депутатів поставили в доволі неоднозначну ситуацію. Адже обіцянка розглянути проект перспективного плану вже дана урядовцям. Натомість комплексного громадського обговорення цього конкретного рішення ніхто не здійснював. Ймовірно, побажання громад таки чиновники-розробники врахували, та чи не варто такі доленосні рішення виносити на громадське обговорення? Бо обговорювати теорію і практичне її втілення - дещо різні речі. Натомість історичне питання депутатам пропонують розглянути вже найближчим часом. Якщо ж вони не затвердять перспективний план, то їх з легкістю зможуть звинуватити в саботажі, про який заявила Ганна Онищенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 32
Анатоль_ Показати IP 6 Червня 2015 10:51
Я буду висуватися на мера Нововолинська! Підтримайте мене і буде вам щастя!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 6 Червня 2015 21:09
а ви об'єднаєте Будятичi та Морозовичi з Нововолинськом?
громада Показати IP 6 Червня 2015 11:04
В цій країні нічого не міняється! Все як і було всі 24 роки - як Києву заманеться, спускають дерективи, засилають чиновників для галочки, а самі роблять що хочуть! Громади як ніхто не чув, так і не чує! А Гунчик, а що Гунчик - виконує настанови, бо у кріслі усидіти хоче!:)
вільний до громада Показати IP 6 Червня 2015 18:10
В цій країні, якщо збережеться принцип добровільності обєднання громад, нічого і не зміниться. Хто ж захоче добровільно відмовитись від своїх повноважень? У нас тільки із страху сільські голови змушені будуть підкоритися наказам Києва. А добровільно - не дочеккаєтесь.
опа Показати IP 6 Червня 2015 11:07
Х*р вам, а не Липини!!!
дідо Показати IP 6 Червня 2015 11:13
Сільради ,де активно розкрадається земля ,найбільші противники реформ. Потрібно брати голов сільряд за жабри.
бабо до дідо Показати IP 6 Червня 2015 11:20
От побачимо на виборах кого і як і за які жабри візьмуть :)
дідо до бабо Показати IP 6 Червня 2015 11:36
Більшість голів є ригівськими холуйчиками, то ж народ знову за них не проголосує.
піонер петьо до дідо Показати IP 7 Червня 2015 15:40
Ще ригів і на світі не було, як ті голови вже головували. В тебе явні ознаки старечого маразму.
опа до дідо Показати IP 6 Червня 2015 12:07
Щоб цим розкраданням керувати і від цього зиск мати?
віктор Показати IP 6 Червня 2015 11:49
два погляди на одну проблему це шизофренія але гунчик також людина хоча й з відхиленнями
дідо Показати IP 6 Червня 2015 12:12
Якщо громад обєднаються ,то важче буде вкрасти якийсь кусочок землі земельній сільській мафії.
Анонім до дідо Показати IP 6 Червня 2015 12:38
Ви об'єднались на майдан і, Стало жити краще, стало жити веселіше....
Анатоль_ до дідо Показати IP 6 Червня 2015 13:55
Цілком згідний із паном дідо!Тільки Юлія Володимирівна Тимошенко та її славна команда однодумців врятує Україну!
ми до Анатоль_ Показати IP 7 Червня 2015 23:20
Це вже дуже старий варіант,який вже нікому не потрібен. Обєднання потрібно проводити з розумом,економічно обгрунтованими підходами, а не тяп--ляп для відрапортування. Вже ми виконання пілотних проектів по медицині очолили по Україні, а вигода від лідерства? Так і буде з реформою
балакун до дідо Показати IP 6 Червня 2015 16:26
то міська буде красти і ціни зростуть(
До дідо Показати IP 6 Червня 2015 13:23
Якщо громади об'єднаються то можна буде не красти по кусочках,а зразу добрими шматками -сотнями-тисячами гектар.
Анонім Показати IP 6 Червня 2015 16:32
А в Маневицькому районі буде типу дві сільради? Може давайте зробимо одну сільську раду з Волинської області? І буде нам щастя. Тут я бачу ще є й політично-корупційна складова для дерибану земель. Як раніше ригі для себе округи нарізали так і тут. Якщо тепер не можна взяти землі біля людських хат, то тоді ніхто не спитає. А ще бурштин...
33 до Анонім Показати IP 7 Червня 2015 23:26
Почекай Анонім - одна для Линдюка, а друга для кого? Ні напевно і однієї йому вдосталь для щастя.
Маузер Показати IP 6 Червня 2015 17:47
Если хочешь что-то украсть _ ПРОВОДИ РЕОРГАНИЗАЦИЮ.
Так Показати IP 6 Червня 2015 18:17
Гунчик - це хто, чи що?
до так Показати IP 6 Червня 2015 18:50
коментар було видалено
вася Показати IP 6 Червня 2015 19:15
Є в Любомлі такий х888 як стрільчук Це настоящий бандіт із партії регіонів Він уже розігнав освіту - доручіть і він розжене область!
петро Показати IP 6 Червня 2015 21:22
Владні нездари області та міста не можуть розібратися досі з приміщенням колишнього будинку офіцерів,який гние на очах. То в чому вони глобальнішому можуть розібратися і талановито зробити? Вони погано вчилися,погано працювили,погані професіонали,пхалися в карівники профспілок,партій,громадських організацій. На цьому робилися типу керівниками і пхалися далі в керівні кабінети і не вміли ні чорта створювати,не були продуктивними,але пхалися в начальники. От і маемо паразитів і кровопивць. Вони собі мілліонери , а професіонали на базарах за прилавками копійку заробляють. Гунчик-заслужений машинобудівник Украіни. Попитайте но в нього: а яку ж таку машину він створив і де, і що вона робить? Чи може він яке авто спроектував,чи яку деталь придумав і впровадив у виробництво і весь світ тим дивом користуеться? Найталановитіше,що він міг зробити -це вкрасти закордонну розробку і видати за свою. Так і комсомольський вождь Микола Романюк,і Валентин Вітер- горедохтур. А біля них таке ж все ледаче *айно,нероби і злодіі,тупі і нікчемні нездари.
Вася до петро Показати IP 6 Червня 2015 23:43
А Петро у нас справжній спеціаліст. Зроби щось сам путнє у житті, а тоді розказуй. І Гунчик, і Романюк досягли успіху у житті своєю працею. Романюк розбудовував Приватбанк, який став найбільшим в області. Так що не треба гадити на людей. А у комсомолі не було нічого поганого, якщо відкинути ідеологічну складову. Там люди проходили хорошу школу життя
Пєтя до Вася Показати IP 7 Червня 2015 09:19
А тепер розповідають, що пройшли Майдан!
лох до Вася Показати IP 7 Червня 2015 15:45
Слухай, то це Романюк той олігарх, що Приватбанк побудував, а людиська брешуть, що Коломойський. От брехуни поліські.
Літо Показати IP 6 Червня 2015 23:26
Підтримую тих, хто стверджує,що обєднання громад -то розкрадання і продаж землі в великих розмірах.Приватизували заводи,фабрики,колгоспи,а тепер і сільські ради.З 1 січня забрали 25% податку з фізичних осіб,а тепер кажуть як обєднаєтесь- тодамо 60%. А колись Ющенко дав всі 100 і тоді сплатили всі борги бюджетникам за 8-10 місяців. Землі за межами населених пунктів ділить головне управління ДЗК в Луцьку - кому хоче. Так що обєднання не добровільне і соромно після наших революцій знову обманювати голів, депутатів і всіх жителів.
1234 до Літо Показати IP 7 Червня 2015 09:20
не підтримую категорично, це треба було зробити в 91 році, не можна жити на 101 гривню заробляючи 100, рано чи пізно прийде кінець. По поводу дерибану земель - проясніть механізм, шановний(на), експерт з ніком "літо" і зимою в голові.
Анонім Показати IP 8 Червня 2015 21:51
Маневицька волость буде до Ковельського повіту і лапін вже поклав око на ці території
волинянам Показати IP 9 Червня 2015 23:29
гнати гунчикыв романюкыв та вытрыв
перехожий Показати IP 10 Червня 2015 08:30
Кошарук позор Ковеля І Президента,Кіндер позор Юльки ,а вона підписала контракт і поставила раком всю Україну,голосуйте за Юлю .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus