USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Директорка Центру туристичної інформації в Луцьку – про святкові пропозиції і плани на новий рік

28 Грудня 2021 18:28
Тематичні екскурсії та квести, сімейні кіноперегляди, новорічна пошта й оновлена сувенірна продукція, яка може слугувати чудовим подарунком близьким, – у Луцьку підготували цікаву пропозицію для містян і гостей з нагоди новорічно-різдвяних свят.

Виконувачка обов’язків директора Центру туристичної інформації та послуг Ірина Харчук розповіла Інформаційному агентству Волинські Новини про роботу установи, святкові пропозиції для лучан і мандрівників, а також про амбітні плани на наступний рік.

Як наголосила, Центр туристичної інформації та послуг – це іміджевий проєкт, націлений на те, щоби будь-який відвідувач Луцька міг отримати безплатну інформацію про те, що цікавого є в місті, куди можна піти, що побачити, які події тут відбуваються.

«Ми надаємо безоплатні поліграфічні матеріали, як-от буклети, брошури, туристичні мапи. Проводимо різнопланові екскурсії (від звичайних оглядових до тематичних, театралізованих), розважальні квести, зокрема й для школярів. Надаємо інформацію іноземними мовами, проводимо екскурсії англійською та польською, – перераховує Ірина Харчук. – У нас функціонує сувенірна крамничка, тобто тут можна придбати брендовані сувеніри з символікою міста чи гарними написами, пов’язаними з містом чи конкретною подією, що популяризує історичний, культурний потенціал Луцька і його можливості. Також маємо послугу велопрокату, яка доступна в теплий період року. У нас можна орендувати велосипед або придбати сертифікат на таку послугу, як катання на велосипеді-тандемі плюс пригощання морозивом у кафе на воді «Луцька Венеція» – таке своєрідне спортивне побачення. Окрім катання на велосипеді, ми запровадили відносно нові послуги, як-от нічні театралізовані екскурсії, екскурсія в пошуках кликунів, прогулянка каналами Стиру, екскурсія інстаграмними локаціями Луцька, романтична фотоекскурсія, прогулянка на катері, тур на «Волинянці» та інші».
Ірина Харчук
Ірина Харчук
Не тільки для туристів, а й для лучан

Серед найпопулярніших послуг центру – оглядова екскурсія, нічна театралізована екскурсія та прогулянка на катері в теплу пору року.

«Багато людей приїжджають до Луцька вперше і хочуть за короткий термін побачити найбільше, тому найпопулярніша саме оглядова екскурсія. Насправді багато містян, які живуть тут, у Луцьку, ще жодного разу не були в замку. Нерідко вони приходять на безплатну оглядову екскурсію з нагоди якогось свята та кажуть: ого, ми стільки років живемо в Луцьку, але не знали, що у нас так багато цікавого… Тому наша робота скерована і на місцевих мешканців. Потрібно, щоб лучани любили, знали своє місто, розповідали про нього й запрошували сюди друзів, близьких, тоді й туристів буде більше. Звісно, ми теж популяризуємо наше місто, поширюємо інформацію, їздимо на туристичні виставки, де презентуємо туристичний потенціал Луцька та нашу промоційну продукцію», – зазначає в. о. директора Центру туристичної інформації та послуг.

У ковідний час збільшилася кількість туристів, які подорожують сім’ями на власних автомобілях. Тому працівники центру скоординовують їх, рекомендують відвідати локації неподалік Луцька, наприклад, у Жидичині. До слова, цьогоріч було підписано меморандум із Центром туристичної інформації та паломництва в Жидичині. У рамках співпраці вже відбулося кілька дорослих і дитячих екскурсій маршрутом Луцьк-Жидичин. Такі екскурсії для груп з переїздами діють на постійній основі.
Лучани активно цікавляться життям міста і подіями, які тут відбуваються, тому залюбки беруть участь в екскурсіях центру, розважальних квестах.

«Коли до лучан приїжджають гості, то вони приводять їх до нас, а ми забезпечуємо їм дозвілля. Ми не тільки надаємо інформаційні послуги, організовуємо екскурсії та продаємо сувеніри. Загалом працюємо над покращенням туристичного потенціалу міста. Ми ведемо туристичний сайт Луцька, сторінки в соціальних мережах, відповідаємо на запити клієнтів не лише тут, за рецепцією Центру туристичної інформації та послуг, а й у месенджерах, на електронну пошту. Тобто забезпечуємо інформування різними каналами. Працюємо над написанням грантових проєктів для покращення туристичного потенціалу міста», – розказує Ірина Харчук.
Заходи і подарунки з нагоди свят

Центр туристичної інформації та послуг працює протягом усього року без вихідних. У літній період – з 9:00 до 18:00, у зимовий – із 9:00 до 17:00.
«До кожного свята ми намагаємося проводити заходи, і переважно вони в нас є безплатними, тобто і лучани, і гості міста можуть отримати додаткові опції, скориставшись нашими послугами в свята, наприклад, безплатно відвідати якийсь захід, та ще й одержати сувенір. У нас уже тривають заходи з нагоди новорічно-різдвяних свят. Працює новорічна пошта «Надішли рідним святкову листівку з Луцька». У нас можна придбати листівку й відразу, наклеївши марку з Луцьким замком, заадресувати її та вкинути в бокс. А ми самостійно відправляємо її поштою. Така послуга діятиме протягом усіх свят – до 10 січня. Отримати листівку завжди приємно, не лише на свята. Тим паче, наші листівки унікальні, з різними туристичними об’єктами міста. До того ж, ми розробили листівки нового дизайну», – ділиться співрозмовниця.
До Дня Святого Миколая працівники центру провели тематичний квест із відвідуванням його резиденції в «Луцькій Венеції». Учасники змогли отримати сувенірну продукцію від центру та подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Читати ще: У Луцьку запрацювала резиденція Святого Миколая. Фото

«На Різдво в нас буде кіноперегляд. 8 січня будемо дивитися сімейний мультик «Вартові легенд». 9 січня організовуємо гастрономічну екскурсію різдвяним Луцьком. Будемо гуляти, трошки змерзнемо й підемо грітися кавою та смакувати десертами в одному з місцевих кафе», – анонсувала Ірина Харчук.

Із нагоди свят у центрі сформували сувенірну полицю з новою продукцією. Окрім листівок із туристичними родзинками міста, тут є ялинкові кулі з замком, Театральним майданом, будинком скульптора Миколи Голованя, річкою Стир і Лютеранською кірхою, календарі на 2022 рік «Скарби Луцька» з короткими описами цікавих музейних експонатів, пазли із засніженим містом, шкарпетки із В’їзною вежею та кликуном, срібні прикраси, наприклад, підвіски у вигляді «Волинянки», В’їзної вежі чи кликуна, щорічники з луцькою символікою на обкладинці.
Туристичний сітікард та екскурсії для інклюзивних груп

В амбітних планах Центру туристичної інформації та послуг – запровадити туристичний сітікард. Ідеться про єдиний сертифікат на кілька послуг одночасно, який запровадили в інших містах України або за кордоном.

«Такий сітікард може охопити низку найпопулярніших об’єктів та певні послуги. Турист, який купить цю картку, відразу отримає знижку, наприклад, у закладі харчування. Усі, кого це зацікавить, матимуть змогу приєднатися до цього проєкту, і таким чином ми зможемо забезпечити туриста комплексом послуг та можливістю отримати знижку, придбавши цей сертифікат. Так само туди може входити й транспорт. Насправді цей процес дуже важкий, бо потребує переговорів із багатьма гравцями туристичного бізнесу й не тільки. Складність – у різному підпорядкуванні закладів. Адже один музей – обласного підпорядкування, другий – міського, третій – приватний. Так само і з закладами харчування, їх розміщенням. Поки все в планах і на етапі переговорів. Можливо, нам вдасться розробити туристичний сітікард наступного року. Наразі думаємо, як гармонійно все поєднати, аби такий туристичний продукт був цікавим різним верствам населення. Зрозуміло, сітікард включатиме відвідування замку, підземель, Музею сучасного українського мистецтва Корсаків, краєзнавчого музею, Музею Волинської ікони – все найбільш унікальне», – пояснює Ірина Харчук.
Також Центр туристичної інформації та послуг працюватиме в такому напрямку, як «Луцьк інклюзивний», тобто додасть до переліку послуг екскурсії для різних інклюзивних груп.

«Ще раніше ми запланували серію заходів для гідів міста – лекції про те, як працювати з категоріями людей, які мають певні вади чи хвороби, адже до кожної групи має бути індивідуальний підхід. Звісно, коли до нас звертаються, ми проводимо такі екскурсії. Але є нагальна потреба провести курси, аби пропонувати такі послуги на постійній основі. Саме тому ми хочемо організувати серію лекцій, запросити викладачів з університету, спеціалістів, які мають досвід роботи з людьми з інвалідністю, усе підсумувати та розробити нові туристичні маршрути з урахуванням потреб людей з інвалідністю. Сподіваємося, що до нового туристичного сезону нам це вдасться», – каже очільниця Центру туристичної інформації та послуг.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Дурдом Показати IP 28 Грудня 2021 19:24
Сувенірна крамниця - за державні кошти, ще й продавці зі статусом держслужбовця і відповідною зарплатнею... Який турист піде шукати цей "центр"? Все шукають в інтернеті, на сайтах, додатках... кружки/футболки з символікою Луцька - ви серйозно? цим має займатись відділ туристичної інформації та послуг?
лучанка до Дурдом Показати IP 28 Грудня 2021 21:13
Ваші пропозиції( бажано розгорнуто і обгрунтовано). Просто цікаво.
лучанин до Дурдом Показати IP 28 Грудня 2021 23:40
Працівники центру не мають статусу держслужбовця, тільки відповідне управління в міськраді. А от щодо лягання під велопрокат з венеціями і Патріот питання є.
Дурдом до лучанин Показати IP 29 Грудня 2021 09:31
ну, в цьому питанні значить не вірна інформація, по інших напрямках, в т.ч. про які сказали ви - дуже багато питань.
Турист Показати IP 29 Грудня 2021 03:49
Приїхав, оплатив проїзд готівкою в маршрутці, оштрафували. Їхав з автовокзалу до центру, побачити замок та центральну вулицю міста. Побачив, народ гавно. Придумайте як туристам штраф не платити.
джем Показати IP 29 Грудня 2021 11:39
А чому не підписала як звати інших двох красунь?
лучани Показати IP 1 Січня 2022 19:38
Що небуть аби не розігнали дармоїдів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus