USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Екобахіли, екокульки та котушки з пляшок: молоді луцькі науковці презентували власні стартапи. Фото

25 Червня 2023 09:09
В обласному центрі Волині молоді науковці презентували власні стартапи, що мають на меті покращення життя громадян та збереження довкілля. Учасниками масштабного проєкту «Pole Summer StartUp School 2023» стали понад 20 учнів луцьких навчальних закладів, які об’єдналися у вісім команд.

Організували створення стартапів Мала академія наук та Луцький національний технічний університет, у стінах якого і відбулося представлення. Підтримку надав Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», зокрема забезпечивши учасників корисними подарунками.

Підготовку до розробки стартапів учні розпочали на хакатоні в січні – тоді для них провели лекції із циркулярної економіки.
Серед креативних ідей учасників варто відзначити переробку пластикових пляшок на котушки ниток для 3D-принтерів та заміну гелевих кульок на біоматеріал. Одна із команд запропонувала розробити екологічні багаторазові бахіли. Це, за словами молодих науковців, допоможе розв’язати проблеми утилізації медичних відходів та забруднення взуття. Найцікавіші із представлених стартапів матимуть шанси на реалізацію.
«Цим проєктом мали на меті дати молодим людям шанс згенерувати якусь ідею та спробувати себе в ролі підприємця. Ми не ставили учасникам завдань створити власний бізнес. Проєкт потрібен для того, щоб дати їм зрозуміти, що вони це можуть зробити, – наголосив керівник Pole StartUp Incubator ЛНТУ Максим Войчук. – Показали юним науковцям, що вони можуть створити не просто бізнес, а бізнес, який буде мати вплив. Усі проєкти, до слова, з акцентом саме на вплив – на зменшення кількості сміття, зміну клімату тощо».
Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода висловила сподівання, що кожен із проєктів втілиться в життя. Крім того, вона відзначила, що в хакатоні взяли участь діти, які вже мають здобутки на всеукраїнських конкурсах.

«Зараз ці діти проходять етап навчання. На таких хакатонах вони отримують знання з економіки, підприємництва, реалізації власної справи, формування ціни тощо. Це лише школярі, але вже створюють бізнес-проєкти. Дуже сподіваюся, що вони знайдуть своїх інвесторів. А Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» завжди долучається до підтримки обдарованої молоді. Ми розуміємо, що підтримавши їх сьогодні, матимемо здобутки для нашого міста та країни в майбутньому», – наголосила Катерина Шкльода.
Ректорка ЛНТУ Ірина Вахович відзначила, що співпраця вишу з МАН та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» дає корисні результати. З її слів, учні шкіл створили кілька цікавих проєктів, а університет готовий їх розглянути та підтримати.

«Наш виш входить у когорту університетів, які називають себе підприємницькими. Мається на увазі, що ми готуємо не найманих працівників, а власників свого бізнесу. Студенти мають розуміти, що вони не шукають ринок праці для себе, а самі його створюють. Якщо донести цю ідею учням шкіл, то це дасть свої результати. Тішуся, що в учнів уже є цікаві та інноваційні ідеї», – відзначила Ірина Вахович.
По завершенню заходу всі учасники «Pole Summer StartUp School 2023» отримали сертифікати та подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Кожен юний науковець отримав книгу про створення успішного бізнесу «Гра в бренди».

До слова, двом новим командам організатори пропонуватимуть інкубаційну програму, аби науковці могли втілити свої ідеї. Ще трьом командам, які працюють над стартапом давніше, уже допомагатимуть зі створенням продукту.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 25 Червня 2023 09:33
Сучасний совок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus