USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Екс-директорка «Проліску» приховує фінансові звіти від ревізійної комісії

10 Жовтня 2018 15:54
Фінансові звіти про діяльність комунального підприємства «Санаторій матері і дитини «Пролісок» не можуть отримати від директорки закладу депутати Волинської обласної ради. У статуті санаторію зазначено, що вимагати фінансові документи має право лише спеціально створена ревізійна комісія облради. І хоч комісію облрада створила, а її члени разом з аудиторами та юристами вже тричі навідувались до санаторію з перевіркою – та все марно.

Чому екс-директорка «Проліску» Валентина Касарда так вперто ховає фінансові документи комунального підприємства від очей депутатів – у сюжеті ТРК Аверс.

Коли вперше ревізійна комісія обласної ради навідалася до «Санаторію матері та дитини «Пролісок» з перевіркою - там був карантин. Коли приїхали вдруге, то на робочому місці не було директора, був лише бухгалтер. У третє - Валентина Касарда виявилися на місці, однак, як тільки побачила журналістів, накивала п’ятами, сказавши, що вона на лікарняному.

Своєю чергою, члени комісії розводять руками. Кажуть, що не знають, що робити. Адже, незважаючи на те, що діють законно і відповідно до статуту, ніяк не можуть отримати фінансово-господарський звіт від екс-керівниці санаторію.

Що цікаво, за всі роки роботи санаторію «Пролісок» ревізійна комісія жодного разу не створювалася і, відповідно, фінансові перевірки не проводилися. Тож чим живе, які доходи має і скільки віддає грошей до обласного бюджету здравниця, точно невідомо.

На інформаційний запит телеканалу «Аверс» з приводу доходів підприємства впродовж кількох років санаторій надав лаконічну, однак беззмістовну відповідь – доходи кожного року різні.

Нагадаємо, ревізійну комісію депутати створили 26 вересня. Вона має вперше зробити аналіз фінансово-господарської діяльності комунального підприємства і передати висновки облраді. Комісію довелося створювати тому, що просто так фінансову звітність Валентина Касарда давати депутатам відмовлялася. І це при тому, що підприємство комунальне, відтак - підзвітне обласній раді.

«Тимчасова комісія обласної ради, яка була створена, звернулася до всіх комунальних підприємств, аби проаналізувати їх економічний стан, доцільність їхньої роботи. Чи правильно працюють, чи не правильно. Ми отримали з усіх комунальних підприємств дані, окрім «Проліску». А з «Проліску» нам було сказано: «Ні. Ви не маєте права, я вам нічого не дам». Письмово десять разів була відповідь, що буцімто у них в статуті вказано, що тільки ревізійна комісія обласної ради має право запитувати ці цифри. А у вас її немає. Вона не створена. Тоді я почав думати, а чого ж Валентина Іванівна так переживає, щоби депутати обласної ради, усіх фракцій, отримали доступ до цифр, як працює «Пролісок». Я нічого не хочу казати. У нас немає цифр. Я не хочу висновки робити. Але це наштовхує на деякі думки. От і вся ситуація з «Проліском», - наголошував раніше голова Волинської обласної ради Ігор Палиця в ефірі програми «Відкрита влада» на телеканалі «Аверс».

Потреба у перевірці фінансової діяльності санаторію виникла тоді, коли депутатам стало відомо, що Валентина Касарда, яка на той момент була директором закладу, віддала в оренду своєму родичу сім котеджних будиночків, що знаходяться на території здравниці.

Мова йде, зокрема, про 13 будинків з брусів, які є на території «Проліску». Сім з цих котеджів у 2012 році передали в оренду підприємцю Денисюку М. В. Він, до слова, - племінник Валентини Касарди. Ціни за проживання у такому будиночку коливаються від 600 до 1500 гривень за добу. Натомість у бюджет області підприємець платить 371 гривню в місяць. Важко уявити, яку суму за шість років втратив обласний бюджет. І це лише той факт, про який депутати та журналісти дізналися випадково.

А те, що екс-директорка санаторію всіляко чинить опір і не бажає давати звітну документацію депутатам, наштовхує на думку, що, можливо, окрім «будиночків», їй ще є що приховувати.

Очевидно Валентина Касарда вважає, що «Пролісок» - її приватна власність, а не комунальна. На всі гострі запитання директорка санаторію реагувала гнівно, залишаючи засідання комісій. А коли 26 вересня депутати проголосували за звільнення її з посади, вона зі скандалом пішла з сесії. Наразі, як зазначив голова ревізійної комісії, вони радитимуться з юристами, аби все ж таки отримати фінансові звіти підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus