USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Екс-глава СБУ радить не боятись прослуховувань

13 Жовтня 2010 18:04
Прослуховувати телефонні розмови українців спецслужби повинні виключно у межах закону – для того, аби здійснювати такі оперативно-технічні заходи потрібен дозвіл суду.

Про це 12 жовтня під час відео-чату на «ВН» розповів екс-глава Служби безпеки України, голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко.

Він зазначив, що прослуховування мають бути чітко лімітовані в часі. Окрім того, кожен громадянин мусить знати про своє право знати, що його прослуховують.

Наливайченко розповів, що під час свого головування в СБУ, він активно намагався вдосконалити законодавство щодо прослуховувань, однак його законодавчі ініціативи не сподобались парламентському комітету з національної оборони і безпеки.

«Суть його – якщо українця прослуховували, і ці матеріали не пішли в якості доказової бази до суду, то громадянина мають повідомити про те, що з такого-то дня по такий-то щодо вас здійснювались оперативно-технічні засоби. І в разі якщо громадянин наполягає або висловлює бажання, вони мають бути йому або показані, або в його присутності і юридичного представника знищені», – пояснив він.

Наливайченко стверджує, що під час його керівництва в СБУ, там навели «надзвичайно жорсткий порядок» під пильним наглядом Генеральної прокуратури стосовно роботи таких підрозділів, а кількість прослуховувань була обмежена, і проводилось тільки з дозволу суду.

Для того, щоб дізнатись чи тебе прослуховують, Наливайченко порадив написати заяву на ім’я керівника обласного управління або голову СБУ.

«В передбачений законом спосіб, тобто протягом місяця, вам мають дати відповідь за підписом керівника або особи, яка його заміщує, де чітко повідомити чи здійснюються стосовно вас оперативно-технічні заходи чи ні. І потім, якщо раптом до вас хтось прийде з таким великим або не дуже посвідченням і скаже «ми про вас все знаємо», ви показуєте цю відповідь і кажете «до побачення», – пояснив він.

Переглянути запис відео-чату з Валентином Наливайченком.

Читати текст відео-чату з Валентином Наливайченвом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Маркіян Показати IP 14 Жовтня 2010 11:19
Я чув, що в МТС всі телефонні розмови записуються і зберігаються протягом трьох років.
Міля Показати IP 14 Жовтня 2010 14:04
Маркіян, а чула що всі розмови Київстар всі розмови зберігають протягом 5 років.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus