USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

«Емпіричний внесок в економіку праці». Нобелівську премію з економіки здобули троє американських учених

11 Жовтня 2021 16:24
Премію Шведського національного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля присудили економістам Девіду Карду, Джошуа Ангрісту і Гвідо Імбенсу.

Девід Кард удостоєний премії за емпіричний внесок в економіку праці, а Ангріст та Імбенс – за методологічний внесок в аналіз причинно-наслідкових зв’язків, повідомляє НВ.

«Лауреати цього року – Девід Кард, Джошуа Ангріст і Гвідо Імбенс – надали нам нові погляди на ринок праці й показали, які висновки про причину і наслідок можна зробити з природних експериментів. Їхній підхід поширився на інші галузі та здійснив революцію в емпіричних дослідженнях», – ідеться на сайті Нобелівської премії.

Також відзначено, що багато важливих питань зі сфери соціальних наук пов’язані з причинно-наслідковими зв’язками. Наприклад, як імміграція впливає на рівень зарплат і зайнятість або як більш тривале навчання впливає на дохід людини в майбутньому. На ці питання складно відповісти, бо невідомо, що сталося б, якби імміграції було менше або якби та чи та людина не продовжила навчання.

Читати ще: Нобелівську премію з літератури присудили письменнику з Танзанії

«Однак лауреати цього року показали, що на ці та подібні питання можна відповісти за допомогою природних експериментів. Ключовим моментом є використання ситуацій, в яких випадкові події або зміни політики призводять до того, що до груп людей ставляться по-різному, що нагадує клінічні випробування в медицині», – пояснили в Шведській королівській академії наук.

Формально премія Шведського національного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля не є Нобелівською премією, але вручає її той самий комітет на тій же церемонії. Вона закриває «нобелівський тиждень», протягом якого оголошують імена лауреатів.

Читати ще: Нобелівську премію з фізики вручили за «новаторський внесок в розуміння складних фізичних систем»

Премію з економіки присуджують з 1969 року. З 1969-го до 2020-го лауреатами стали 86 осіб. Жінки ставали лауреатами премії лише двічі: Елінор Остром в 2009 році та Естер Дюфло в 2019-му. Дюфло, яка отримала премію у 46 років, є наймолодшим лауреатом з економіки в її історії.

Торік премію присудили американським економістам Полу Мілгрому і Роберту Уїлсону за вдосконалення теорії аукціонів і винахід нових форматів аукціонів.

«Їхні відкриття принесли користь продавцям, покупцям і платникам податків по всьому світу», — заявили в Шведської академії наук.

Читати ще: Нобелівську премію з медицини присудили за дослідження рецепторів

У 2019 році премію отримали троє американських учених: подружжя Естер Дюфло і Абхіджіт Банерджі з Массачусетського технологічного інституту та Майкл Кремер з Гарварда за експериментальний підхід до боротьби з бідністю в світі. У середині 1990-х Кремер з колегами застосували його для поліпшення шкільної освіти в західній Кенії. Пізніше Банерджі й Дюфло провели в інших країнах аналогічні дослідження щодо різних аспектів боротьби з бідністю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus