USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.92

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії миру-2021

8 Жовтня 2021 14:13
Лауреатами Нобелівської премії миру в 2021 році стали філіппінська журналістка Марія Ресса та головний редактор російського опозиційного видання «Новая газета» Дмитро Муратов.

Переможців премії оголосили 8 жовтня у Стокгольмі, йдеться у Twitter Нобелівського комітету, пише УНІАН.

Вони отримали премію «за зусилля щодо захисту свободи вираження думок, що є передумовою демократії і міцного миру».

Марія Анґеліта Ресса є філіппіно-американською журналісткою, співзасновницею та виконавчою директоркою онлайн-видання Rappler. У минулому Ресса працювала журналісткою-розслідувачкою в офісі каналу CNN у Південно-Східній Азії.
«Марія Ресса використовує свободу слова, щоб викрити зловживання владою, насильство і зростання авторитаризму у своїй рідній країні, на Філіппінах. У 2012 році вона стала співзасновницею Rappler – цифрової медіакомпанії для журналістських розслідувань, яку досі очолює. Як журналіст і генеральний директор Rappler Ресса зарекомендувала себе як безстрашна захисниця свободи слова», – зазначили в комітеті премії.

Дмитро Муратов – російський журналіст та телеведучий, співзасновник і головний редактор «Новой газеты». Він пропрацював на цій посаді з лютого 1995 року до листопада 2017-го, а також із 2019 року й донині.

Як наголосили в комітеті премії, «Новая газета» – найбільш незалежна газета в Росії з принципово критичним ставленням до влади.
«Журналістика, заснована на фактах, і професійна чесність газети зробили її важливим джерелом інформації про аспекти російського суспільства, які рідко згадують в інших ЗМІ. З моменту свого створення в 1993 році «Новая газета» публікувала критичні статті на найрізноманітніші теми – від корупції, насильства з боку поліції, незаконних арештів, фальсифікації результатів виборів і «фабрик тролів» до використання російських збройних сил і в Росії, і за її межами», – йдеться у релізі.

При цьому опоненти «Новой газеты» відповіли журналістам переслідуваннями, погрозами, насильством і вбивствами.

«З моменту заснування газети було вбито шістьох журналістів, в тому числі Анну Політковську, яка написала викривальні статті про війну в Чечні», – додали в комітеті.

Нагадаємо, у 2020 році нагороду присудили Всесвітній продовольчій програмі ООН за «зусилля в боротьбі з голодом, за внесок у досягнення миру в зонах конфліктів і за діяльність як провідної сили у діях щодо запобігання використанню голоду як знаряддя війни і конфліктів».

Премію миру, згідно із заповітом Альфреда Нобеля, присуджують «особі, яка домоглася найбільших успіхів, або зробила більше за інших у справі згуртування народів і скорочення чисельності чинних армій, а також за проведення мирних конгресів і залучення до них уваги».

Нагадаємо, Нобелівську премію 2021 року з літератури отримав письменник Абдулразак Гурна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
The Bubochka Показати IP 8 Жовтня 2021 15:12
А я?!!! !
Василь Показати IP 8 Жовтня 2021 15:25
Гідна відзнака "Новой газете"!!!!!!
Рауль Показати IP 9 Жовтня 2021 12:21
а они кто ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus