USD 39.60 39.87
  • USD 39.60 39.87
  • EUR 39.70 39.87
  • PLN 9.72 9.88

Нобелівську премію з економіки отримала американська професорка Клаудія Голдін

9 Жовтня 2023 21:37
Лауреаткою Нобелівської премії з економічних наук 2023 року стала американська економістка, професорка Гарвардського університету Клаудія Голдін. Нагороду їй присудили «за поглиблення нашого розуміння результатів роботи жінок на ринку праці».

Про це оголосила у понеділок, 9 жовтня, Нобелівська комісія Шведської королівської академії наук у Стокгольмі, пише DW.

Голдін стала лише третьою жінкою-лауреаткою Нобелівської премії з економіки за всю історії її вручення.
Торік цю премію отримали три американські економісти – Бен Бернанке, Дуглас Даймонд та Філіп Дибвіг за «дослідження банків і фінансових криз».

Премія з економіки – єдина премія, що не входить до п'яти оригінальних премій, заснованих за заповітом Альфреда Нобеля, який помер у 1896 році. Натомість її було засновано завдяки пожертвуванню Шведського центрального банку в 1968 році. Уперше нагороду, яка офіційно називається Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вручили в 1969 році.

Однак, як і у випадку з іншими нагородами, окрім Нобелівської премії миру, переможця визначає Шведська королівська академія наук, і пошук кандидатів відбувається за тією ж процедурою.

Як і всі інші премії, вона супроводжується золотою медаллю, дипломом і призовою сумою в 11 мільйонів шведських крон (близько $1 мільйона), а лауреати отримують свої нагороди від короля Карла XVI Густава на пишній церемонії нагородження в Стокгольмі.

Нагадаємо, у Стокгольмі було оголошено лауреатів премії у галузі медицини та фізіології, фізики, хімії та літератури.

Нобелівську премію миру отримала засуджена іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та захист прав людини.

Цьогорічний лауреат Нобелівської премії з фізики, угорський учений Ференц Краус, заявив, що передасть грошову винагороду від премії на підтримку українців, постраждалих від війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus