USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Епоха Гонтаревої: зарплата голови НБУ збільшилася у 16 разів, долар - у 2,3

10 Квітня 2017 18:03
Валерія Гонтарева встала біля керма Національного банку України 19 червня 2014 року, і увійшла в історію вже принаймні тому, що стала першою жінкою в історії, яка очолила державний регуляторний орган. За свою каденцію вона встигла збільшити собі заробітну плату з 10 тисяч до 163 тисяч, йдеться у матеріалі каналу 24.

Проте вже 10 квітня 2017 року вона заявила, що написала заяву про відставку та подала її президенту Петру Порошенку. За словами самої поки що чинної очільниці НБУ, вона звільниться рівно за місяць – 10 травня, але процес може пришвидшитися, якщо Верховна Рада розгляне це питання раніше, пише ТСН.

За майже трирічний термін правління Гонтаревої, відбулася не одна знакова подія. Пропонуємо Вашій увазі найцікавіші факти та цифри, що характеризують її діяльність у кріслі голови Нацбанку.

Як тільки Гонтарева очолила НБУ, вона заявила фіксованого курсу гривні більше не буде в Україні. Як проказав час, свою обіцянку вона виконала. Під час її головування в НБУ офіційний курс долара виріс у 2,3 рази: від 11,84 гривні у день її призначення до 26,97 гривні у день її заяви про звільнення.

Разом з тим зросла в 16 разів і заробітна плата голови державного регулятора – від 10 тисяч гривень до 163 тисяч гривень щомісяця.

Упродовж трьох років її каденції НБУ очистив ринок від 89 банків – залишився 91. Свого часу Гонтарева стверджувала, що епоха "зомбі"-банків в Україні завершилася.

Крім того, державі вдалося націоналізувати "ПриватБанк", який був найбільшою українською фіну становою. Зауважимо, що це було однією з домовленостей з МВФ.

Протягом 2014 року коли Гонтарева прийшла до НБУ, регулятор видав 222 мільярди гривень кредитів рефінансування. На початок 2015-го сума боргів банків перед Нацбанком склала 109 мільярдів гривень, а на початок 2017-го борг платоспроможних банків зменшився до 22,99 мільярда гривень. Водночас неплатоспроможні банки винні НБУ 45,2 мільярда гривень.

За каденції Гонтаревої відбулося і реформування Нацбанку, що вважається однією з найуспішніших реформ в Україні. Так, державний регулятор сильно оновив персонал, а його штат скоротився на 50% – до 5,3 тисяч працівників. Натомість очільниця НБУ заявляла, що штат слід скоротити ще втричі – до 1,8 тисяч працівників.

На думку експертів, також хороші оцінки отримало запроваджене Гонтаревою інфляційне таргетування, через яке макропоказники економіки України перестали прив'язувати до курсу валют і зосередили на інфляції.

НБУ вводив чимало валютних обмежень, аби стримати падіння гривні. До прикладу, валюти можна було купити не більше, ніж на 3 тисячі гривень в еквіваленті за

Варто наголосити, що в 2014 році облікова ставка НБУ становила 9,5% річних. За часів Гонтаревої показник зростав до 30%. Нині ж відбувається поступове зниження, і показник становить 14%.

Через кримську анексію та війну на Донбасі міжнародні золотовалютні резерви Нацбанку значно зменшилися. Коли Гонтарева очолила НБУ в середині 2014 року, то в резервах було 17 мільярдів 83,31 мільйона доларів США. У лютому 2015-го показник упав до критичних 5,625 мільярда доларів. Згодом, завдяки,зокрема і співпраці з МВФ, резерви постійно зростали, і сьогодні становлять 16,1 мільярда доларів.

Також Гонтарева стала ініціатором ідеї щодо запровадження заборони на дострокове зняття депозитів. Згодом парламент підтримав і ухвалив закон про строкові (не можна завчасно знімати кошти) та безстрокові вклади.

Нині НАБУ розслідує справу щодо виведення за кордон топ-менеджерами приватних банків коштів рефінансування, яке отримали від НБУ – мова йде про мільярди гривень. Бюро перевіряє, чи є причетним керівництво Нацбанку до цих махінацій. Регулятор своєю чергою надав усі документи, які потрібні були слідству. Щоправда Гонтарева всі звинувачення відкидає.

Нагадаємо, сьогодні, 10 квітня, Гонтарева повідомила, що йде у відставку з посади голови Національного банку з 10 травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
держава і Закон Показати IP 10 Квітня 2017 18:13
Чому кожен українець ? оформляючись на роботу, навчання, в Армію - зобов'язанний пройти обов'язково медичну комісію. ( професійний відбір). А депутати і чиновники не проходять ... ?, Потім з'ясовується в судах і на слідствах, що вони хворі , немічні і не дієздатні або просто не підсудні, дурні і ідіоти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus