USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ерготерапія, іпотерапія та людяні фахівці: як на Волині працює центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю

14 Травня 2023 09:04
У центрі комплексної реабілітації «Фенікс», що в селі Жабка Луцького району, надають допомогу дітям з ураженнями нервової системи та ортопедичними захворюваннями.

Про це Суспільному розповіла завідувачка відділення медичної реабілітації центру Оксана Міндюк.

Центр комплексної реабілітації – це структурний підрозділ обласного територіального медичного об'єднання захисту материнства і дитинства, раніше він називався санаторій «Дачний». Орієнтовно 40% пацієнтів, яким тут надають допомогу, – це діти із дитячим церебральним паралічем.
Зі слів Оксани Міндюк, курс реабілітації у «Феніксі» триває 14 днів. Два курси на рік для дітей до 18 років оплачує НСЗУ за програмою медичних гарантій. Ще один курс щороку можна отримати як соціальну допомогу. Цього, каже лікарка, недостатньо.
«Після курсу реабілітації діти мають полегшення на два-три місяці. Якщо розрахувати, то хоча б чотири курси реабілітації на рік мали б отримувати діти – це мінімально», – зазначає Оксана Міндюк.

Ерготерапія

Нині у центрі комплексної реабілітації перебуває 124 людини. Це 79 дітей та 45 мам.
П'ятирічний Артем займається з ерготерапевткою Лілією Рудчик. У хлопчика ДЦП, каже мама Іванна Бурачок, і вже впродовж чотирьох років її син – пацієнт центру «Фенікс».
«Тут багато процедур і обладнання – стільки нема ніде. Педагоги, реабілітологи дітей люблять, віддаються цим дітям», – каже Іванна Бурачок.

Ерготерапевтка Лілія Рудчик каже, що найважливіше – показати дітям, як добре бути самостійними.

«Ми тут працюємо з ручками, відпрацьовуємо положення сидячи, допомагаємо зміцнити м'язи спини. Ерготерапія передбачає комплекс реабілітаційних заходів, які допомагають дитині бути максимально самостійною і незалежною», – каже ерготерапевтка.

Перші кроки у центрі «Фенікс» зробив син Тетяни Якимової Дмитро. Зараз йому 14. Фахівці центру працюють з хлопцем уже 13 років.
«Ми маємо ДЦП тяжкої форми, але, як бачите, моя дитина ходить завдяки спеціалістам, які тут працюють. Ми пересуваємося, ми їмо, в нас нема мовлення, але сподіваємося, що воно буде», – каже жінка.

Іпотерапія

Допомагають пацієнтам центру «Фенікс» в реабілітації й тварини – поні Іриска та Орлик.

Фізична терапевтка Любов Мурашко – спеціалістка з іпотерпії. Каже, що завдяки спілкуванню з поні діти долають страх перед тваринами, формують фізичні навички та отримують позитивні емоції.
Восьмирічна Естер із Маневичів має вроджену травму – лівобічний парез. Її мама Людмила Бондар каже, що щоразу після реабілітації бачить покращення фізичного стану в дитини.

Як розповіла Оксана Міндюк, до «Фенікса» приїжджають пацієнти з інших областей України, зараз на реабілітацію є черга на червень та липень. Кількість охочих, каже, зросла через повномасштабну війну, адже не всі реабілітаційні центри в Україні працюють.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus