USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Фермер змушений вирізати стадо кіз, яке евакуював із Донеччини на Волинь

22 Жовтня 2023 12:57
Перевіз стадо кіз із Донеччини, а на Волині мусить віддавати їх під ніж. Із півтори сотні голів у фермера Сергія Свириденка лишилося всього три десятки. Господар каже: бракує і робочих рук, і коштів. Однак своїх рук чоловік не опускає: він знає, як зберегти власну справу.

Фермер господарював із 2016 року в Костянтинівці Донецької області. Влітку 2022 року разом зі стадом кіз переселився на Волинь, ідеться в сюжеті 12 каналу.

«Я приїхав із Краматорського району. Приїхав із людьми, козами, привіз деяке обладнання», – пригадує Сергій Свириденко.

Усього привіз 150 рогатих голів. Минув рік і тварин лишилося тільки 30. Вирізати стадо фермер розпочав три місяці тому. За його словами, так і не зміг знайти на Волині добросовісних, відповідальних і працьовитих помічників. Люди то спізнювалися на роботу, то не приходили взагалі. Довелося все господарство тягнути самому, а це – і праця на сироварні, і догляд за тваринами, і торгівля. Додалися ще й проблеми із заготівлею кормів. Просив допомоги. Навіть звертався до влади, але безрезультатно.

Читати ще: 500 овець, що подолали 1000 кілометрів: як вівчар з Донеччини перевіз отару на Волинь

«Відповіді спершу не було. Потім я закинув другого листа. Мені відповіли, що передали в профільний комітет. І все... Вони знають, у кого в господарствах є надлишки сіна чи соломи. Могли би подзвонити, попросити передати. Але ніхто не захотів цього робити», – говорить фермер.

До нового року він планує повністю позбутися стада. «Буде суджук... Мені прикро про це казати, але це сувора правда життя», – каже Сергій Свириденко.
Він додає, що рано чи пізно знову візьметься розводити кіз. «Потрібно заробити нормальні гроші, аби це все відновити. Треба близько півтора мільйона».

Фермеру радили замість кіз почати розводити корів – менш проблемних у догляді тварин. Але господар не хоче втрачати унікальності, адже кіз мало хто розводить. Поки шукає підприємців, аби розширювати мережу продажів сиру та ковбас. Це, вірить чоловік, дозволить йому в майбутньому відновити козяче стадо.

Поки Сергій Свириденко робить суджук – традиційну для східних народів в’ялену ковбасу. Фарш зі спеціями три дні лежить під пресом, а потім в’ялиться на холоді, згодом – у теплі, а ще пізніше проходить етап сушки. Кілограм такого делікатесу коштує у фермера 400 гривень.

Не кидає господар і сирне виробництво. Нині на полицях – 10 видів сиру, загалом понад 200 кілограмів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2023 13:47
Тут одну корову проблема утримувати. Та й збитку із неї більше, ніж прибутку.
Олексій Показати IP 22 Жовтня 2023 14:09
Як податки-то плати, як допомогти-зась
Таня Показати IP 24 Жовтня 2023 10:23
А купити козу можна?
Волиняка Показати IP 24 Жовтня 2023 19:29
Корова менш вибаглива в догляді ,ніж коза?? Таке могло написати лиш дитя асфальту ,яке бачило цих тварин лиш на екрані))
Наталя Показати IP 25 Жовтня 2023 18:06
Вітаю! Можна з дозволу редакції, контакт фермера, хочу запропонувати допомогу?
Іванна Показати IP 26 Жовтня 2023 00:15
Можна контакти фермера, щоб купити козу?
Андрій Показати IP 26 Жовтня 2023 07:12
Дайте контакти є люди що хочуть купити їх

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus