USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Фейкові демаркаційні лінії та безіменні канали на догоду білорусам: волиняни просять РНБО захистити державний кордон

26 Травня 2021 11:18
На Волині вкотре гостро постало питання розташування демаркаційних прикордонних знаків на українсько-білоруському кордоні.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

У межах погодження плану роботи обласної ради на друге півріччя депутат Олександр Пирожик звернувся до заступниці начальника управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вікторії Тимощук із проханням надати на наступному засіданні екологічної комісії довідки про те, чи задоволені теперішнім станом водних ресурсів громади на території Камінь-Каширського району.

«Під час минулої каденції ми створювали тимчасову комісію, яка вивчала питання фейкових демаркаційних ліній та безіменних каналів на догоду білорусам, які біля дійсних демаркаційних споруд намагались забрати у нас землю. У мене є інформація, що це питання може постати через місяць-півтора вже на рівні РНБО. От цікаво зробити зріз і встановити, що ми там станом на сьогодні маємо», - звернувся обранець громади до членів комісії.

На це Вікторія Тимощук відповіла, що до запиту депутата на інформаційну звітність варто було би залучити й інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області, оскільки всі споруди і канали знаходяться на державному утриманні.

«Зокрема, гідроспоруда Білоозерської живильної системи перейшла до нас від білорусів у жахливому стані. Збудовано тільки 50% споруди і ми просимо у Держводагенства кошти на завершення будівництва. Це добре, що цього року не було такої повені, яка могла би знести цю гідроспоруду. Щодо режиму, то у нас з білорусами є угода про те, скільки ми можемо пропускати води і скільки вони можуть у нас брати», - заначила екологиня.

Читати ще: Україна та Білорусь визначає кордон на Волині: говорять про порушення

Нагадаємо, у 2016 році мешканці села Ветли Любешівського району дізналися, що частину земель сільради білоруська сторона вже вважає своєю. Відтоді волиняни пробують відстояти свою територію, на якій господарювали з давніх-давен. Проте виконавча влада області тривалий час ігнорувала бажання краян та списувала все на міжнародні договори. Натомість депутати обласної ради продемонстрували свою громадянську позицію та сформували спеціальну комісію, аби дослідити конфліктну ситуацію. Як результат, обранці громади побачили втрату національних інтересів і звернулися в столицю переглянути демаркаційний процес, що тривав на кордоні Волині з Білоруссю.

Зауважимо, що члени профільної комісії ухвалили проект рішення зі змінами.

Довідково:

Делімітація кордонів – визначення загального положення і напрямів державного кордону між суміжними державами шляхом переговорів.

Демаркація кордонів – проведення лінії державного кордону на місцевості з позначенням його спеціальними прикордонними знаками згідно з договорами про делімітацію кордонів і доданими до них картами та описами. Демаркацію здійснюють спільні комісії, що їх створюють на паритетних засадах.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Порада Показати IP 26 Травня 2021 11:55
Бацька по доброму не панимае.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus