USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Філарет заперечив заяву митрополита Михаїла про шантаж

22 Грудня 2018 09:29
Патріарх Філарет в ефірі Радіо Свобода заперечив заяви митрополита Луцького та Волинського Михаїла про шантаж під час обрання предстоятеля нової Православної церкви України.

За його словами, митрополита не шантажували, а «вмовляли» зняти свою кандидатуру.

«Ніхто його не шантажував. Його вмовляли. Так. Для того, щоб зберегти єдність. Бо якби цієї єдності не було б, то не було би Собору», – сказав Філарет.

Митрополит Михаїл був кандидатом на предстоятеля єдиної української помісної православної церкви від Української православної церкви (Київського патріархату). Однак, коли він вийшов у другий тур голосування разом із митрополитом Переяславським і Білоцерківським Епіфанієм і митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном, то зняв свою кандидатуру.

Митрополит заявив, що зробив це, бо його шантажували. За його словами, він мав кілька зустрічей із президентом Петром Порошенком та патріархом Філаретом.

Він додав, що мав «гарячі дискусії» з Філаретом.

«Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру», – сказав Михаїл.

Зрештою, після розмови з президентом Петром Порошенком Михаїл, за його словами, взяв самовідвід «на користь єдиної української церкви».

Нагадаємо, нещодавно митрополит Михаїл провів прес-конференцію, де розповів журналістам, що зняв свою кандидатуру, бо його шантажували. Також він розповів про своє бачення церкви та коли, на його думку, віряни мають святкувати Різдво.

15 грудня у Києві в Софійському соборі відбувся Об’єднавчий собор зі створення єдиної української помісної православної церкви, який обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Патріарх Варфоломій запросив його до Стамбула для отримання томосу 6 січня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Тоня Показати IP 22 Грудня 2018 09:59
А чому ПАТРІАРХ Філарет? Варфоломій лишив його звання патріарха. Чи так і залишиться патріарх Філарет і митрополит Епіфаній? То нащо тоді були ті вибори предстоятеля, для замилювання очей?
К.лучанин до Тоня Показати IP 22 Грудня 2018 11:54
Саме так і є! Це відбулось шоу. Філарет залишився ПАТРІАРХОМ. Автокефалія потрібна для того щоб Україна представляла свою ЦЕРКВУ у світі, але це не означає що це назавжди, на віки. Ситуація може з часом змінитись, щось змінити в СТАТУТІ а потім і ТОМОСІ відповідно( це моя така думка). Нічого вічного нема , окрім БОГА! Раніше ж була єдина Христова ЦЕРКВА! І в СИМВОЛІ ВІРИ є слова, які відспівуємо: ВІРУЮ в ЕДИНУ СВЯТУ СОБОРНУ АПОСТОЛЬСЬКУ ЦЕРКВУ. Блаженійший Кардинал Любомир Гузар казав, що треба щоб в Україні була єдина церква. що треба обєднатись. але це повинно бути добровільне обєднання усіх церков. Коли це має статись він не прогнозував. Дуже мудра була ЛЮДИНА, Царство йому НЕБЕСНЕ!
Лучанин Показати IP 22 Грудня 2018 10:16
Дуже добре, що Михаїла зняли з виборів. То людина яка нищить пам'ятку - собор в центрі, незаконно звела будівлю академії поглумилась над цвинтарем - щоб будувати бєсєдку. Здає в суборенду келії монастиря під генделики. Агов, корумпована прокуратуро, ви з ним в долі шо не бачите ділов цього піпа?
Всезнайко Показати IP 22 Грудня 2018 10:40
Хтось з них піз...ть, а можливо й обоє...
Реаліст Показати IP 22 Грудня 2018 13:08
То що ж то за вибори, коли одного з кандидатів "вмовляють" зняти кандидатуру. Щось тут не чисто. Особливо, коли у справи церкви втрутилися нечисті на руку політики.
Лучанин2 Показати IP 22 Грудня 2018 13:51
Зверніть увагу на кількість любителів ФСБ РПЦ в коментарях. Філарет - велич, Михаїл - потолоч.
Лучанину 2 Показати IP 22 Грудня 2018 19:12
Лікуйтеся від манії переслідування.
Українець Показати IP 23 Грудня 2018 09:22
Лізьте хоч із "шкіри",але українська церква відбулась!Залишилось це підтвердити документально(Томосом) 06 січня і все.Закон прийнятий і підписаний і ця окупаційна церква буде тепер у нас в гостях,якщо захоче,а ні то місця за уралом всім достатньо.Путінці спростили набуття громадянства,хоча вам його і не потрібно змінювати.А громади в нас розберуться,хто достойний бути священником у їхньому храмі,який їм і належить.Слава Богу і Слава Україні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus