USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Фінансова криза: Луцьку загрожує масове безробіття

23 Жовтня 2008 18:30
Чимало спеціалістів одноголосно прогнозували, що одним із наслідків світової фінансової кризи буде зростання безробіття в Україні.  Падіння виробничих показників багатьох крупних фірм уже спровокувало початок звільнення працівників. Великі будівельні компанії України починають заморожувати роботи на більшості своїх об’єктів, в результаті чого для кількох сотень тисяч робітників загрожує безробіття.  Влаштуватися на аналогічну роботу за кордоном шансів у них не має, бо у наших сусідів росіян та поляків відбуваються ті ж самі процеси. Світове скорочення виробництва в металургії та хімічній промисловості тягне за собою виробничу кризу інших галузь. Зменшення попиту, а особливо на експорт, сприяє скороченню обсягів виробництв і, як наслідок, скорочення штатів працівників та зменшення зарплат.
По Луцьку вже прокотилася перша хвиля скорочень працівників. Першими вона зачепила робітників найпотужніших підприємств. Проте – це всього лише початок.
Днями «Волинські Новини» у рубриці «неофіційно» повідомляли про масові звільнення на одному з найбільших волинських підприємств. Тепер інформація  про скорочення значної частини штату на одному із найпотужніших виробників і постачальників торговельного обладнання в Східній Європі,  спільному українсько-польському підприємстві «Модерн-Експо» підтвердилася офіційно. Поспілкуватися з генеральним директором підприємства через його відсутність у місті не вдалося. Однак, його секретар пані Антоніна засвідчила, що дійсно у зв’язку зі зменшенням ресурсів та замовлень на товар під впливом світової фінансової кризи близько чверті працівників підприємства були звільнені, а майже чверть інших була переведена на півставки. Також секретар повідомила, що факти тимчасових зупинок виробництва також мали місце.
– Усе це пов’язано, на сам перед, із зовнішніми факторами, а особливо з впливом світової фінансової кризи. Зменшується купівельна спроможність людей, відповідно до нас надходить менше замовлень. Фірма вживає різноманітних стабілізаційних заходів, щоб зменшити наслідки цього негативного впливу, – сказала секретар.
На запитання чи зможуть звільнені працівники сподіватися на поновлення після стабілізації ситуації, однозначної відповіді пані Антоніна дати не змогла.
Подібна ситуація й на луцькому автомобільному заводі «Богдан». Отримати офіційну інформацію у генерального директора заводу Володимира Гунчика також не вдалося. Як повідомили його підлеглі, він на кілька днів поїхав у відрядження. Інші працівники з числа керівного складу підприємства відмовляються надавати будь-які коментарі.
Проте мені вдалося поспілкуватися з рядовими працівниками автозаводу. Люди в паніці. Стверджують, що половину робітників уже відправили у відпустки. В кого були зароблені відпускні, того – в оплачувані, а в кого – ні, того – на власні кошти. Люди говорять, що через відсутність замовлень на заводі постійні простої. Випускають всього по кілька машин на день.  Кажуть, що через зменшення обсягів виробництва мають ніби скорочувати тривалість робочого дня і, відповідно, – оклади. Працівники бідкаються, що нічого однозначного керівництво їм не говорить. Спочатку казали, що з першого листопада мають скоротити 250 працівників. Зараз про це мовчать. Люди не знають, що чекати від завтрашнього дня. Майже всі працівники у пошуках нової роботи. Припускають, що з дня на день завод може повністю зупинитися і виробництво заморозять аж до нового року.
На кризовому порозі перебуває й ВАТ «СКФ Україна» (до 16 лютого 2007 року – ВАТ «Луцький підшипниковий завод»), продукція якого реалізовується на ринках країн СНД, Європи, Америки й Азії. Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України, Голова Правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців, Генеральний директор ВАТ «СКФ Україна» Володимир Цибульський переконаний, що макроекономіка може стабілізуватися лише тоді, коли стабілізуються світові фінанси.
– Фінанси для виробництва – це як кров для людини, – говорить Володимир Цибульський. – До того часу, доки не буде стабілізації фінансів, не варто очікувати на стабілізацію виробництва. Надіятися на те, що ця ситуація стабілізується швидко – це надто сміливо. Принаймні найближчих чотири місяці будуть надзвичайно важкими. Кредитування зупинене не лише в Україні. Не набагато краща ситуація в Росії, та й у всій Європі. Скорочення виробництва та працівників буде не лише по всій Україні, а й по всьому світу. Це насамперед пов’язане з світовою кризою, яка почалася як фінансова, продовжилася як криза фондового ринку і переросла в макроекономічну. І почалося все це не сьогодні, а на початку року й загострилося в липні-серпні. Це питання надзвичайно глобальне й надзвичайно складне.
– Що стосується нашого заводу, то ми поки що не продовжуємо контракти лише тимчасовим працівникам. Не штатним! – наголошує директор ВАТ \"СКФ Україна\". – Крім того, запропонуємо певні соціальні пакети для працюючих пенсіонерів. Замовлення падають, тому що сьогодні сотні підприємств, особливо виробників вантажних автомобілів по всьому світу скорочують виробництво десь від 30 до 60 відсотків. Наші замовники зняли багато замовлень на четвертий квартал. Всі також попередили, що будуть переглядати свої замовлення на наступний рік. Будуть уточняти в залежності від ситуації. Що далі? Яка ситуація буде на 2009 рік, наразі невідомо».  
Водночас, попри невтішні прогнози спеціалістів, волинські будівельники, незважаючи на значний спад темпів та обсягів будівництва, заперечують наявність будівельної кризи. Зокрема, технічний директор Луцького домобудівельного комбінату, Голова правління Луцького заводу великопанельного домобудування Микола Фокін вважає, що будівельної кризи як такої у нас немає, а деякі негаразди у сфері будівництва є лише відлунням загальнодержавної фінансової кризи, пов’язаної зі світовою. Будівництво як галузь завжди перше страждає від кризи, але водночас й воно й перше виходить із неї.
– Я спростовую інформацію про скорочення наших штатів, – каже Микола Фокін. – Вчора актом державної комісії ми здали в експлуатацію частину житлового комплексу по вулиці Агатангела Кримського на 160 квартир. Через два місяці в тому ж кварталі здамо ще один об’єкт. На вулиці Федорова будуємо 108-квартирний будинок. Темпи будівництва, щоправда, знизилися,  але воно не зупиняється. Частину людей, для того, щоб вони мали можливість отримувати заробітну плату, ми перевели на інші об’єкти. Однак ми не скоротили жодної людини. Якщо дванадцять нероб, котрі не вилазять із запою, перевели на 2/3 окладу, то паніка стосовно цього абсолютно безпідставна.
Взагалі нинішня ситуація в будівництві тяжка. Знизився продаж квартир. Великий мінус, що банки нас не кредитують. Однак наші субпідрядники надалі нам поставляють все необхідне обладнання й матеріали. З цим у нас проблеми немає. Але, коли досить серйозні будівельні фірми з власними банками зупиняються, то і я не виключаю, що ми також можемо зупинитися.
Якщо станеться таке, що в нас не вистачатиме об’єму робіт, щоб надати людям для того, аби заробляли хоча б мінімум, то справедливіше буде запропонувати людині 2/3 окладу, ніж накопичити борги по зарплаті. Наразі ситуація у нас є стабільна й саме головне, що контрольована. Проте вона змінюється кожного дня і щось спрогнозувати наперед неможливо. Якщо все-таки дійде до якогось скорочення, то будемо звільняти на сам перед малокваліфікованих людей, тому що без них ми зробимо той обсяг робіт, що й з ними.
Інформація про масове звільнення працівників на підприємстві «Луцьксантехмонтаж», яке очолює депутат із фракції БЮТ у Волиньраді Віктор Чорнуха, також не знайшла свого офіційного підтвердження. Щоправда поспілкуватися з головою правління  так і не вдалося. Два дні поспіль на численні телефонні дзвінки я отримував одну і ту ж відповідь: «Був, тільки що вийшов». Після уточнення запитання мені відповіли, що поспілкуватися з ним все-таки не вдасться й запропонували звернутися до заступника.
Заступник керівника «Луцьксантехмонтаж» Світлана Левчун спростувала інформацію про скорочення штатів. Повідомила, що відбувається лише звичайна плинність кадрів. Одні звільняються, інші приходять. Сказала, що впливу фінансової кризи вони поки що не відчувають, проте стверджувати, що все у них стабільно також не можуть.
– Є деякі нюанси пов’язані з фінансовою кризою. Відтак ми не можемо знати, що буде через тиждень чи через два, або за декілька днів. На сьогодні більш-менш нормально, – підсумувала пані Левчун.
У перших рядах прогнозів безробіття, пов’язаного з світовою фінансовою кризою, було скорочення штатів банківських працівників. Проте подібна тенденція в мережах комерційних банківських структур нашого міста поки що не простежується. Зокрема заступник начальника Управління Національного банку України у Волинській області Тетяна Сєвко повідомила, що на сьогодні якихось скорочень штатів працівників саме їхнього управління, пов’язаних з кризою банківської системи, поки що немає. Національний банк як працював, так і працює та здійснює нагляд за діяльністю банків.
Стосовно долі працівників інших підприємств та бюджетних установ сьогодні поки що рано робити якісь висновки. Єдине, на що можна сподіватися, – то це на те, що українській владі вистачить мудрості, аби втриматися від «підкріплення» економічної кризи політичною.
Підготував Андрій ПЕТРИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 23 Жовтня 2008 19:43
новость не чітав але мегазачод за кортінку :)
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2008 10:20
на "Луцьксантехонтаж" - 20 відсотків скоротити збираються. Поспілкуйтеся з рядовими працівниками
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2008 11:54
На Контініумі на фірмі, що займався питаннями будівництва з 54 працюючих зараз залишили тільки 17
Анонім Показати IP 24 Жовтня 2008 17:27
А це закономірність... В період фінансового підйому - роздаються посади родичам, коханкам тощо. І ніхто не планує піднімати з/п роботяг. А тепер звільнять роботяг, а через три-чотири місяці - прийматимуть на ще нижчі оклади. Вітаю володарів сімейних артелей та корпоративних секс-притонів.
Олексій ДУДИЧ Показати IP 25 Жовтня 2008 14:21
слова Миколи Фокіна: "Якщо дванадцять нероб, котрі не вилазять із запою, перевели на 2/3 окладу, то паніка стосовно цього абсолютно безпідставна." ось чому будинки ДБК такі рівні! бо їх зводять специ в стані запою? :)
Анонімка Показати IP 26 Жовтня 2008 08:11
А Дудич зазвичай "як віл в калюжу".
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2008 14:17
Тут всі так новини ліпляться, по принципу не почув так придумав, чи то тільки в цього автора так розвинута фантазія?
Уважний Показати IP 31 Жовтня 2008 08:16
Товарісч Анонім від 28 жовтня, 14:17, зверни свою тупу увагу на те, що у статті ніякі не авторські припущення чи судження, а офіційні коментарі офіційних осіб.
Crazy Показати IP 31 Жовтня 2008 11:03
Чуваки, пора шукати нову роботу. Бо всім буде торба.
Тиру тир Показати IP 1 Листопада 2008 14:24
А ти навчився влучно стріляти?
worker Показати IP 29 Листопада 2008 10:10
Анонім від 28 жовтня, 14:17 ти просто лошара, я знаю хто ти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus