USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Фронтмен O.Torvald – про Усика, українську музику та мову

3 Серпня 2018 14:29
Його родина російськомовна, проте він спілкується українською; він вважає, що неважливо, якою мовою написана пісня, адже головне її сенс, а також висловлює свою думку, що українці не цінують своїх героїв – такі основні тези висловив лідер гурту O.Torvald Євген Галич під час гутірки на першому дні «Бандерштату» 3 липня.

Євген Галич розпочав спілкування з того, що привітав усіх з першим днем «Бандерштату»: «Один з найулюбленіших фестивалів в Україні, в нього крута ідеологія і ми її розділяємо. З культури складається країна, і я радію, що маю відношення до цього. Мені приємно, що коли ми щоразу їдемо з «Бандерштату», він завжди залишається чистим. В O.Torvald є звичка залишатися на дні фесту, після того, як зіграли свої пісні».
Він зауважив, що на фестивалі «Файне місто» у Тернополі вони слухали ONUKA, Козак Систем.

Я з російськомовної родини, однак вчу своїх дітей української

Євген Галич розповів, що він з російськомовної родини, його мама народилася в Краснодарі, а тато з-під Чернігова, до того ж частину життя він провів в Казахстані.

«Російська мова – це основна мова моєї родини, але мої діти Даня і Єва розмовляють українською, мені приємно, що своїх дітей я можу вчити української», - зазначив музикант.
Він зізнався, що писати пісні українською йому набагато простіше.

«Здається, що ця мова була вигадана, щоб нею співати. Якщо говорити про музичну складову української мови, то я фанат Андрія Хливнюка – це один з найкращих ліриків в українській музиці, також подобається, як пише українські пісні Ната з ONUKA, Колос з Фіолету», - поділився Галич.
Українці не цінують своїх героїв

«Вчора вийшов кліп на пісню «Вечер в Рио» спільно з Бумбоксом, однак дуже багато людей починають російськомовні пісні українських виконавців хейтити, зокрема автора Андрія Хливнюка. Мені це не подобається, адже нав’язуванням української мови ми відбиваємо бажання писати українською.

Я маю друга, який не вміє спілкуватися українською, адже був солдатом радянської армії, втім він робить нашу країну кращою, допомагає нашому війську. Нещодавно йому на автомобілі написали слово «зрада» - це радикалізм, це не зовсім правильно. Має бути діалог, розуміння.
Бій Усика довів, що ця людина заслуговує, щоб її пам’ятники ставили, а всі почали згадувати, що він з кимось там вітався. Ми не вміємо цінувати своїх героїв», - розповідає фронтмен O.Torvald.

Та додає: «Моя українська не ідеальна, але мені хочеться бути більш освіченим і почувати себе комфортно, спілкуючись українською. Я даю інтерв’ю українською мовою, але буває, що вживаю русизм, і хтось з півтора тисячі слів його знаходить і називає мене «нєучь».
Про сучасну українську музику

Галич наголосив, що може вічно говорити про українську музику: «В нас так сталося, що українська музика стає популярною в ті моменти, коли це стає необхідним, коли хтось за с*аку кусає – ми починаємо хизуватися вишиванками, говорити українською мовою, хоча, наприклад, нещодавно ця людина говорила російською і слухала Шуфутинського. Так було з Джамалою – всі знали, що це крута українська співачка, але визнали її лише після Євробачення. Починай спілкуватися українською, щоб довести щось собі, а не комусь».
Фронтмен зауважив, що коли гурт виграв національний відбір, то всі казали, що гурт крутий.

«Я подумав, що альтернативній українській музиці бути, але коли O.Torvald зайняли 24 місце з 26 на Євробаченні, то люди почали мене хейтити», - зауважив Женя Галич.

На його думку, вибух популярност української музики стався з 2014 року, адже в Україну заборонили їздити російським артистам, хоча, з його слів, зараз виникла дивна ситуація – чи ми замінили росіян, чи нам потрібна своя музика.
«Чому ми не можемо слухати ONUKA, яка співає англійською, а натомість слухаємо українську музику про цибулю і сало. Потрібно думати, що несе пісня, не дивлячись, якою мовою вона написана», - резюмував лідер O.Torvald.
Текст – Олександр Зелінський

Фото – Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
От здивував Показати IP 3 Серпня 2018 17:52
Хоч його музика, м'яко кажучи, мені так собі. Щодо Усика не очікував, що Оторвальд може адекватно коментувати. Приємно несподіванка.
Олексій Показати IP 4 Серпня 2018 09:15
Для того щоб розуміти, що несе пісня, треба розуміти мову якою вона написана! Російськомовні пісні, написані українськими авторами та виконавцями, НЕ НАПРАВЛЕНІ на українського слухача, що повинно бути в першу чергу! Російськомовний продукт українських авторів направлений на російський ринок - мол в Україні і так зрозуміють, а мені ж треба щей на Росії бабло косить, мені ж бідненькому ринків збуту не вистачає, а як я на Росії буду продаватися як вони ж українською не зрозуміють сенсу пісні! Не довго Хливнюк протримався зі своєю українскістю! Думає - яж зарікся з виступами на Росії, так хоч на альбомах, там продаваємих буду заробляти! Для того щоб вам ніхто нічого не нав'язував!, а особливо українську мову!, треба самим це робити! І не крутити українською мовою, як циган сонцем - тут мені зручно розмовляти і творити, а тут не треба нав'язувати!
Активіст Показати IP 4 Серпня 2018 10:05
А де про Усика? Вже витерли?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus