USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Євробляхи, новий голова ОДА та візити перших осіб держави: що цікавило волинян у 2018 році

31 Грудня 2018 13:18
Напруга щодо питання розмитнення авто на єврономерах, призначення можновладців, візити президента та прем’єр-міністра на Волинь, повітряні кулі над Луцьком, довгоочікуване відкриття нової школи та сум втрати Героїв у війні на сході країни: 2018 рік був насиченим як на позитивні, так і на драматичні події.

Огляд новин, які найбільше цікавили волинян впродовж року, підготувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

СІЧЕНЬ

Вже на початку року однією з тем, що найбільше цікавила волинян, було питання розмитнення «євроблях». Спробувавши розмитнити придбаний у Литві автомобіль, лучанин став заручником цілої хабарницької схеми, ключова роль у якій належить митним брокерам, які слугують зв’язувальною ланкою між митником і власником автомобіля. Так, після того, як чоловік відмовився заплатити в кілька разів завищену суму за брокерські послуги, йому пред’явили додатковий «рахунок» уже після сплати повноцінних митних платежів на кордоні.

Також увагу лучан привернув візит популярного ведучого програми «Світ навиворіт» Дмитра Комарова. Захопливі історії, подарунки з різних куточків світу, кадри, які не потрапили до ефіру, таємниці екстремальних зйомок, поради під час пошуку гіда та секрети планування подорожей – такою видалася творча зустріч із мандрівником.



ЛЮТИЙ

«Скоро українці зненавидять вас більше, ніж ненавиділи Януковича, адже про нього вже забули», – сказав до депутатів Верховної Ради Ігор Палиця під час прямого ефіру суспільно-політичного ток-шоу телеканалу «1+1» «Право на владу» 1 лютого.

Він розповів, що, як до голови облради, до нього нерідко звертаються прості люди, які нарікають на нову владу. Він зауважив, що народним депутатам негайно потрібно проводити реформи, зокрема в галузі економіки, аби підвищити рівень життя українців, та жорстко викорінювати корупцію, адже ще рік тому закінчився час, коли можна було казати, що «у всьому винен Віктор Янукович та Росія і всі провини скидати на них».


Вразила волинян і драматична історія матері загиблого в АТО лучанина. Лучанин Віталій Махновець загинув під Волновахою, а його батько, який покинув сім’ю, був дебоширом та не цікавився життям сина, отримав від держави грошову компенсацію. Мати загиблого Марія Махновець розповіла Волинським Новинам про те, як не один рік намагалася добитися справедливості, коли нарешті виконком Луцької міської ради прийняв рішення позбавити чоловіка пільги, на яку він не має права.

У зв’язку зі значним збільшенням кількості учнів, хворих на грип або гостру респіраторну вірусну інфекцію усі шкли Луцька у лютому закривали на карантин.

Наприкінці лютого на Волинь з робочим візитом завітала дружина п'ятого Президента України Марина Порошенко. Цього дня вона разом з волинськими ліцеїстами заповнювала сторінки всеукраїнського проекту «Книга Миру».


Завершувався місяць рекордною за драматичністю сесією міськради, коли спроби депутата Павла Данильчука перешкодити ухваленню одного з проектів рішень призвели до бійок у сесійній залі, штовханини та затягуванню засідання аж до пізньої ночі.


БЕРЕЗЕНЬ

Значний суспільний резонанс у березні спричинила звістка про те, що протягом кількох днів не працюватимуть навчальні заклади та державні установи у рамках заходів для економії енергоносіїв. В ОДА пояснювали, що такі заходи – вимушені, оскільки північний сусід «показує зуби» у гібридній війні: Росія намагалася ігнорувати рішення суду і понизила тиск у транзитному газопроводі. Для того, щоб унеможливити енергетичну кризу в країні, в енергетиці запроваджували надзвичайний стан.

Ще однією резонансною подією на Волині стала операція зі звільнення заручників. Двох чоловіків, віком 40 і 33 років, утримували в підвалі будинку в селі Забороль, що під Луцьком. Заручників жорстоко били та катували, вимагаючи грошей. Спецпризначенці звільнили бідолах з полону надвечір 17 березня.


Екс-секретар Луцької міськради, депутат Юлія Вусенко під час скандальної сесії відзначилася хамською поведінкою на публіці: вона вживала нецензурну лексику на адресу колег-депутатів, а також показувала непристойні жести руками та кидалася предметами.


Також у березні волиняни слідкували за участю доньки відомого волинського композитора та співака В’ячеслава Хурсенка Марії Хурсенко у вокальному шоу «Голос країни».

23 березня Волинь відвідав з робочим візитом Президент України Петро Порошенко. Гарант прибув до Луцька для того, аби представити нового голову облдержадміністрації Олександра Савченка, який раніше довгий час пропрацював у правоохоронних органах, а також був першим заступником голови Київської ОДА.


Вже в перші дні перебування на посаді голова ОДА розповів журналістам про те, якому алкоголю надає перевагу, де житиме та від яких хвороб страждає.

Підлеглим нового голови ОДА одразу ж дісталося на горіхи: він нарікав, що йому надали «нікчемний документ» замість докладної інформації про обласні програми. Оперативні наради в ОДА він назвав формою роботи, яка не потрібна, а звіти чиновників піддавав нищівній критиці.

Луцьк став своєрідним центром майнінгу криптовалюти на заході України. Заробляти на добуванні криптовалюти, використовуючи для цього свій комп’ютер або ж спеціально придбане обладнання може кожен – навчитись цьому досить просто, а в мережі є безліч інструкцій. Свого часу так почав цікавитись криптовалютами і лучанин Владислав Токарчук, який розповів Волинським Новинам про тонкощі цієї справи та фінансовий і правовий аспект майнінгу.


Увага спільноти у березні була прикута до електронних декларацій, які зобов’язані подавати чиновники та депутати. Так, колишній голова ОДА Володимир Гунчик задекларував понад 18 мільйонів у банку та недобудовані будинки. А один з мільйонерів-депутатів місцевих рад з Волині задекларував десятки автомобілів, понад 10 земельних ділянок та бізнес на Світязі.


КВІТЕНЬ

У квітні увагу волинян привернула сенсаційна звістка з Афганістану, де начебто виявили зниклого кілька десятиліть тому солдата з Волині Ігоря Білокурова, уродженця Любешівського району.

Незважаючи на доводи обвинувачення, у квітні Апеляційний суд Волинської області задовольнив апеляційну скаргу в інтересах кримінального авторитета Олега Кравчука, відомого за прізвиськом Алєня, щодо ухвали Луцького міськрайонного суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання його під вартою на строк 60 діб. Однак ухвалив змінити міру запобіжного заходу на цілодобовий домашній арешт. Кравчука звинувачували в утриманні двох мешканців Луцька в підвалі у селі Забороль, розбої, вимаганні та катуванні.


Наприкінці квітня відомий луцький громадський активіст, який послідовно виборює права людей з порушеннями зору на доступність, голова волинського осередку ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук одружився.

«Доля нас звела три місяці тому, ми маємо спільних друзів, так і познайомилися. Зрозумівши одразу, що це велике і велике кохання, ми сьогодні одружилися. І вже найближчим часом плануємо повінчатися.

Це пам’ятний день у моєму житті, адже моя обраниця не лише мені дружина, а й друг та опора в житті і взагалі, вона просто красуня і я безмежно її люблю!» - казав Ткачук.


ТРАВЕНЬ

У травні волиняни стежили за участю лучанки Іванни Гончарук у мегапопулярному шоу «Холостяк-8».Рожден Анусі, який став головним героєм проекту «Холостяк-8», приїздив у Луцьк, щоб познайомитися з батьками Іванни Гончарук.

Сотні юних лучан 9 травня зустрілися з зірками улюбленого серіалу «Школа».


На п’ятому році неоголошеної війни з російським агресором на Волинь продовжували прибувати труни з тілами полеглих Героїв. Так, 12 травня у Луцьку зустрічали тіло полеглого під час обстрілу в зоні бойових дій волинянина Олега Пушкарука.

Рішення про зміну вартості проїзду у луцьких маршрутках з 4 до 5 гривень члени виконкому ухвалили 16 травня, зважаючи на звернення перевізників. Визначили, що середній розрахунково-плановий тариф по маршрутах загального користування у звичайному режимі руху становить 4,69 гривні.

ЧЕРВЕНЬ

Після завершення восьмого сезону проекту «Холостяк» Рожден Анусі відповів на кілька запитань глядачів, зазначивши, що зробив неправильний вибір в фіналі. Його обраницею стала Іванна Гончарук з Луцька. Після закінчення 8 сезону романтичного шоу «Холостяк» стало відомо, що головний герой Рожден Анусі разом з фіналісткою Іванною Гончарук не змогли зберегти стосунки по завершенні телевізійного проекту.

У червні стало відомо про те, що у Луцьку вперше відбудеться карнавал повітряних куль. Перші польоти здійснили 15 червня з Театрального майдану.


Заблокований рух громадського транспорту проспектом Соборності, загрузлі в дощових потоках автівки, повалені від сильного вітру дерева та лучани, які навіть за екстремальних погодних умов не втрачали оптимізму та гарного настрою: 18 червня місто потерпало від екстремальної зливи, до ліквідації наслідків якої залучали спецтехніку.


Наприкінці червня десятки професійних гоночних автомобілів та байків змагалися за першість з дрег-рейсінгу на військовому аеродромі поблизу Луцька.


Понад сотня випускників загальноосвітніх навчальних закладів міста зібралися 24 червня у Палаці культури, аби отримати підсумок довгих років навчання та досягнутих успіхів – золоті та срібні медалі.


ЛИПЕНЬ

Місяць розпочався із сумної події: зранку 1 липня колона з численних автомобілів зустріла тіло полеглого від кулі снайпера бійця 24-ї бригади Андрія Волоса.

Історія зі знайденим в Афганістані буцімто волинянином вже у липні наблизилася до драматичного фіналу: він не подає жодних емоцій, коли бачить відеозвернення матері, яка кличе його додому. Не впізнає друзів і однокласників, каже, що поїде будь-куди, але не в Україну. Стверджує, що його «розривають в різні сторони», а його командир переконує, що історія про те, що він – «волинянин» – це лише жарт. Голова Волинської обласної організації Української Спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович, який поїхав уже на фінальні перемовини – викуп полоненого, повернувшись на Волинь зробив заяву, що, найімовірніше, насправді це не зниклий 30 років тому волинянин.


У липні стало відомо, що жінка, яку в Луцьку затримали за сутенерство, тривалий час обслуговувала VIP-клієнтів: місцевих депутатів, суддів, прокурорів, митників та керівництво правоохоронних структур.


У заходах із вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років, які відбудуться у Гончому Броді Ковельського району взяв участь Петро Порошенко, вдруге протягом року прибувши на Волинь.


Наприкінці липня під час майстер-класу відомого тернопільського ресторатора Петра Заставного «ProEATERS Workshop. Як відкрити власний заклад та що із ним робити далі» у рамках фестивалю Lutsk Food Fest йшлося про те, чому ресторатор толерує працівників-геїв, але виступає проти службових романів, а беручи на роботу офіціанток одразу пропонує інтим.


СЕРПЕНЬ

На початку серпня поблизу Луцька відбувся наймасштабніший у місті фестиваль «Бандерштат».



Його родина російськомовна, проте він спілкується українською; він вважає, що неважливо, якою мовою написана пісня, адже головне її сенс, а також висловлює свою думку, що українці не цінують своїх героїв – такі основні тези висловив лідер гурту O.Torvald Євген Галич під час гутірки у рамках фестивалю.


Нардеп Олександр Шевченко під час фестивалю розповів, де взяв гроші на побудову «Буковелю».


Під час гутірок не обійшлося без конфліктів: «Ви ніхто, бо ви – не азовець», - так назвав одного з учасників фестивалю засновник батальйону територіальної оборони, що згодом став полком спецпризначення «Азов», народний депутат Андрій Білецький. За свої слова його попросили вибачитися, натомість той проігнорував звернення.


У Княгининку поблизу Луцька 4 серпня відкрили надсучасний стадіон. Урочисте відкриття відбулося за участі першого заступника Міністра молоді та спорту України Ігоря Гоцула.


На початку серпня керівництво ПрАТ «ВОПАС» поширювало інформацію про те, що автостанція на вулиці Конякіна у Луцьку буцімто буде закрита, а рейси спрямовуватимуть на АС-2 на вулиці Львівській. Втім, як виявилося, це не відповідало дійсності.

У ніч на 7 серпня намагалися незаконно демонтувати магазин підприємця Юрія Геруна поблизу автостанції. Підприємець стверджував, що керівництво ПрАТ «ВОПАС» йому погрожувало.

11 серпня у Луцьку прощалися з двома загиблими бійцями-волинянами. Панахида за загиблим 26-річним старшим розвідником 14-ї ОМБ Андрієм Єлістратовим із Луцька відбулася у верхньому храмі Свято-Троїцького кафедрального собору. Своєю чергою, траурний кортеж із тілом солдата 28-ї ОМБ Сергія Цепуха з Видертої Камінь-Каширського району на прохання родини, після молитви біля входу до храму, вирушив у рідне село військовослужбовця.


21 серпня Генеральний прокурор України Юрій Луценко представив нового прокурора Волинської області. Ним став перший заступник прокурора області Віктор Швидкий.

23 серпня з робочим візитом на Волині перебував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він відвідав завод «Мотор» та спілкувався з пересічними лучанами у центрі міста.



Відзначаючи День Незалежності 24 серпня сотні жителів міста, одягнених у вишиванки, утворювали велетенське зображення В’їзної вежі Луцького замку.


Саме у День Незалежності на Театральному майдані зустріли тіло загиблого від кулі снайпера старшого лейтенанта 128-ї окремої механізованої бригади Георгія Ольховського.


Колективи з шести іноземних країн, які представляють чотири континенти, взяли участь у яскравому фестивалі «Поліське літо з фольклором» у Луцьку. Зокрема, Азію презентував колектив з Індії, Африку – колектив з Єгипту, Північну Америку – колектив з Мексики, Європу – учасники з Литви та Італії. Відкриття фестивалю відбулося 22 серпня, гості презентували свою культуру в Луцькому замку. Вже наступного дня навчитися танцювати національні танці Туреччини, України, Литви та Індії на Театральному майдані у Луцьку мали змогу усі охочі у рамках міжнародного фестивалю «Поліське літо з фольклором». Святкували іноземні гості з лучанами й День Незалежності показуючи свої національні танці. Гранідозне закриття фестивалю відбулося 26 серпня на стадіоні «Авангард».


ВЕРЕСЕНЬ

Державним установам з території усієї України безкоштовно передали сім конфіскованих автомобілів у Луцьку. Управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області отримало три «Volkswagen Golf» та «Mercedes-Benz C180», по автомобілю «Opel Omega» отримали КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Сімейний лікар», що у Запорізькій області, та Волинський обласний військовий комісаріат Міністерства оборони України, а Рівненський зональний відділ Військової служби правопорядку Міністерства оборони України отримав «Volkswagen Passat».


Вразив лучан цинічний злочин: у школах міста жінка змушувала школярок віддавати їй сережки. Зловмисницю вдалося затримати вранці 19 вересня у школі №21, куди вона прийшла на промисел. При собі жінка мала квитанції з ломбардів, куди, вочевидь, вона здавала крадені прикраси. Відомо, що особа мала проблеми з законом, пов'язані з наркотиками.


Вперше за роки Незалежності у Луцьку 1 вересня приймала учнів новозбудована школа: перший дзвінок пролунав у Луцькому ліцеї №27, що у 55-му мікрорайоні міста.


Значний суспільний резонанс викликала стрілянина у заказнику. Імовірно, посадові особи (держслужбовці) увечері 26 вересня влаштували собі пікнік та розваги на території «Молодіжного лісівничого центру», який кілька місяців тому пишно відкривали лісівники Волині у заказнику «Воротнів». Коли туди приїхали активісти і журналісти, чиновників прибули визволяти невідомі особи у супроводі державної лісової охорони, підпорядкованої Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства. На гостей, аби приховати обличчя, вдягнули мішки та через кордон охоронців вивели з будинків. Серед тих, хто «рятував» відпочивальників помітили охоронців екс-губернатора Волині Володимира Гунчика.


У День міста Волинські Новини пропонували лучанам порівняти, як змінився Луцьк з часів СРСР до сучасності.

Відомого українського письменника, журналіста і драматурга Володимира Лиса у Луцьку збила машина. Інцидент трапився на пішохідному переході на проспекті Волі. Інцидент трапився ввечері 23 вересня — того дня, коли письменник повертався з Форуму видавців, який тривав у Львові. На пішохідному переході поблизу гімназії №4 на великій швидкості його збив позашляховик.

«Свого часу я потрапив у неймовірне місце з безмежною вітриною з кондитерськими виробами і настільки закохався в цей напрямок кухні, що і досі працюю кондитером», – розповівдав Волинським Новинам лучанин Антон Линда, який із кухара, що спеціалізується на стравах із м’яса, перекваліфікувався в майстра з приготування десертів. На телеканалі «1+1» стартувало нове кулінарне шоу «Король десертів». Антон успішно пройшов кастинг і потрапив до вісімки учасників, які, виконуючи різноманітні завдання, змагаються за перемогу та звання найкращого кондитера.


ЖОВТЕНЬ

Жителі села Озеро Ківерцівського району перекривали дорогу міжміського сполучення з Луцьком у відповідь на публікацію у районній газеті «Вільним шляхом» матеріалу про настоятеля Свято-Покровського храму УПЦ Михайла Журомського. Участь у блокуванні траси взяли понад 50 людей. Вирішити ситуацію вдалося за участю поліції.

Нагадаємо, 9-річна Регіна Чужук чотири роки хворіла на рак. На жаль, дівчинка померла 2 вересня. Мама Марта Чужук звернулася до сільського священика з проханням поховати дитину, на що отримала рекомендацію звернутися до луцького собору, оскільки донька хрещена у Луцькому Свято-Троїцькому соборі УПЦ КП.


На початку жовтня Волинські Новини писали про вчителя з Донбасу, який після участі в АТО переїхав на Волинь. У 2014 році на Донбас прийшли окупанти, і на той час 68-річному чоловіку самому довелося взяти до рук зброю. У розмові перед інтерв’ю він казав, що отримав контузію і не зміг продовжити воювати, тож за запрошенням товариша перебрався на Волинь.


Під «кришуванням» головних митників країни Віктора Кривіцького та Олександра Власова поштовий оператор ТОВ «Преміум Пакет», який за рік існування став лідером ринку, перевозив через митний пост на Волині тисячодоларові iPhone та іншу техніку, яка за документами була вказана, як посилка по 24 долари за коробку.

Сотні вірян 21 жовтня взяли участь у Хресній ході, яку організувала Волинська єпархія УПЦ МП в Луцьку. Хід був приурочений до Дня пам’яті Всіх святих Землі Волинської, який відзначають 23 жовтня.


У ніч на 25 жовтня зловмисники проникли у будинок адвоката, заслуженого юриста України Сергія Сафулька у селі Зміїнець Княгининівської ОТГ, застосували насилля та викрали понад 40 тисяч доларів та дорогоцінності.

Адвокат зміг повідомити правоохоронцям про скоєний злочин лише вранці, оскільки зловмисники зв'язали його.

У Луцьку у жовтні підготували до перейменування 15 вулиць та провулків.

Наприкінці жовтня стало відомо, що лучанка Ольга Саган, яку в 2017 році СБУ викрила на співпраці зі спецслужбами Росії, відвідає «VI Всесвітній конгрес російських співвітчизників, які проживають за кордоном».

ЛИСТОПАД

Найрезонанснішою подією листопада у Луцьку стала стрілянина на автомийці. В результаті стрілянини один чоловік загинув, ще двоє отримали поранення.


22 красуні з різних куточків країни прибули до Луцька, аби позмагатися за корону та звання «Міс принцеса України 2018». Головний приз і 50 тисяч гривень вдалося вибороти Валерії Панченко з Вінниці, яка виступала під номером 22. Дев’ятий національний конкурс краси «Міс принцеса України 2018» відбувся 2 листопада у Луцьку.


Невдоволення з приводу закону, який так і не вирішить питання доступності легалізації вживаних закордонних автомобілів, висловлювали представники громадськості у Луцьку під час віча 11 листопада. Віче щодо Закону № 8487 про оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів, придбаних за кордоном, відбулося 11 листопада на Театральному майдані. Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за законопроект, що передбачає зменшення вартості розмитнення в Україні автомобілів на європейській реєстрації. У четвер, 8 листопада, за прийняття в цілому законопроекту номер 8487 проголосували 250 депутатів за мінімально необхідних 226.


У селі Княгининок 20 листопада власники автомобілів на єврономерах частково перекрили трасу Луцьк-Ковель, вимагаючи накласти вето на закони №8487 і №8488, відправити їх на доопрацювання та внести правки від активістів.

25 листопада тривала мирна акція протесту та перекриття руху власників «євроблях» на митних постах «Ягодин» та «Устилуг». На місце прибули два автобуси силовиків та керівництво волинської поліції.


28 листопада у Луцьку прощалися з загиблим внаслідок обстрілів бійцем 14-ї ОМБР лучанином Віктором Лахаєм.

На підприємстві West Auto Hub, розташованому в селі Струмівка Луцького району 22 листопада працівники Генеральної прокуратури України проводили слідчі дії. Зі слів очевидців, силовики, намагаючись потрапити на територію, побили охоронця фірми.

ГРУДЕНЬ

У грудні до чотирьох років позбавлення волі засудили уродженку Рівненщини, яка організувала бордель на Волині. Жінка сплачувала орендну плату за квартиру та надавала її для здійснення розпусних дій. Зокрема, вона підшуковували осіб жіночої статі для забезпечення заняття їх проституцією та знаходила через розміщені в мережі інтернет оголошення клієнтів для надання їм послуг інтимного характеру. Грошову винагороду за послуги повністю або частково забирала собі.

В Головному управлінні Національної поліції Волинської області відбувалися обшуки у рамках провадження щодо розтрати коштів транспортним управлінням. Слідчі підозрюють, що кошти, виділені на ремонт автомобілів, проводили через липові фірми, а роботи не виконували.

Продовжує хвилювати волинян проблема розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Так, лучанин, намагаючись розмитнити придбаний за 7500 злотих у Польщі мікроавтобус Volkswagen LT28, зіштовхнувся з необґрунтованим значним завищенням ціни на техніку: на митниці вартість автомобіля визначили у 5200 євро.

Під Волинською ОДА 4 грудня збиралися мітингарі, які вимагали внесення змін до нещодавно прийнятих законів про розмитнення. А саме: ліквідувати заставу у розмірі вартості розмитнення авто при тимчасовому в’їзді, а також здешевлення розмитнення. Також просили дозволити безкоштовне розмитнення для ветеранів та учасників АТО.


Окремі студентські кола у Луцьку заявляли про готовність вийти 10 грудня на акцію протесту до приміщення Волинського окружного адміністративного суду з вимогою запровадити пільговий проїзд у автобусах Луцька для студентів у розмірі 2,5 грн. Натомість представники міської влади акцентують, що бюджет Луцька просто не потягне пов’язані з цим відшкодування перевізникам, до того ж пільговий проїзд для студентів діє в тролейбусах. Управлінці не виключають у складеній ситуації також політичного підтексту.

У грудні стало відомо, що знімальна група відомого телепроекту про подорожі по Україні «Вдома краще» з його ведучим Женею Синельниковим відвідала Луцьк.

Скандал викликала закупівля 23 автомобілів за кошти співфінансування субпроекту «Вдосконалення допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області» проекту МОЗ і Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей».

«Ви закупили 23 автомобілі Peugeot. Про це була інформація на сайті облдержадміністрації. 46 коментарів – і жодного хорошого слова, «ціни завищені, машини погані»», - зауважив голова ОДА Олександр Савченко, звертаючись до начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка. Він зобов’язав чиновника провести прес-конференцію та пояснити громадськості усе щодо цієї закупівлі.

Підбиваючи підсумки року, вже традиційно в Луцьку відзначили осіб, які своєю повсякденною працею сприяють позитивному розвитку Волинської області та усієї країни в цілому.Церемонія нагородження волинян премією «Люди року – 2018» у рамках загальнонаціональної програми «Люди ХХІ століття» відбулася 14 грудня у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка. Цьогоріч захід пройшов під гаслом «Сам собі країна».


«На моє переконання, не треба на сьогоднішній день календар піднімати на поверхню, інакше він розділить українське суспільство, а Різдво Христове рекомендую святкувати наступним чином: починайте його відзначати 25 грудня, а завершуйте 7 січня, починаючи чистою літургією і завершуючи чистою літургією», - говорив владика Михаїл, коментуючи питання про дату святкування Різдва Христового.


Тріо головних новорічних красунь Луцька та Волині, яке почали одягати в оновлені прикраси більше тижня тому, традиційно засвітили на Театральному майдані у День Святого Миколая. Аби побачити, як засяє головна ялинка, центральну площу міста 19 грудня заполонили лучани зі своїми маленькими дітками. Зазначимо, що традиційно на Театральному майдані прикрашають три ялинки, які ростуть поряд, що є своєрідною фішкою Луцька. До того ж, цього року ялинки дивували лучан своїм оновленим вбранням, адже тепер тріо сяє золотистим світлом з синіми сніжинками.


Грудень у Луцьку відзначився рясними кількаденними снігопадами.


Під час останньої цього року сесії облради депутати ухвалили рішення про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Волині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Anonymous Показати IP 1 Січня 2019 10:17
Оооо, так! Коли Гундос пішов з посади - з полегшенням здихнула не лише вся ОДА, а і вся область!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus