USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

«Газовий закон - це результат боротьби за інтереси мільйонів українців», - нардеп

9 Січня 2018 08:00
Наприкінці 2017 року Верховна Рада заборонила установку загальнобудинкових газових лічильників без згоди співвласників багатоквартирних будинків. Відповідний законопроект виносили на розгляд у сесійну залу упродовж двох днів. Народним депутатам від УКРОПу довелося заблокувати парламентську трибуну, аби врешті обранці звернули увагу на важливість даного нормативного документу.

Про це повідомяє прес-служба Волинського УКРОПу.

«Цей законопроект став результатом боротьби за інтереси трьох мільйонів українців, яким з першого січня цього року мали б «відрізати» газ у квартирах, тому що у них немає газових загальнобудинкових лічильників. Чинити відповідні дії дозволялося облгазам», – розповіла у коментарі народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

На думку нардепа, такі норми у законах захищали інтереси виключно газових монополістів, передусім, мільярдера Дмитра Фірташа.

Ірина Мирославівна додає, що чинним законодавством ще з 2011 року передбачалося встановлення загальнобудинкових газових лічильників за кошти облгазів. Витрати на такі видатки були закладені у тарифах. Сума витрат за блакитне паливо, розподілялася пропорційно до зареєстрованих у квартирах, тому нерідко доводилося сплачувати значно більше, аніж по факту використовував мешканець. За встановлення індивідуальних лічильників газу споживачі повинні були оплачували самі.

«УКРОП виступив на захист споживачів газу і підготував свій законопроект, який відстоює інтереси людей. Паралельно було ще три законопроекти. Врешті, вирішили підготувати єдиний компромісний варіант від різних фракцій, депутатів різних груп. Таких прикладів – консолідації довкола гострої проблеми – у Верховній Раді пригадаю не багато», – зауважила Ірина Констанкевич.

«Але голосування у парламентській залі показало, що лобісти Фірташа і газових монополістів робитимуть усе можливе, аби за законопроект не проголосували. І тому в останній сесійний тиждень року ці голосування завалювалися. Це була філігранна політична гра: для того, аби повернути проект в залу голоси були, а для того, аби його підтримати – бракувало одного-двох», – додає народний депутат.

Аби домогтися винесення на розгляд газового законопроекту, УКРОП заблокував трибуну.

«Я не прихильниця таких форм і методів, адже вважаю, що мають бути цивілізовані форми депутатської роботи. Та, на жаль, спікер Верховної Ради на інші методи не реагує», – зазначила Ірина Констанкевич.

Згідно зі змінами, які були внесені у закон «про внесення змін до закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», жителі квартир і окремих будинків, які використовують газ тільки для приготування їжі, повинні обладнати своє житло лічильниками до 1 січня 2021 року. Газорозподільні компанії зобов’язані забезпечити установку саме індивідуальних лічильників.

Прийнятий документ забороняє газовикам припиняти поставки газу в багатоквартирний будинок в разі ненадання співвласниками такого будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника.

Закон також передбачає можливість самостійного встановлення індивідуальних лічильників газу побутовими споживачами з наступною компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які ними сплачуються за природний газ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Споживач Показати IP 9 Січня 2018 08:32
Все не так.Таке враження,що обранці не читають законодавство України,а тим більше не аналізують,хоча мають в помічниках юристів.Прикро.
Споживачка Показати IP 9 Січня 2018 12:03
Ще би заборонили встановлення загальнобудинкових лічильників на воду. А то виходить х....р зна шо- маєш квартирні лічильники, то ще й за того парня плати бо він показники роками не передає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus