USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Генрик Юзевський у Луцьку: заходи задля поєднання України та Польщі

21 Вересня 2017 20:32
Для вибудови нових українсько-польських стосунків, які базуватимуться лише на позитивних моментах, обом країнам потрібно відкинути попередні непорозуміння тяжких сторінок історії, і брати за приклад лише ті історичні мотиви та постаті, які нероздільно поєднують Україну та Польщу як партнерів.

Про це йшлося під час урочистої академії «Генрик Юзевський: довірена особа Польщі та України», яка відбулася в Палаці культури міста Луцька 21 вересня.

Цей захід став першим із низки подібних, покликаних ознайомити громадськість із політичною, соціальною та мистецькою діяльністю Генрика Юзевського на Волині. Організацію циклу круглих столів, екскурсій, конференцій, виставок та презентацій, які відбудуться у Луцьку в жовтні-вересні, ініціювали Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки та Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку з нагоди відзначення 125-річчя від дня народження Юзевського.

Постать Генрика Юзевського далеко не пересічна. Він – публіцист, художник, представник політичної еліти передвоєнної Польщі, перебуваючи на посаді віце-міністра внутрішніх справ в уряді Симона Петлюри, будучи волинським воєводою, усіляко сприяв налагодженню та розвитку польсько-українського порозуміння.

«У стосунках України та Польщі були різні сторінки, але сьогодні постало питання, як нам вибудовувати ці стосунки далі. Чи є в історії прецеденти, які ми можемо взяти до уваги, які можуть послугувати для нас позитивом, чи є в історії постаті, які нас об’єднували? Адже, якщо ми будемо говорити про проблеми, прорахунки, ми зациклюватимемося на них. Ми чомусь забули про той позитив, який був у стосунках поляків та українців, ми почали забувати тих людей, які робили все для того, щоб українці та поляки були партнерами, братами, щоб вони поважали один одного», – акцентував виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт і наголосив, що однією з таких постатей якраз і був Генрик Юзевський.
Окрім того, виконувач обов’язків мера міста зауважив, що на сьогодні Україна та Польща – стратегічні партнери, і, аби зберегти ці стосунки й надалі, країнам потрібно частіше згадувати та вшановувати пам’ять визначних історичних діячів, які єднають обидві держави.

Ректор СНУ імені Лесі Українки, професор Ігор Коцан додав, що завдяки цій академії та майбутнім заходам Генрик Юзевський знову повернеться на Волинь.
«Постать Генрика Юзевського в українсько-польських відносинах і справді виняткова. Це та людина, яка стала, можна так сказати, посередині між поляками та українцями, адже, як сам писав, він був поляком, довіреною особою Польщі та українським віце-міністром, довіреною особою України. Мені здається, так можна описати ті 10 років, які Юзевський провів на Волині. Юзевський не розділяв українців і поляків якимось бар’єром, для нього долі наших народів тісно сплелися й взаємно впливали одна на одну», – сказав, своєю чергою, віце-консул Генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур і зацитував кілька записів із щоденникових спогадів Генрика Юзевського.
Детальніше про діяльність Юзевського в налагодженні польсько-української співпраці розповів професор кафедри нової та новітньої історії України СНУ імені Лесі Українки, кандидат історичних наук Микола Кучерепа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus